Šta je novo?

Utisci sa koriscenjem 2003 Servera???

• Začetnik teme Začetnik teme Tom
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Tom

Čuven
Učlanjen(a)
26.01.2002
Poena
619
Kakvi su utisci o ovom operativnom systemu??? Da li se uopste isplati koristiti ga u odnosu XP??? Nesto mi se sve cini da XP ima gomilu nepotrebnih stvari u sebi...
toliko

Cekaj malo... Server ti je serverski operativni sistem.
Nemas directx kao ni ostalu multimedijalnu podrsku.

Nisi naveo za sta ti treba...

Ima sve, novije i doradjenije od XP-a, moze da se svede na workstation, stabilniji i sa vise servisa. Topla preporuka. Upotrebi search po forumu, svadjali smo se pre par meseci na tu temu ovde ima par topic-a.

nIce Cream je napisao(la):
...Nemas directx kao ni ostalu multimedijalnu podrsku...

Imaš, samo moraš da uključiš 😉

Prilozi

• dxdiag.gif
    dxdiag.gif
    15.8 KB · Pregleda: 168
Na mom serveru pod 2003 ne radi integrisani Intel zvuk,samo prijavljuje devices kao Disabled i CTRL.Probao sve moguce drivere..nista.
Sto se tice svega ostalog stvarno je OK,nemam zamerki.

fastlane je napisao(la):
Na mom serveru pod 2003 ne radi integrisani Intel zvuk,samo prijavljuje devices kao Disabled i CTRL.Probao sve moguce drivere..nista.
Sto se tice svega ostalog stvarno je OK,nemam zamerki.

Već rekoh da mora da se enabluje sve počevši od zvuka pa do direct x-a...

Batica je napisao(la):
Već rekoh da mora da se enabluje sve počevši od zvuka pa do direct x-a...
Windows Audio je automatski startovan,imam i DX9c,sve ostale drivere osim Intel zvuka. :,,:

Izmedju XP-a i Windows 2003 Standard Server bih bez razmisljanja stavio ovo drugo. Da se ne ponavljam, procitaj i druge teme o ovome...

Bre, lepo ti kaze covek da trebad da ukljucis sve sto ti treba. Kod mene je dX bio ukljucen ali zato nije zvuk, Theme Service i jos 1000 stvari.
Ako hoces da mu izgled svedes na XP otovri System Properties > Advanced > Performance Settings > Adjuct 4 best appearance.
Moze da se svede na Workstation ali nije napravljen za to.
Inace korisitim Enterprise Edtition ali imam sve 3 verzije ( Enterprise, Standrad, Web)

Ja na poslu vozim standard edition,ali ne bih ga koristio kao workstation jer upravo je u servisima i stvar.....
Ima ih gomila,a za obican rad ih je isto toliko i nepotrebno.....
Inace,stvarno nemam ni jednu zamerku...odlcan server os.....inace ga vozam na hp proliant-u ml350,dual xenon,sa 1gb ram-a,ali je optimizovan za background tasks jer radi brdo stvari......
Moje misljenje je da je nepotrebno ovakvu stvar koristiti za radnu stanicu,jer cak i na WindwosXP-u iskljucujemo visak servisa,a zamisli ovde tek 🙂

Windows i Server su dve reci koje su nespojive 🙂
Drugo, Windows 2003 u bilo kojoj verziji je u osnovi XP sa novijim kernelom, dodatim servisima (jer je to "server") i iskljucenom gomilom nikad glupljih servisa koje smo prvi put videli u XP-u.
Svako kome sam preporucio i/ili instalirao Windows 2003 Standard Server posle XP-a je odmah rekao da je 2003 brzi u realnom radu, sto se zaista i oseca - recimo, meni je za boot windowsa 2003 trebalo 20s a za XP mi treba citavih 35.

Win2K3 je bolji u SVEMU od XP-a

Jedini je problem sto to NIJE po default-u, vec ima malo doterivanja i sredjivanja, da bi se glomazno zamisljen i isprojektovan OS, sveo na razumnu meru za kucne poslove.

Nije ti to Linux pa da TI biras sta ti treba kod instalacije.
Ovo kad se plati (oko 1500€) ima bre da ti zaposli racunar nepotrebnim poslovima-servisima 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Evo ja cu napisati guide kako pretvoriti Windows 2003 Standard Server u Workstation verziju

Prvo treba da iskljucite dosadni prozor koji se pojavljuje prilikom svakog boota - Manage your server. Dovoljno je da cekirate Don't show this windows again, ili da mu pristupite iz Control Panet - Administrative Tools - Manage Your Server.

Sada treba da napravite novog usera. Udjite u Run i kucajte:
rundll32 netplwiz.dll,UsersRunDll i pritisnite Enter.
Pojavice se User Accounts prozor. Napravite novog usera sa administratorskim privilegijama, i ako zelite, namestite da se automatski loguje pri bootu. Ukoliko zelite advanced podesavanja, moracete da pozovete lusrmgr.msc

Dalje, treba da iskljucmo Internet Explorer Enhanced Security. Idite u Contol Panel - Add/Remove programs - Windows Components i uklonite Internet Explorer Enhanced Security configuration. Pokrenite Internet Explorer i postavite sta zelite za homepage.

Instaliranje JAVA-e... kopiju Sun JAVA-e mozete naci ovde: http://java.sun.com/getjava/manual.html

Sledeci korak je iskljucivanje Shutdown Event Ticker. Start - run - gpedit.msc
Posle toga idite na Computer Configuration -> Administrative Templates ->
System i nadjite Display Shutdown Event Tracker. Postavite na disabled. Sada kada pokusate da ugasite ili resetujete masinu pojavice vam se klasican prozor na koji ste do sada videli na 2k/xp sistemima.

Ukljucimo directx i hardversku graficku akceleraciju - desni klik na desktop - properties - advanced - troubleshoot i prevucite slider na FULL.
Sada idite na Start - run - dxdiag i poukljucujte sve opcije (DirectDraw, Direct3D, AGP Texture Acceleration.
Posle ovoga, nadjite svezu kopiju DirectX 9.0b (ili c) i instalirajte.

Vreme je da se ukljuci i zvuk: start - run - services.msc - Windows Audio, postavite da se podize automatski. Posle toga proverite da li je u dxdiagu zvucna akceleracija postavljena na FULL.

Ako imate skener, moracete da ukljucite i servis Windows Image Acquisition (WIA).

Ok, a sada da se pozabavimo Advanced konfiguracijom. Idite u Control Panel - System - Performance Settings i postavite Processor scheduling na Programs i Memory usage na Programs. Ako ste josh uvek tu 🙂 kliknite na Error Reporting i izaberite Disable Error Reporting i But, notify me when critical errors occur.

Windows 2003 po deafultu prikazuje skrivene fajlove, ako vam to smeta sredite i to.

I na kraju, za one kojima nedostaju teme. Teme su po difoltu izbacene iz Windowsa 2003 ali postoji nacin da ih vratite. Prvo ukljucite Themes servis da se automatski dize sa sistemom. Skinite fajl iz attacha, otpakujte ga i prekopirajte UXTheme.dll na c:\windows\system32 a uxthemepatch.cmd na c:\. Resetujte masinu, udjite u Safe Mod potom u Command Prompt i pokrenite doricni cmd fajl. Ukoliko je sve ok, resetujte masinu i uzivajte u standardnim Luna temama.
Ako se sitnicavi, primeticete da Startup i Shutdown prozori su klasicni - bez teme. Da bi ste to resili treba da uradite sledece:
1. Start -> Run - Regedit
2.HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ThemeManager
3. Desni klik na ThemeManager i izaberite Export.
4. Editujte upamceni registry fajl i nadjite liniju
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ThemeManager
koju treba da zamenite sa
HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ThemeManager

Pokrenite taj reg fajl, i posle ovoga bi i shitdown/startup prozori trebali biti skinabilni.

Prilozi

Brate, svaka cast!

Samo oko ovih tema.. Ja sam theme service aktivirao na mnogo laksi nacin i bez problema : Computer Managment>Device Manager > Services & App. > Services > i najdesh Themes. Namestis Startup Type na Automatic i dole kliknes na Start i OK.
Meni je to bilo dovoljno da se pojavi Luna :lol:

Pazi, koliko ja znam uxtheme.dll mora da se pecuje da bi se pojavila Luna... svejedno, ako ne radi na tvoj proradice na moj nacin 100% 🙂

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Auuu bas si omasio 🙂 Ocito je da su spustili cene ispod 1000$ za osnovnu varijantu 🙂 Koliko se secam, cena je u pocetku, kada sam instalirao 2k3 prvi put, bila znatno visa.

kUdtiHaEX je napisao(la):
....kada sam instalirao 2k3 prvi put, bila znatno visa ...
Da, da, verovatno nisi hteo da koristis sve pogodnosti koje M$ pruza nasem nerazvijenom trzistu kroz OSL itd... :,,:

wow, kutijo, svaka cast na tako preciznom uputstvu! bas sam gledao na nekom sajtu gde je to uputstvo bilo na nekih 6 ili 7 strana... jel to moze nakako da se snimi u neki fajl, pa da se samo primeni na drugom kompu? (mozda kao sto X-Setup snima podesavanja?)

to uputstvo bi definitivno trebalo prebaciti u FAQ, ako neko rasi da instalira Win2K3... (ja ga imam na nekom CDu, ali sam za sada 99,9% zadovoljan sa ovim WinXP SP2, pa jos necu da prelazim na 2k3)...

Hvala, hvala 🙂
Postoji jedan program koji radi sve ovo automatski, medjutim ja sam ga jednom probao i...recimo da nije obavio posao do kraja, zato vise volim rucno. Uostalom, ovo je cca 10 minuta posla.

Tom je napisao(la):
Kakvi su utisci o ovom operativnom systemu??? Da li se uopste isplati koristiti ga u odnosu XP??? Nesto mi se sve cini da XP ima gomilu nepotrebnih stvari u sebi...
toliko
Radi mi na jednoj mašini već godinu dana bez ikakvih problema.

Duron 650@866/512/7AJA2 (dakle krš hardver 😀 )

zdravo...
pokusavao sam da pokrenem nekako update win2003 (naravno verzija nije legalna), ali nisam uspevao. probao sam sve moguce serijske brojeve, aktivaciju i dr.
ima li leka?
odgovor, moze na emajl?!

Ja cu reci da leka ima 🙂 PM me...
Uostalom, mozes i rucno da skidas updeateove sa sajta ciji link je dat u jednoj od top tema u voj sobi foruma.

'ajde idem o'ma da probam sa ruchnim radom....:=)...
samo da sledimo link...

zormanic je napisao(la):
Daj napisi koja je ploca, model, recizija?
Ovako nesto moze da bude samo do drajvera ili ispravnosti ..
IBM Netfinity 3000 ,Intel PII ploca sa integrisanim AC97.
Do skoro je stajao W2K Advanced,i regularno je i stajao audio Intel AC97.Cista instalacija W2K3 Standard i nista,samo ono na slici... 🙂

Prilozi

• devices.webp
    devices.webp
    26.8 KB · Pregleda: 67
Ja nisam imao problema sa WIN2K3 Serverom sto se tice updateova... Sa ilegalnom kopijom ( naravno, ilegalnom 😀 ) sam skinuo sve updateove sa M$-ovog sajta sem novog drajvera za graficku 🙂

Verovatno imas CrystalAudio 4235 integrisani chip,
pa pogledaj na:

http://www.softlookup.com/driveauthor.asp?id=2194

Ovde imas i drajvere nezavisnih proizvodjaca:

http://list.driverguide.com/list/company261/

Drajveri za XP obicno pasuju na 2003:
http://www.4ask.com/links/crystal audio 4235 xp drivers

ako ne uspes :
http://www.soundcard-drivers.com/

PS
1. Jesi siguran da je P2 a ne P3 ploca?
Ukoliko je P2 mozda i ne postoji drajver. Ima Opti i ESS modela koji nece da rade sa novijim OS-a.

2. Radi li WinXP na toj masini? Ako radi probaj njegove drajvere.

Ako je do drajvera za plocu (chipset) onda probaj na IBM, ima generickih drajvera za intel chipset-ove:

http://list.driverguide.com/list/company475/index.html
http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=MIGR-4LSPEF

ili
http://www.soundcard-drivers.com/companies/475.htm

Poslednja izmena:
zormanic je napisao(la):
PS
1. Jesi siguran da je P2 a ne P3 ploca?
Ukoliko je P2 mozda i ne postoji drajver. Ima Opti i ESS modela koji nece da rade sa novijim OS-a.
PIII ploca slot1,3 ISA,3 PCI,udma33.
Sve one drivere sam naravno probao osim ESS i Crystal,ali mi je ne logicno jer su ranije bili na w2k Intel integrated AC97.Mada,evo probacu cim budem u prilici.
Bedak je samo sto onako izgleda u Device Manageru,meni ne smeta jer se i ovako kacim na njega Remote,pa onda imas zvuk :,,:
U svakom slucaju Hvala na trudu ,)

Dodao bih samo jos jednu stvar oko koriscenja W2K3

Postoje naravno programi koji nece da se instaliraju na W2K3 jer traze XP ili 2000.
Resenje je prebaciti exe u compatibiliti mod za XP ili 2000 ili u slucaju da to ne upali:

regedit:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion

pa kljuc "ProductName" prepraviti u zeljeni operativni sistem

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno