glorfindel
Cenjen
- Učlanjen(a)
- 21.12.2009
- Poena
- 151
Pozdrav svima. Nadam se da sam na pravom mjestu postavio ovu temu. Zelio bih da kod sebe uvedem wireless internet. Problem je sto ne postoji direktna opticka vidljivost(smeta drvece) ali otprilike 200 metara od kuce sasvim lijepo vidim njihov AP. Ja sam razgovarao sa njihovim saradnikom u ponudilo su mi dve opcije - postaviti AP ili postaviti antenu i razvuci UTP kabal do kuce do antene. Radi se o anteni(i wirelessu) od 5ghz. Problem je u cijeni. Za AP bih morao dati oko 800km(oko 400e). U tu cijenu ulazi AP i sve sto je potrebno za njega, 200m elektricnog kabla posto nema drugog izvora napajana i naravno instalacija. Za utp varijantu nisam dobio cijenu ali gledajuci malo po netu nasao sam da je cijena Cat6 kabla oko 1km po metru. E sada me zanima koliko je bolja ili losija opcija sa UTP umjesto AP? Jeftinija je mnogo. Drugo, hoce li uopste moci da se poveze racunar sa antenom, posto sam citao da je maksimalna duzina 100 i da preko dolazi do gubitka? Koliko sam ja shvatio ja mogu npr da na 100 metara da razdvojim i postavim u vodooptornu kutiju switch i povezem ga sa antenom. Kako izvesti napajanje antene? POE?
Znaci kako spojiti 5ghz antenu sa mjesta udaljenog 200m sa racunarom pomocu UTP kabla?
Znaci kako spojiti 5ghz antenu sa mjesta udaljenog 200m sa racunarom pomocu UTP kabla?