Šta je novo?

Utisci - Gigabyte Radeon 8500 Pro

Mister No

Čuven
Učlanjen(a)
08.06.2002
Poena
619
U jednom od prethodnih tredova sam pricao o komsijinom problemu, tj. kako je komsa fotograf prosao sa izvesnim primerkom Radeona 8500 Pro. Juce mi ga je dao i stavio sam ga u svoju masinu pa cu vam sada preneti izvesne utiske.
U pitanju je Gigabyte Radeon 8500 Pro. Utisak je u najkracem : katastrofa, pogotovo zbog Ati imena na njemu. Odmah da vam kazem da mu nisam testirao TV in, out i ostale mogucnosti jer nisam ni dovoljno kompetentan za to. Ali mislim da jesam za ovo sto cu izloziti.
Testiran je na Duronu 700 i MSI K7T Turbo (KT133A), monitor je Hansol 710P, 17". Nisam joj merio frejmove ni performanse u 3d marku i sl. jer ocigledno konfiguracija nije dovoljno snazna...
U pitanju su neki sitni problemcici ali dosta njih. Prvo sam mislio da je u pitanju njegov stari polovni 17" monitor koji nista ne valja pa sam mu ponudio da je isprobam kod sebe.
ALI!!!...
Karta ima 2d strahovito diskutabilnog kvaliteta. Ja imam Innovision GF2 GTS, tj. firme koja je stalno predmet pljuvanja. 2D na mojoj kartici je primetno bolji, a slika dosta ostrija. Ati jedino mozda ima malo toplije i lespse boje, ali tek posle kalibracije istih, a ni moj GTS ne zaostaje po tom pitanju nakon odgovarajuce kalibracije.
Slika je po defaultu stravicno svetla, sto i ne bi bio problem da nije takva i prilikom stampanja. Naime fotograf nije nikako mogao da "nabode" kako da konfigurise boje za stampu, jer je uvek stampao svetlije, i to dosta. Sto se tice poredjenja sa GTS-om Ati mu se po ostrini priblizava tek u 1600*1200. To je i maksimalna rezolucija koju monitor podrzava tako da ne znam sta bi bilo dalje ali nije valjda da moram da radim u rezoluciji 1940*1720 ili nekoj slicnoj da bi karta pokazala prednost ???
Sto se Divx filmova tice nisam primetio ama bas nikakvo poboljsanje.
Sto se tice 3d-a tu je stanje jos gore, a evo u kom smislu. Kartica je testirana sa drajverima koji idu uz plocu, a potom i sa nekim poslednjim koje sam skinuo sa neta. Verzije se ne secam tacno i ne bih da lupim, nemojte mi zameriti.
Naime, karta naravno pokrece (skoro) svaku igru ali u svakoj 2.-oj igri ima sijaset bagova. Recimo, SoF2 ne moze da se igra u 32 bita jer se pojavi nekih milion crveno-zeleno-zutih tackica na ekranu. U MOHAA dolazi do flushovanja tekstura (mislim da je to termin kada recimo zidovi postanu odjednom snezno beli ???), slicno i u RTCW. U F1 2002 neke detalje naprosto prikazuje previse jednostavno, kao da je deo slike u 1152*864 a deo slike u 640*480. U Fifi radi bez problema.
I sto me je posebno razocaralo, a u pitanju je bag koji sam ja imao na mom Ati Rage Pro-u sa 4 MB pre jedno 5 godina, kad se udje u vodu (Half-Life engine) unutra se nista ne vidi. Ama bas nista. Ja sam zbog toga svojevremeno uzeo Voodoo 2, secam se neke brane nasred igre Half Life u cije jezero mora da se uskoci pa da se prodje ispod nje. I sa Ati karticom to je nemoguce jer se apsolutno nista ne vidi, dok se recimo sa NV i Voodoo kartama vidi sve do dna, maltene i one biljke na dnu kako se pomeraju.
Jedino je cinjenica da tamo gde fino radi ima nesto lepsu sliku u 3d-u od GTS-a. Od GF3 ili GF4 ne znam (znacu uskoro :))
Svasta sam pokusavao sa drajverima, cackao i ceprkao i njih i opcije u samim igrama, ali nista...
Eto toliko, vec sam oduzio. Ne znam da li je u pitanju samo naboden primerak, ali ovu kartu, kad uzmem u obzir svoje kratkotrajno iskustvo sa njom (vratio sam je jutros) i na to dodam probleme koje mi je komsija fotograf opisao, ne bih zaista nikom preporucio.
Nisam ni Nvidijevac ni Atijevac ni Matroxovac, samo se trudim da objektivno analiziram.
I smatram da karta od 500 maraka mora daleeeeeeko bolje da se ponasa.
Fotografu bolje radi GF1 koji mu na njegovom monitoru daje mnogo jasniju sliku i daleko realnije boje, sto mu je za posao jako bitno.
P.S. fotograf je vec nasao nekog nesrecnika i uvalio mu je za 230 evra...:D

Mister No je napisao(la):
Prvo sam mislio da je u pitanju njegov stari polovni 17" monitor koji nista ne valja pa sam...
Naime fotograf nije nikako mogao da "nabode" kako da konfigurise boje za stampu, jer je uvek stampao svetlije, i to dosta. Sto se tice poredjenja sa GTS-om Ati mu se po ostrini priblizava tek u 1600*1200. To je i maksimalna rezolucija koju monitor podrzava tako da ne znam sta bi bilo dalje ali nije valjda da moram da radim u rezoluciji 1940*1720 ili nekoj slicnoj da bi karta pokazala prednost ???
Pa kakav je on to fotograf koji radi na starom polovnom 17'' monitoru koji nista ne valja,i koji ne moze ili ne ume da namesti boje. A vece rezolucije se valjda podrazumevaju kada se obradjuje fotografija.
Sto se Divx filmova tice nisam primetio ama bas nikakvo poboljsanje.
Pa ne znam bas za to, ja sam recimo probao Radeon standardni (R100) na 486 masini i moze da se gleda divx, doduse bez zvuka, a sada na duronu 950 mogu i dva da se puste. Kvalitet slike je odlican, kao na DVDu skoro.
Sto se tice 3d-a tu je stanje jos gore, a evo u kom smislu...
...I sto me je posebno razocaralo, a u pitanju je bag koji sam ja imao na mom Ati Rage Pro-u sa 4 MB pre jedno 5 godina, kad se udje u vodu (Half-Life engine) unutra se nista ne vidi. Ama bas nista.
Za 3d ne znam, mada nesto ne verujem, posto se i ne igram nesto.
A to sto se tice Half-life to je bug u igrici (nju sam igrao, jedna od retkih koja mi nije dosadila posle par ispucanih metaka), posto imam i Rage Pro XL sa 8MB, samo treba da se skinu neki patchevi i onda nema problema, isto vazi i za Radeone, bar one klasicne.
A sto taj tvoj komsija fotograf ne uzme nekog matroxa g400, g450?

Re: Re: Utisci - Gigabyte Radeon 8500 Pro

DusaN je napisao(la):
Pa kakav je on to fotograf koji radi na starom polovnom 17'' monitoru koji nista ne valja,i koji ne moze ili ne ume da namesti boje. A vece rezolucije se valjda podrazumevaju kada se obradjuje fotografija.

A sto taj tvoj komsija fotograf ne uzme nekog matroxa g400, g450?

Monitor je stari, ali nije krsh. Ja sam to u prvi mah pomislio ali posto je Gigabyte pravio iste probleme i kod mene, a kako na tom njegovom monitoru GF1 daje odlicnu sliku ocito nije do monitora.

Sto se tice preporuke za Matroxom, covek voli da se igra kad nema musterija. Znaci, Matrox ne dolazi u obzir niti je on tip coveka koji bi placao nesto sto ne vredi trazene sume. Njemu i GF1 sjajno odradjuje posao, ovih dana uzima i GF4 (de si studente :wave; :)), i boli ga uvo da daje pare za kartu koja sem 2d-a, Tv in i outa nema ama bas nista.
A na GF-u on dobija vrlo dobre boje, bas onakve kako mu ih stampac stampa...
Nego se covek napalio, citao PC Press koji blage veze nema sta pise i svideo mu se Radeon 8500 i mislio je da bi mu to bio optimalan izbor kako za rad sa fotkama, tako i za3d.
Malo morgen...:D

Prijatelju Mister No

Procitaj jos jedan put svoj tekst koji se napisao
vri od ne znam ovo ne znam ono nesam siguran ne mogu

PRVO
monitor ti je u ekonomskoj klasi sto i nije referenca za nesto sto je u pro klasi ako hoces bolje, kartica kosta vise nego tvoj monitor => nemas referencu

DRUGO
znas li uopste sta je kalibracija?
ja cu da ti objasnim: da bi nesto kalibrisao moras da imas etalon nesto cime ces uporediti => externi kalibracioni uredjaj ili bar etaloniranu paletu boja koja se cuva u posebnim uslovima kako usled izlozenosti uv zracima ne bi promenila kolornu vrednost i moras da ga kalibrises tj usaglasis sa necim tj moras da ima ulaz i izlaz kao uporedne vrednosti da bi nesto nazvao kalibracijom => nemas referencu

TRECE
nema rezultata od "ceprkanja" po drajverima vec treba tacno znati sta igra zahteva pa napraviti profile u openGL-u ili D3d-u sa ukljucenim lil iskljucenim funkcijama koje smetaju/prijaju programima tj igrama a ako je akcenat na obradi slika od strane dizajnera onda to i nema veze vec samo desktop prikaz u sto vecoj rezolucij sa sto vecim osvezavanjem (citaj preko 80Hz) da bi boje bile stabilne i vernije za sta nemate ni ti ni tvoj "fotograf" uslove => nemate referencu

CETVRTO
GYGABYTE 333+XP1800++768DDR kingston+Nec95EF (mitsubishi katodna cev)+gigabyte 8500pro
+kalibracija za epson 3000 proofer sa softverskim RIP-om + kalibracija za heidelberg dvobojnu mashinu + kalibracija za HP8550
+MOHAA perfektnog izgleda+Warcraft 3 koji izgleda fenomenalno + Halflife po 7 put od pocetka do kraja bez ikakvih problema + DivX koje se na ekranu TV aparata ne razliikuje od DVD-a govorim o slici ne o zvuku

jedina karta koja je ispred nje je originalna ATI-jeva

PETO
ne zameram ti nista i nisam FOTOGRAF i nemoj molim te shiriti dezinformacije i nemoj shvatiti ovo licno

ako te nije briga sto ce ovaj i druge ovakve postove, ljudi koji mnogo mnogo manje znaju a veruju informacijama koje dobiju na ovom forum, procitati i uzeti zdravo za gotovo i baciti pare na neku drugu glupost, nemoj ni pisati

P.S. molim te nemoj se vredjati zbog svega napisanog

Nazad
Vrh Dno