Šta je novo?

Uticaj kompa na TV signal !!!

cobraman

Slavan
Učlanjen(a)
05.02.2009
Poena
415
Moja oprema  
Laptop
Asus vivobook pro 15 oled
Mobilni telefon
Huawei p30 pro
Pametni uređaji
Huawei gt2
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Primetio sam ovu pojavu odavno pa aj reko da je iznesem:smash:

Naime, kada gledam tv i narocito VHF kanale (RTS) ,i upalim komp, dolazi do smetnji na slici a kada jos i otvorim bocnu stranu kucista, smetnje su katastrofalne, sneg i linije, ne mos da vidis nista... Ugasim komp i opet sve ok..

Primetio sam da je uticaj na uhf gotovo neprimetan. Zanima me zna li ko sta o ovoj pojavi i kako spreciti. Takodje napomena - i komp i tv se napajaju sa iste utucnice u zidu, pa da mozda to ima veze sastrujom a ne sa zracenjem kompa?:trust::party:

Baš dobro što si otvorio temu, ovo i mene zanima i imam skoro isti problem.

Znači, svi kanali koji se emituju na frekvenciji od 160-190MHz (RTS1&2, Fox i par drugih) imaju smetnje, ostali ispod i iznad ovog opsega ne.

Probaj da isključiš spread spectrum u biosu, kod mene na ovoj GA ploči to jednostavno nema ili ja ne vidim. Sa starim kompom nikakvih problema nisam imao (tamo je bio disablovan spread spectrum, ako je do toga, iako stvarno ne znam ni čemu to služi). Takođe sam menjao splitter, umesto žutog uzeo neki beli, slika je mali bolja , ali smetnji imai dalje.

Za ovo što si napisao za istu utičnicu, to nema veze sigurno jer kod mene je svaki tv u drugoj sobi,a na svakom imam smetnje.

Ako je neko imao sličnih problema i rešio to, ne bi bilo loše da se javi da kaže šta nam je činiti jer matorci šize bez slagalice :d

Ja sam imao slican problem, nije bio toliko izrazen i nisam se ni trudio da ga rijesim, ali dosao mi drug i kaze daj izolir traku. Uzeo on traku, iscupao tv iz uticnice i one kontakte za uzemljenje prelijepio sa dva sloja traje (u uticnici). Kada smo upalili tv smetnji nestalo !! Mozda moze da pomogne, a ne traje dugo i ne kosta mnogo :)

Kakve veze ima uzemljenje, TV ga i nema.

Kako koji, evo ova moja panasonic plazma ima uzemljanje, tj sasija joj je uzemljena. Uglavnom nista ga ne kosta da proba pa neka javi rezultate... naravno ako mu tv ima uzemljenje :)

Poslednja izmena:
Ja sam resio problem sa smetnajma na TV-u, tako sto sam kabal od antene udaljio od racunara. Naime, racunar ometa signal koji putuje kroz kabal. Kad se kabal dovoljno udalji, smetnje bi trebalo da nestanu. Tako je kod mene bilo.

Ovo sam cak i proveravao, tako sto sam kabal od antene priblizavao do racunara, i smetnje su pocela da se pojavljuju kako sam kabal priblizavao.

@kuzma
verovatno si u pravu, meni je splitter odmah iza kompa, moguće da je do toga.

Moram praviti novi raspored, izgleda.

Skoro godinu dana kasnije se javljam, ali eto slucajno bas ovih dana spremam neki ispit gde ucim o elektromagnetnoj kompatibilnosti pa reko da pokusam da objasnim ako sam dobro shvatio materiju.
Svaki otvoreni provodnik je u stvari antena koja emituje em zracenje na frekvenciji signala koji kroz nju prolazi. Maticne ploce su prepune otvorenih provodnika, medjutim signal je slab i dovoljno je i zatvoreno kuciste da ga vecinom blokira. Svaki provodnik koji se nadje u nekom em polju na svojim krajevima indukuje neki napon, tj. ponasa se kao antena. Iako je koaksijalni kabel oklopljen, nije idealan. Magistrala na ploci kod danasnjih racunara radi u rasponu od 200 do 400 MHz ( kada nije klokovana ), dok je kod starije generacije to bilo 100, 133, 166. Najveci problem sa smetnjama je kada su one u opsegu korisnog signala, kao sto je to primer sa vasim VHF kanalima problemom i tada se one najteze i otklanjaju. Na ulaz u tv pored signala sbb-a stizu i signali radio stanica, mobilne telefonije i ko zna cega sve ( u ovom slucaju cak i sa maticne ploce ). Svaki tv ima na ulazu/izlazu emi filtar, ali verovatno proizvodjac nije predvideo smetnje koje moze da napravi maticna ploca pa filter ne pokriva taj opseg frekvencija.
PC napajanja ( narucito jeftina ) su generalno katastrofa sto se tice prljanja mreze. Ona ispustaju uzas od smetnji u mrezu i bez obzira na kojoj ti uticnici bio te smetnje daleko stizu. Mozda bi promena faze, tj. da ti komp i tv nisu na istoj fazi pomoglo u maloj meri. Tipican primer brljavljenja mreze su stari mixeri i usisivaci, gde pored vaseg ometaju i komsijin TV. Secam se kada sam bio klinac i komsija upali njegovu segu "pijacu" ( tako smo zvali one kineske kopije sege ) ja sam na svom tv-u mogao da gledam kako on igra ( doduse slika je bila losa ) koliko je to cudo zracilo.
Teoretski resenje je ugradnja emi filtara, sto pasivnih, sto aktivnih, sto se bez problema moze nabaviti u vecini elektronickih servisa i kaciti ih na ulaze/izlaze od uredjaja, mada se oni moraju dimenzionisati. Tako da dok se ustanovi kakve smetnje pravi PC napajanje ili mikser i dimenzionise emi filter i sistem kako da se on nakaci na napajanje uredjaja verovatno ce jeftinija varijanta biti nabavka novog miksera ili kvalitetnijeg napajanja koje ne pravi toliko smetnji. Verujem da bi se vec gotove stvari mogle nabaviti po boljim prodavnicama/servisima elektronike.

Hvala na textu - neke stvari su mi sada jasnije :banana:

Sudeci po tome kako si sve objasnio, trebalo bi da polozis ispit bez problema :wave:

Nazad
Vrh Dno