Šta je novo?

Uticaj nestanka struje na kompjuter

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Malopre mi je nestala struja i kako sam kupio nov kompjuter koji sam papreno platio, bio sam u frci dok nije dosla. Iako mi se nikada nista nije desilo ni sa jednim uredjajem u kuci prilikom nestanka i ponovnog dolaska struje, ipak sam pomalo u strahu. Mislim da je veca opasnost "udar" prilikom ponovnog dolaska nego prilikom samog nestanka tako da je sve sto ja uradim to da iskljucim prekidac na napajanju dok struja ne dodje.

Sta vi radite u takvoj situaciji i da li sam "u pravu" sto se plasim? Koliko napajanje igra ulogu u svemu tome, moje je poprilicno dobro? Nemam ups. :(

Poslednja izmena:
Opreznost je majka mudrosti (i tata paranoje!)
S'obzirom kakav je EPS i naponi na istom, malo opreza nije na odmet

PS-ako vec to radis, kad grmi izvuci kabal iz modema (ADSL/dial-up)

Obicno, u barem 98% slucajeva a mozda i vise, nista se pokvariti nece. Zavisno koje aplikacije imas otvorene i sta se tacno desava u momentu nestanka struje, mozes ponekad imati izvesne softverske probleme (dokument na kome si u momentu nestanka struje radio je "ostecen", i sl.) koji u najgorem mogucem slucaju (retko, ali ako si bas baksuz...) imaju za posledicu gubitak nekih ili svih podataka na disku i moraju se resavati reinstalacijom windows-a (ako se npr. FAT tabela diska zabrlja i sl)... Retkost, ali desava se...

E sad u onih 2% slucajeva, nesto i crkne, najcesce hard-disk ili maticna ploca... Najbolja zastita je line-interactive UPS, mada ni kvalitetni standby UPS-evi (sa AVR-om i dobrom filtracijom smetnji) nisu los izbor. Elem, ako ti hardver i/ili podaci dovoljno znace, dobar UPS je pametna, manje-vise (jer svakih 3-5 godina treba menjati akumulator) jednokratna investicija a stiti te godinama.

Imaj takodje u vidu da ako ti je crknuta oprema pod garancijom a nema spoljnih znakova spaljivanja na istoj, bez problema bi trebalo da mozes da je reklamiras prodavcu i da dobijes zamenu, dakle nece te nista kostati...

Poslednja izmena:
Kad si vec dao pare za dobar komp,onda se "ispruzi" jos malo,pa kupi u UPS - bices mnogo mirniji....

Kada grmi, ja izvucem kabl na napajanju i iskljucim prekidac, to pod obavezno, ali kablovski modem ne iskljucujem iz struje. Da li bi trebalo?

Da li i koliko mogu da zastite oni produzni kablovi sa satro nekom zastitom?

ali kablovski modem ne iskljucujem iz struje. Da li bi trebalo?

Da li i koliko mogu da zastite oni produzni kablovi sa satro nekom zastitom?

Sam si dobro primetio - imas satro zastitu.Ako vec sve iskljucujes iskljuci i modem.....
Nabavi UPS i nema potrebe da se bakces sa kablovima i prekidacima.

Opreznost je majka mudrosti (i tata paranoje!)
S'obzirom kakav je EPS i naponi na istom, malo opreza nije na odmet

PS-ako vec to radis, kad grmi izvuci kabal iz modema (ADSL/dial-up)

Samo da se nadovežem, UPS rešava većinu tih problema, a nije skup toliko (bar Mustek) - oko 50€.
E sad da se nadovežem na tvoj PS, kad grmi da izvuče i LAN kabel ukoliko ima mrežu aktivnu, jer kod nas na mreži su pocrkale masa njih od ove grmljavine...

Leleee, pa kakve bi veze moglo da ima elektricno praznjenje sa kablom za TV/Interner? Poznato mi je da struja moze da ide putem telefonske zice ali nisam cuo da moze i preko kabla.

Leleee, pa kakve bi veze moglo da ima elektricno praznjenje sa kablom za TV/Interner? Poznato mi je da struja moze da ide putem telefonske zice ali nisam cuo da moze i preko kabla.

da znaš da može! Moj drug u Ðurđevu ne sme nikako komp da uključi tokom grmljavine, jer je užas tamo, kad sam bio kod njega jednom, bila je grmljavina (i to ne tako jaka kao ove skorašnje) a ono njemu produžni luduje, čulo se puckanje i zasvetlela utičnica znači pravi light show! I naravno crkao mu modem jer je zaboravio da iščupa kabel :D Sva sreća pa ništa više nije crklo. Al ovo je jedan primer koji se ne dešava tako često, ali eto, ima i toga...

Naravno da moze gomila stvari pocrkati u slucaju grmljavine. Ja i pavlex imamo tu nesrecu da zivimo mestu gde munje udaraju kao da smo jedna velika negativno naelektrisana celija :D
No salu na stranu sta se sve desavalo tj pocrkalo od udara groma, nestanka struje na 1-3 sec itd u nasem mestu. Evo krenucu od mene! Februar 2004, udar groma tj eksplozija, posledice crkao mi modem (na svu srecu samo on), nisam ni ocekivao udar groma pogotovo u februaru pa zato i nisam nista iskljucivao! Inace ovom cinu grmljavine nije prethodila nikakva oluja ili neko nevreme, kao sto kazu grom iz vedra neba mada nije bilo vedro! :D
Zatim prosle godine drug mi se zalio da su mu 2 HD-a crkla zbog nestanka struje na blic, znaci nestane pa dodje, rezultat 2 crknuta MAXTOR-a od po 80GB (opametio se pa kupio UPS Mustek) :crash:
E sad ono najgore Wireless-LAN i udari groma :mad:
U nasem malom mestascu imamo 3 manja provajdera (svi imaju link ka Novom Sadu). E sad pre recimo 2 meseca jedan od tih manjih provajdera (link ka gradu, Grid Hyper Link antena, AP i dalje ruter sa UTP mrezom do 50 korisnika) coveku raspi**i grom u antenu, sprzi mu skoro sve elektronske uredjaje (cak su sijalice popucale)! Struja viskog napona se prenosila kroz UTP kabl do krajnjih korisnika sto je prouzrokovalu crkavanjem hardvera (ploca, mrezna, itd)!!! Znaci pravi haos je napravila grmljavina :zgran:
Zatim pre nedelju dana u sred noci, 3 sata znaci nebo se otvorilo :mad:
Verujte mi ja to u zivotu nisam video, el. praznjenja na svakih 30-60 sec buka pri udaru od ne znam koliko dB, ljudi su se budili iz najdubljeg sna!!! I sta se desilo? Drugom provajderu crkla Wi-Fi oprema a kod treceg neki se korisnicu zalili na sprzene cipove na ploci a tice se LAN-a!
Ja, kad dodje do grmljavine, sve iskopcavam iz struje cak i TV izlaz istekam, antenski prikljucak koji ide u TV, modemski kabl, i naravno UTP! Mada imam UPS ali on ne pomaze pri jakim udarima groma! Znaci pamet u glavu i pazite se grmljavine :crash:

ја такође вадим кабл из струје и из компа и из тва и из напајања за антену али нисам знао да могу да имам проблема и ако ми је укључен лан кабл док грми (иако ми је антена на другом спрату а зграда има 7, да ли то има неке везе?)

Pa ako se setis da su kod nas kablovske instalacije nadzemne, onda ima iste veze kao i kod strujnih vodova ili telefonskih linija... Provodnik k'o provodnik...

Inace, ja imam obicaj kada jako grmi da iskljucim komp iz struje... naravno iskljucim i punjac za laptop... Necu da rizikujem puno.

Poslednja izmena:
Uticaj nestanka struje

Pa ako se setis da su kod nas kablovske instalacije nadzemne, onda ima iste veze kao i kod strujnih vodova ili telefonskih linija... Provodnik k'o provodnik...

Inace, ja imam obicaj kada jako grmi da iskljucim komp iz struje... naravno iskljucim i punjac za laptop... Necu da rizikujem puno.

Meni se desilo pre 6 godina kad je P III na 1 GHz sa 128 MB - rama bila carska mashina
da sve to ode u 3 lepe zajedno sa HD-om od 20 GB,2 cd chitacha,zvucnicima,netom i monitorom.Iako nemam UPS opametio sam se i uvek kad vidim da se sprema oluja gasim
sve iz struje

Mom ortaku je crkao skoro ceo komp od nevrmena. On inace redovno iskljucuje sve kad grmi. I tada je iskljucio sve, ali nije modem. Crklo mu je sve osim modema i procesora. Da nisam licno video ne bi verovao da sve moze da crkne, a da modem radi.
Cuo sam i drugu pricu da je nekom crkao racunar kaoji je bio iskljucen iz struje, ali je bio priklucen stampac na njega koji je bio prikljucen u struju.
Ja nikada nisam iskljucivao racunar i nista mi nije crklo zbog toga. Mojoj sestri je crkla memorija, sreca pa je bilo samo 256 rama.

Meni se isto to desilo - osinula munja u telefonsku banderu, ali je samo modem nastradao (komp bio iskljucen iz struje, ali sam zaboravio da iscupam telefonski kabl).

A to za stampac ima logike, zatvorilo se strujno kolo preko njega, mada bi trebalo samo da rikne USB kontoler u tom slucaju (ako je USB stampac).

Zato sam stavio sve komp uredjaje na jedan produzni, lakse mi je da iskljucim kad opasno zagrmi. Jedino me brine wireless antena, a skidanje RP-SMA je pravo smaranje. Jel ima neki lightning protektor za N prikljucak?

Meni je od grmljavine riknuo Mustekov UPS pre jedno godinu dana, ali kompu ništa nije falilo.

meni je pre par godina otisao monitor lg tft i modem...komp je bio ugasen i pre jedno nedelju dana mi je otisao samo produzni kabal isto od udara groma ali hvala bogu kompu nista (kabal se sav istopio a komp bio ugasen)

Ne samo da se iskljucuju prekidaci na onim produznim sa vise uticnica i na napajanjima compa, nego VADITI UTIKAC IZ ZIDA!!!. Prilikom jedne grmljavine mi je crkao monitor, iako je sve bilo iskljuceno (FID sklopka). Zakljucio sam da je impuls dosao preko uzemljenja iz zemlje, a posto sam sedeo tik pored monitora, lepo sam cuo kad je iz njega nesto "krcnulo" u trnutku udara groma. Znaci sve "shuko" utikace vaditi iz zidnih uticnica.

Nazad
Vrh Dno