Šta je novo?

Utisci o Nokia 5510

Učlanjen(a)
22.08.2002
Poena
619
Evo uzeh je pa da ovde postavim tred s'obzirom da sam dobio poveci broj pm-ova.

Elem sta reci osim - Brutalan Fontel :p Ubedljivo best bang for the buck !!!
64 mb memorije, built-in mp3 player sa predefinisanim ekvilajzerima (ima nekih 10-ak vrednosti tipa Pop, Rock, Reggae etc. pa birajte), built-in radio, sa mogucnoscu direktnog snimanja u mp3 format (!), dobiju se slusalice, USB kablic, punjac, kablic za povezivanje sa muz. stubom, i adapter ako hocete da koristite druge slusalice (tj. sa "normalnim" jack-om, posto ove koje dolaze uz fon imaju dupli ulaz, vrlo tanak). Valjda nisam nesto zaboravio od kablova.
"Hands-free" je, sa mogucnoscu snimanja par komandi koje se posle mogu koristiti (tipa "javi se" pa fon primi poziv ili "pusti muziku" i sl.)

Sto se tice mana vrlo ih je malo, a one su sledece : Pre svega softver. Mozda ce i slusalice nekome biti nedovoljno dobre, ali meni su sasvim odlicne - Power Metal rulz :) Takodje tu je i velicina - za moju saku je ok, mada bi mogao i manji, tako da smatram da je za vecinu ljudi apsolutno preveliki.
Program Nokia Audio Manager 2.0 koji ide uz njega je malo cudan, a evo i zasto. Naime, svi vi na kompu, a i ja dabome, imate MP3 muziku. I telefon koristi MP3 format. Medjutim, problem je sto budjavi program ne raspoznaje MP3 ;ctp, tj. kad hocete da prebacite muziku na fon on prvo automatski konvertuje u neki svoj format (mislim da je .lme ili nesto slicno) da bi raspoznao muziku, pa potom vrsi ponovnu konverziju sa tog formata u mp3 smestajuci ga direktno na mobilni.
Sto je najgore, program je sjajan kao player :)

S'obzirom da konverzija traje svega nekih 3 sekunde, to i nije neki problem, medjutim iritira to sto u direktorijumima iz kojih ste mu ukazali na pesme on kreira .lme fajlove pesama, identicne velicine kao mp3, drugim recima imacete duple pesme pa cete morati da brisete .lme duplikate. Nista strasno, ali ume da iziritira, narocito ako 1. put ne znate za to kao npr. ja :D a smestite 15 pesama iz 10 razlicitih direktorijuma :p
Preporucujem kreiranje 1 direktorijuma na desktopu u koji ubacite ono sto hocete da smestite na mob. tako da vam tu ostanu kopije pa to posle lako pobrisete.

Signal je sasvim ok, sa desne strane ekrana prikazuje vam se koliko je puna baterija, a sa leve (pocetnik sam, nisam siguran da li to imaju drugi modeli) intenzitet signala, tj. tacno vidite koliko vam je jak signal pa se ratosiljate eksperimentisanja sa izlaskom iz sobe, otvaranjem prozora i sl.
WAP je, naravno, obavezan, i jos naravnije, beskoristan kod nas:)

Posto je pocetni post ionako preglomazan da napisem naredni o estetici. Elem, u pocetku mi se vrlo malo dopao, cak mi je bio vrlo cudan. Pretpostavljam da znate da je on vodoravan, a ne horizontalan (k'o Gameboy Advance:p) i da se koriste obe ruke. Da mi je Geek Maser:) koji je bio sa mnom u tom trenutku rekao da ga on ne bi uzeo, verujte da bih samo rekao "hvala, dovidjenja" i otisao. Bukvalno je prelomio integrisan MP3 player sa 64 mb u tom trenutku.

Medjutim, cim smo seli u Skadarliju, i izvadili telefon, to se polako pretvaralo u ljubav na 2. pogled, i zaista mi se sve vise i vise dopadao. Pa jos kompletna tastatura, poruke koje se pisu za vrlo kratko vreme, nedostatak pritiskanja 4 puta jednog istog dugmeta da bi se dobio zeljeni simbol, razlicitost od mase istih telefona i jedinstven dozivljaj uredjaja, ma zaljubio sam se, kazem vam :p. Dok sam dosao kuci bio sam na totalnoj zeravici.
Sjajan telefon.

Eh, da, cemu sluze oni pin i puk brojevi na poledjini kartice ? :p Geek mi rece da to treba da se ukuca da bi telefon postao funkcionalan, ali meni sve radi a da sa tim nisam imao bas nikakve veze. Ili je to Telekom automatizovao pa cim se pozove 777 aktivira se automatski ???

Inace uzeo sam ga u Rojalu, u Sremskoj 9 (svi me pitaju na pm-u gde da ga uzmu a i ne cudi me, mislim da ga nigde vise u gradu nema) i kosta 129 evra. Mislim da za te pare stvarno nema boljeg telefona.

Toliko. Pitajte ako vas nesto specificno zanima (pod uslovom da ja znam da odgovorim :D)
Pozdrav

P.S. prodavnica se nalazi na samom cosku Brankove i Sremske, kad se spustite u Brankovu sa onog malog buvljaka sa plavim tezgama gore. Verujte da smo je Geek i ja poprilicno trazili.

Poruka za JDDIPQD-a : Ne uzimaj ovaj mob. There can be only one !!

Brutalan Zlica je napisao(la):
Eh, da, cemu sluze oni pin i puk brojevi na poledjini kartice ? :p Geek mi rece da to treba da se ukuca da bi telefon postao funkcionalan, ali meni sve radi a da sa tim nisam imao bas nikakve veze. Ili je to Telekom automatizovao pa cim se pozove 777 aktivira se automatski ???

Cuvaj te brojeve za nedaj boze. PIN ti treba kada hoces da podesis neke (pre svega sigurnosne) opcije na telefonu, ili npr. da ga zakljucas i obezbedis od nezeljenog koriscenja. PUK sluzi za otkljucavanje kad izgubis PIN :)

Provalio sam u medjuvremenu...sta ces - neiskustvo :(

Provalio sam u medjuvremenu...sta ces - neiskustvo :(

E uzeo i ja pre neki dan na istom mestu po istoj ceni, naravno. I ista prica, na putu kuci ono "a da se nisam ja malo za****o" i tako to, ali sto ga vise koristim sve vise mi se svidja. I slazem se, power metal rulz :D

Mnogo mi se svidjaju mogucnosti tog telefona - cena pogotovo... Jos samo da izgleda normalno.... Izvinite momci, ali mene bi bilo nekako "blam" da ga izvadim i pricam na njemu... Ne blam u pravom smislu, ali se ne bih ponosio njegovim izgledom... Ne znam, "umro sam od smeha" kad se tip javio sa njim, a i neke dve cice su se nasmejale... Zasto nisu napravili neki normalan look, ono izgleda kao za preraslu decu... Opet, kazem, no hf.... Just my 0.02 $

Zato ga i ja nisam kupio. Previshe mi je bio ruzan i previshe velik (za mobilni:D ) Zato sam uzeo 3510 i sasvim je ok.

byMaX je napisao(la):
Mnogo mi se svidjaju mogucnosti tog telefona - cena pogotovo... Jos samo da izgleda normalno.... Izvinite momci, ali mene bi bilo nekako "blam" da ga izvadim i pricam na njemu... Ne blam u pravom smislu, ali se ne bih ponosio njegovim izgledom... Ne znam, "umro sam od smeha" kad se tip javio sa njim, a i neke dve cice su se nasmejale... Zasto nisu napravili neki normalan look, ono izgleda kao za preraslu decu... Opet, kazem, no hf.... Just my 0.02 $

...pa sad kako ko....meni je par cica rreklo da je bas ok i da vole tako velike....:cool:

byMaX je napisao(la):
Ne znam, "umro sam od smeha" kad se tip javio sa njim, a i neke dve cice su se nasmejale... Zasto nisu napravili neki normalan look, ono izgleda kao za preraslu decu... Opet, kazem, no hf.... Just my 0.02 $

Maxonjo, nisu se cice smejale njemu, nego tebi kako unezvereno gledas :)
Ja sam mislio da si ti prerastao ta razmisljanja da se cice privlace telefonima... telefon bre sluzi za slusanje muzike i poneki razgovor i sms, a ne za poziranje :D

Geek_master je napisao(la):
Maxonjo, nisu se cice smejale njemu, nego tebi kako unezvereno gledas :)
Ja sam mislio da si ti prerastao ta razmisljanja da se cice privlace telefonima... telefon bre sluzi za slusanje muzike i poneki razgovor i sms, a ne za poziranje :D

Pa da zato si i uzeo sl45:D :D

GadGet je napisao(la):
Pa da zato si i uzeo sl45:D :D

Uzeo sam ga da bih bio veci geek, a inace nijedna cica ga nije videla... imam ja druge adute :D

Uzeo sam ga da bih bio veci geek, a inace nijedna cica ga nije videla... imam ja druge adute :D

Veliku batinu ? :D Ili mozda frizuru ? :p Ma bre, opusteno, jedino je bedak sto si ga platio vise zbog dogradjivanja, ali Boze moj...

Inace, tako me zabole kako cu da izgledam kad izvadim mobilni :) Meni se smeju kad ustanem rano ujutru, navucembele carape, obucem cipele, frizura se veseli, iskombinujem neke trenerke i koznu jaknu :D Sva sreca pa mi se to jos nije desilo

Dokle god ja mogu da cujem Helloween, Gammaray, Sonata Arcticu, Guns-e, Iron Maidena, Symphony X, Rhapsody i sl. iz njega i dok mogu da pricam na njemu, a pritomje cena takva kakva je - bas me briga.

Uostalom zasto biste ga uopste vadili iz dzepa - kad je hands free :D

:D Ovo ti je najjaci komentar do sada :D

E ne rece kako si zadovoljan playerom... jel ima sve opcije, jel moze da premotava...? Donosim ti sutra na fax one moje sony sluske da probamo kako ce da zvuci...

same by me

zlica obadovao si me postom, jer sam imao sam akciju da ga ishvalim, al' rekoh "stara tema".
Isti slucaj je i samnom, prvo mi je bio odvratan na look, ali sad mi se bas svidja, to sto je glomazan me samo sprecava da ga ispustim (sta cete, trapav sam). Format fajla je .lse i jeste pomalo iritirajuc. Ono sto je mene vise iznerviralo je sto audio manager nema nikakve opcije za kompresiju wavova, ili prekompresiju vec napravljenih mp3ki, sto mi je veci problem jer gomilu muzike na hardu drzim u nekim bolesno visokim bitrateovima, pa moram da ih prekompresujem u nekom drugom programu (razor lame), ucitam u manager pa tek onda ubacim na fon. Zato sam u startu odustao od ideje koriscenja ga primarno kao player kome cestom menjam listu. Sada jednom u par dana ubacim nesto sto povremeno slusam (ovih dana jako cesto jer mi je crk'o auto pa svuda idem gradskim, i za divno cudo, jako mi brzo prodje vreme uz muziku u usima). Vise se oslanjam na odlican radio prijemnik sa memorijom za 10ak stanica. Jos je lepse sto je telefon moguce prikaciti i na stub i na bilo kakav externi zvucni sistem, pa mi sad po celu noc tandrce muzika :) I JOS je simpaticnije da, kad je tako prikacen na stub pricam sa ljudima ciji glas cujem preko sobnog zvucnog sistema,a ne preko onog plasticnog izbocenja.
Malopre pomenuh bitrate-ove, pa samo da objavim rezultate prvog pravog empirijskog istrazivanja odnosa bitrate - kvalitet zvuka/ zapremina fajla, koje smo pre nekoliko dana sproveli kolega JDDIPQD i ja. Za primer smo uzeli jednu stvar od Dream theatra (ciji celu diskografiju JDDIPQD gaji!), studijski snimak, i kompresovali ga u par standardnih varijanti, i par VBR (Variable bit-rate) varijanti, i dosli do sledecih zakljucka: 128kbita rulez ALI isto to uz znacajno smanjenje zapremine mozete dobiti kompresijom u VBR i to u rasponu od 32-160kbita. Naime, program ce i dalje vecinu pesme spakovati u 128, ali ce kvalitet podici na 160 kad to ipak zatreba (za razliku od 128mice), a cak ce i divan deo vremena provesti u manjim bitrateovima i time ustedeti na prostoru. Na pomenutoj pesmi od 9 minuta,razlika u zvuku nije subjektivno postojala, a VBR verzija je bila cak 1 mb kraca, sto je, za uslove 5510ke ipak znacajna razlika. Prilicno je prihvatljivo resenje i VBR do 128kbita u slucaju da je originalni mp3 u 128 a ipak je za nekih pola mb predugacak, sto me cesto dovodi do ludila kad pravim playlistu za telefon.
Inace, poruke qwerty tastatura rulez. Povremeno me softwer iznervira, ume da se ceo telefon zaglupi, sto sam vec video na 3330, cija je 5510 u stvari verzija. Ne znam dal'da ga flashujem il to mora tako. Sam telefonski player je dosta siromasan u opcijama, nema seek mogucnost, nema mogucnot pravljenja/modifikovanja playlista, mada su ti equaliseri jako pristojni, narocito kad se digne bass pa one,inace ocajne sluske, propevaju.
Podrzavam tezu da telefon ne morate ni vaditi da bi pricali, mada me tek onda ljudi gledaju cudno,jer su headsetovi uglavnom sa jednom sluskom, i malo ljudi na treci pogled iskapira da ja pricam telefonom,sto je u tramvajima ovih dana cest prizor. Telefon je definitivno bestbuy opcija za sve zaludjenike muzikom poput mene, jer je SL45 ipak skuplji, a narocito su skuplje flash kartice koje cine osnovnu prednost siemensovog modela. Ovako dobijete finu stvar za male pare. I koliko sam ja primetio, on ima ipak samo 60mb memorije. Ili me i to Nokia Audio SMORmanager tripuje?

P.S: I ja sam ga kupio na uglu Prizrenske (produzetak brankove ulice, vodi ka terazijskoj cesmi od z.venca) i Sremske, po istoj ceni (doslovce 129Evra!), i tip u radnji mi rece da ga prodaju u neverovatnim kolicinama, i da ce ga definitivno jos biti.Jos sam nasao jedini od 50tak modela u radnji koji ima plavu masku :)

B]

Da ti ne ozraci ja*a :D, pod uslovom da ga drzis u dzepu od pantalona :)
Mada mi taj 5510 nekako preveliki za drzanje u dzepu.

Re: same by me

Arthur je napisao(la):
Malopre pomenuh bitrate-ove, pa samo da objavim rezultate prvog pravog empirijskog istrazivanja odnosa bitrate - kvalitet zvuka/ i VBR do
........................................................................................................128kbita u slucaju da je originalni mp3 u 128 a ipak je za nekih pola mb predugacak, sto me cesto dovodi do ludila kad pravim playlistu za telefon.

Ja kada spremam muziku za player ionako sve kompresujem u 96 ili max 112kbps. Sa vecinom slusalica i ne primecujem razliku u odnsu na 128kbps. Doduse, ima nekih bendova gde je razlika itekako primetna (npr. In Flames ili Arcturus, ako je neko cuo), pa tada 128kbps ili vise ne gine.

Ja sam jako mnogo eksperimentisao sa vbr i abr, kao i lowpass filterima, frekvencijama semplovanja... Imam skoro jedan pun CD razlicitih semplova za uporedjivanje, cudi me da me jdd nije zvao kad ste radili to. LM, ipak na kraju ispadne najbolji --alt-preset, mada zavisi i do konkretne pesme. Javicu vam se da prodiskutujemo malo, a sto se kompresora i ostalog tice, Alexandar sa foruma ima dosta znanja o tome...

Re: Re: same by me

shagrath je napisao(la):
Doduse, ima nekih bendova gde je razlika itekako primetna (npr. In Flames ili Arcturus, ako je neko cuo), pa tada 128kbps ili vise ne gine.
Shta bre vi to ljudi slushate ???
Solitude Aeturnus, Candlemass, Shadow Gallery, Pain of Salvation, SymphonyX, Arch Enemy, Nevermore, Control Denied ...??? cheers

Re: Re: Re: same by me

Ej ljudi, ovo vec debelo zalazi u offtopic, ali ajde kad sam vec tu: :D
Edguy, Falconer, Cydonia, Skylark, Sonata Arctica, Freedom Call, Shadow Gallery, Symphony X, Nightwish, Suidakra :D...

Slazem se, zalazimo u offtopic, a vidim da se Magick nesto raspomamio sa zatvaranjem tredova, doduse pretezno Cineman-u :p

Rhapsody, Edguy, Falconer, Sonata Arctica, Guns'n'Roses, Freedom Call, Symphony X, i ono zasta ne mogu da poverujem da niko ne pominje (valjda se podrazumeva :D) Gammaray :), Helloween, Iron Maiden, Manowar (Geeche, ti me zarazi Manowarom i Gammaray-om a sad ih ne pominjes).
Od ostalih : AC-DC, Aerosmith, Bryan Adams :p (nemojte me tuci :)), i sl.

A inace mrzim Metaliku, Nirvanu, i ostale "ima me na MTV-u puno do jaja" slicne grupe ;)

(Geeche, ti me zarazi Manowarom i Gammaray-om a sad ih ne pominjes).

Pa sta ima da pominjem, ja sam to slusao kad sam bio mali :)

Re: Re: Re: Re: same by me

Ej ljudi, ovo vec debelo zalazi u offtopic, ali ajde kad sam vec tu: :D
Edguy, Falconer, Cydonia, Skylark, Sonata Arctica, Freedom Call, Shadow Gallery, Symphony X, Nightwish, Suidakra :D...

Evo i mojih favorita - Saturnus, Empyrium, Anathema, Moonspell, Tristania, Tenhi, Therion, Bathory, In Flames, Dark Tranquility, My Dying Bride, Einherjer, Vintersorg, In The Woods... A od ovih "poznatijih" - Nightwish, Helloween, Blind Guardian, Queensryche, Gamma Ray, Iced Earth...

Re: Re: Re: Re: Re: same by me

shagrath je napisao(la):
Evo i mojih favorita - ... Vintersorg,

E to je lepo, to sam zaboravio. Jel slusa neko suidakru, ili children of bodom?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: same by me

E to je lepo, to sam zaboravio. Jel slusa neko suidakru, ili children of bodom?

Suidakra je sasvim ok, a Children Of Bodom razbijaju. Ali ne moze covek svega da se seti u trenutku pisanja reply-a :D

Nego, jel zna neko da li ima negde da se nabavi neka futrola za ovaj 5510?

Re: Baterija

ingglick je napisao(la):
Koliko traje baterija kada se slusa mp3?

Covek je u medjuvremenu banovan :D pa cu se potruditi da ti kazem otprilike...

Dosta, pominjao je neka cetiri dana, to mi zvuci bezveze, ali racunaj da puna baterija moze da izdrzi recimo 6-8 sati pustanja mp3-ja, pa ti onda izracunaj koliko bi ga prosecno koristio.

Sve u svemu duze nego kod mene na SL45, ali meni se skroz prazna baterija napuni za cirka dva sata, tako da gotovo nikad nisam ostao bez baterije. Ne znam za nokiu, ali bar meni baterija nikad nije bila problem.

Gdje se moze kupiti?

Gdje ima da se kupi?
U Royal-u ce dobiti sledece nedelje.
Na jos par mjesta ili nemaju ili ce dobiti "uskoro" :(
Da, cijena bi trebala biti oko 125e.

Nazad
Vrh Dno