Šta je novo?

uvoz/naručivanje xiaomi laptopa - problem sa carinom

zAZA

Cenjen
Učlanjen(a)
01.10.2012
Poruke
71
Poena
160
edit: saznao od špeditera da nakon što roba uđe u srbiju i zavede se pod "ko" je uvozi, ne može da se menja. carina vraća šlepere robe, a kamoli jedan laptop :)
moderatori može da se obriše tema

pozdrav

da li neko ima iskustva / ideju kako rešiti:

naručio sam xiaomi air laptop sa gearbesta, za/na firmu, preko dhl-a, stiglo za par dana, sreći nema kraja.
sreća prestaje kada saznajem (noob), obzirom da je pošiljka na firmu, da bi se obavio uvoz potrebna je potvrda iz ratel-a (ili drugog tela) da taj laptop ispunjava kojekakve ..štagod..
da bi se dobio taj sertifikat potrebno je pribaviti declaration/certificate of conformity koji sadrži nabrojane sve standarde&ostala čuda. posle par nedelja komunikacije sa svim stranama, bezuspešno, xiaomi nema dokumentaciju da taj laptop ispunjava eu standarde.

dhl mi reče, da je pošiljka bila kojim slučajem na fizičko lice, carinilo bi se samo po vrednosti, bez maltretiranja oko papira.

da li, i na koji način moguće (legalno), prebaciti postupak carinjenja na fizičko lice (mene, platioca/naručioca) BEZ vraćanja paketa.

any info appreciated, hvala
 
Poslednja izmena:
Kako ne moze? Pozovi posiljaoca da to promeni primaoca, da ne bi vracali nazad.
Ako nece, nadam se da si platio PayPalom ili slicno da bi dobio novac nazad (ali shippin ti ode)
 
Ja sam imao obrnutu situaciju i promenili su bez problema sa mene na firmu, mada su to uraili rado jer je tako bilo manje komplikovano i više su para uzeli.
Kako je plaćen laptop? ako je plaćeno preko paypala onda im to i reci i predstavikao da je kupljeno kao fiičko lice na adresu firme. Ako je stvarno platila firma onda ste u problemu
 
^e, sad si me podsetio... i meni su jednom stigle patike na firmu (plasio sam se da nece dozvoliti 5 pari da se uveze na fizicko lice), i carinili su na fizicko lice ipak, da ne bi duzili proceduru.

A skoro je neko pisao u temi o carini da vise ne moraju atesti i njesra za firme :(
 
ne mora samo EMC više. Ratel je obavezan i dalje. Uvek postoje neke stvari koje moraju. Boce pod pritiskom, opasene materije, oprema i delovi koji se mogu koristiti u vojne svrhe...
 
plaćeno je baš kao firma, sa firminom karticom, dakle full d.o.o. momenat
špediteri mi rekoše, moglo bi se "rešiti" nekako, osim u slučaju DHL-a koji su po PS-u

ništa, rešenje je da se paket vrati gearbestu, da ga ponovo pošalju ali da se stavi fizičko lice kao primalac, i to je to..100€ dodatnih troškova.

hvala na odgovorima :)
 
Nazad
Vrh Dno