Šta je novo?

Utp Ftp

bgillegal

Čuven
Učlanjen(a)
14.08.2003
Poena
620
koja je rezlika izmedju UTP i FTP?! i koliko u proseku kosta metar UTP kabla?

ja sam nedavno platio 50m sa konektorima i lik je doshao da nemesti cross over 20e znaci da je otpirilike 0,3e metar. A razilku neznam mada neznam nikakav je to FTP kabl.

UTP kabl = kabl sa nezasticenim paricama (lepo i ime kaze - unshielded twisted pair)
FTP kabl = kabl u kojem parice nisu shieldovane jedne od drugih, ali postoji alu shield oko ukupne grupe parica, dakle kabla
STP kabl = kabl u kojem su parice shieldovane i onda najcesce sve zajedno jos jednim shieldom oko cele grupe parica

Cena po metru raste istim redosledom kao i zastita od EMI shuma. Ukoliko je nivo shuma bas velik, onda se stavlja fiber - mada mislim da to tebi ne treba.

A kakva je razlika izmedju patch, wall i fly kablova?
Ako sam dobro razumeo wall je NEsavitljivi kabl sa paricama od punog bakra, dok je patch kabl savitljiv.

Smith je napisao(la):
Ako sam dobro razumeo wall je NEsavitljivi kabl sa paricama od punog bakra, dok je patch kabl savitljiv.

Da, interesantno je kako nasi prodavci prepisu jedan cenovnik uvoznika, a cesto ne umeju ni sami da objasne sta je sta :)

Elem, patch kabl je klasican UTP kabl sa vec montiranim konektorima (standardni RJ45 plug). Fly leads (zice) su pletene licnaste zice (nalaze se recimo i u koaksijalcima), dok taj "wall" kabl predstavlja kabl koji umesto pletenih licnastih zicica ima "punu" zicu.

SFTP je Secured File Transfer Protocol , a SFTP kabl bi trebalo da bude oklopljeni ftp kabl, ili gresim?

doci cemo i do https kabla ;)
nije lose ako imate (silverglidere) neki link pri ruci sa slikama, mislim da vecina nije videla kako ti kablovi uopste izgledaju, pa bi bilo lakse za razumevanje.

-------------------------------------
Loopia | Hosting -> http://loopia.co.yu
-------------------------------------

Spolja su svi isti; manje vise ista debljina, isti konektori - razlikuju se samo u preseku. U svakom od tih kablova ima po 8 zica - sasvim se lako vidi da li su te pojedine zice oklopljene alu folijom (odnosno parovi) ili ne i da li je kompletan kabl (kao grupa od tih osam zica) opet obmotan aluminijumom ili ne. Takodje se vidi da li su te zice sastavljene od pletenih licnastih zicica ili se radi o jednoj 'punoj' zici.

UTP:
utp.GIF

FTP (poznat i kao ScTP - Screened Twisted Pair)
sctp.GIF

I kod STP-a zamisli da su jos ovi parovi umotani u alu foliju.

Poslednja izmena:
Smith je napisao(la):

Wall kabl je dakle UTP kabl sa "punom" zicom (ne licnastom) koji se postavlja izmedju dva modula (ili dva patch panela) jer se koriscenjem ovog kabla obezbedjuje najbolji kontakt.

Fly kabl je UTP kabl sa licnastim zicama, savitljiviji je prethodnog i koristi se za povezivanje modula i racunara jer se na licnaste zice mogu najsigurnije montirati RJ-45 konektori.

Patch kabl je nista drugo do wall kabl sa ukrimpovanim konektorima. Najbolje je koristiti fabricke patch kablice, jedino ako ti ne odgovara duzina ovih kablova jer se prave u standardnim duzinama od npr. 0.3m, 0.5m, 2m, 5m itd., onda pravis sam patch kabl duzine koja tebi odgovara.

Idealno kabliranje mreza bi trebalo da izgleda otprilike ovako:

RACUNAR <---patch kabl fly--->[modul]---wall kabl---[modul]<---patch kabl fly---> SWITCH/HUB/RACUNAR

Zakljucak:
- na krajeve wall kabla se montiraju moduli
- na krajeve fly kabla se montiraju RJ-45 konektori

nadam se da nisam bio konfuzan. pozdrav ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno