Naravno da moze gomila stvari pocrkati u slucaju grmljavine. Ja i pavlex imamo tu nesrecu da zivimo mestu gde munje udaraju kao da smo jedna velika negativno naelektrisana celija
No salu na stranu sta se sve desavalo tj pocrkalo od udara groma, nestanka struje na 1-3 sec itd u nasem mestu. Evo krenucu od mene! Februar 2004, udar groma tj eksplozija, posledice crkao mi modem (na svu srecu samo on), nisam ni ocekivao udar groma pogotovo u februaru pa zato i nisam nista iskljucivao! Inace ovom cinu grmljavine nije prethodila nikakva oluja ili neko nevreme, kao sto kazu grom iz vedra neba mada nije bilo vedro!
Zatim prosle godine drug mi se zalio da su mu 2 HD-a crkla zbog nestanka struje na blic, znaci nestane pa dodje, rezultat 2 crknuta MAXTOR-a od po 80GB (opametio se pa kupio UPS Mustek) :crash:
E sad ono najgore Wireless-LAN i udari groma
U nasem malom mestascu imamo 3 manja provajdera (svi imaju link ka Novom Sadu). E sad pre recimo 2 meseca jedan od tih manjih provajdera (link ka gradu, Grid Hyper Link antena, AP i dalje ruter sa UTP mrezom do 50 korisnika) coveku raspi**i grom u antenu, sprzi mu skoro sve elektronske uredjaje (cak su sijalice popucale)! Struja viskog napona se prenosila kroz UTP kabl do krajnjih korisnika sto je prouzrokovalu crkavanjem hardvera (ploca, mrezna, itd)!!! Znaci pravi haos je napravila grmljavina :zgran:
Zatim pre nedelju dana u sred noci, 3 sata znaci nebo se otvorilo
Verujte mi ja to u zivotu nisam video, el. praznjenja na svakih 30-60 sec buka pri udaru od ne znam koliko dB, ljudi su se budili iz najdubljeg sna!!! I sta se desilo? Drugom provajderu crkla Wi-Fi oprema a kod treceg neki se korisnicu zalili na sprzene cipove na ploci a tice se LAN-a!
Ja, kad dodje do grmljavine, sve iskopcavam iz struje cak i TV izlaz istekam, antenski prikljucak koji ide u TV, modemski kabl, i naravno UTP! Mada imam UPS ali on ne pomaze pri jakim udarima groma! Znaci pamet u glavu i pazite se grmljavine :crash: