Šta je novo?

Uvodjenje telefonskog kabla u objekat

MakingPlays

Poštovan
Učlanjen(a)
15.01.2016
Poena
69
Pozdrav,

Treba da uvedem telefonski kabl u zgradu na 9. sprat. Dosao je covek iz telekoma i rekao da je potrebno da ja privatno sprovedem "zicu" od svog stana (u kome nikada nije bilo telefonskog prikljucka) do prizemlja, a da je dalje sto se uvodjenja telefona tice njihov posao. Pre svega me zanima koji kabl uopste treba da se izvede? Ko to moze da uradi i koliko to okvirno kosta (kabl+usluga)?

Hvala.

20din/m, bilo koji kabl sa 2 zice

Da to je okej, ali koliko bi sami radovi kostali? Ne mogu da pustim kabl da visi niz zgradu, tako da moram da zovem nekog da to odradi. Nagradno pitanje je koga, u smislu ko to radi?

Da li je bitno koji je kabl, u smislu da planiram da uvedem ADSL preko tog prikljucka?

Poslednja izmena:
Cena radova zavisi od toga sta konkretno treba da se uradi. Posto ne znamo nista o tvojoj zgradi, cenu ti niko ne moze reci, cak ni priblizno. Samo da znas, da to sto hoces moze da ispadne prilicno komplikovano i skupo.
Pogledaj po zgradi da li postoje instalacione vertikale, ako postoje, onda tuda mozes relativno lako da spustis kabl. Ako ne postoje, onda ces verovatno morati da spustis kabl kroz stepeniste, sto podrazumeva i postavljanje kanalica - da bi koliko toliko zastitio kabl od ostecenja. Da ne spominjem da ti za ovu varijantu treba i projekat, mada to mozes da izbegnes ako si u dobrom odnosu sa komsijama.
Ako u zgradi ima neki svetlarnik ili nesto slicno, mozes i tuda da sprovedes kabl, samo ga ubaci u neki buzir - da ga zastitis od atmosferskih prilika.
Sto se kabla tice, zna se kakav kabl ide za telefonske instalacije: telefonska parica. To je kabl od dve zice punog preseka, koje su spiralno umotane jedna oko druge. U danasnje vreme, umesto telefonske parice neki stavljaju ethernet kabl, punog preseka - ima slicne karakteristike a lako se nabavlja.
Pre nego sto pocnes, postavi sebi pitanje da li ti sve ovo uopste treba? Sa danasnjim cenama paketa za mobilnu telefoniju, mozda ti je jeftinije (svakako je jednostavnije) da uzmes neki od Neo paketa u VIPu ili Telenoru.

Pozdrav

Dosao je covek i otvorio kutiju sa telefonskim prikljuccima u zgradi na mom spratu. Kaze da 99% ima neka zica koja je "mrtva", odnosno koju niko ne koristi, i da ako je to slucaj to sve nije komplikovano, jer onda samo odatle treba da se izvede do mog stana. Rekao je i da treba da nadjem majstora za telefonske instalacije iskljucivo, da ne mogu zicari, elektricari, interfonicari i slicno. U smislu mora da dodje neko ko zna znanje sto se toga tice. Da li imate neku preporuku za to, u smislu koga da zovem?

Sto se pitanja da li mi to sve treba tice, meni treba pouzdan net za online gaming (konkretno Dotu 2). S obzirom na to da SBB nema infrastrukturu u zgradi, jedino sto mi ostaje je ADSL, koji ide preko telefona.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Ako imas kontakt tog sto je dolazio, pozovi ga pa pitaj da li on zna nekog, ili da li bi on sam to uradio, uz pravicnu nadoknadu, naravno.

Pozdrav

Nasao sam coveka koji kaze da to moze da uradi, trazi mi 70e (kabl+usluga). Cini mi se da je to mnogo?

Poslednja izmena:
Vrh Dno