Šta je novo?

Usporena mreza

dc86

Cenjen
Učlanjen(a)
05.07.2011
Poena
154
Imam problem sa novom mrezom. Naime, od ove nedelje smo se prebacili na novu masinu server. Stara masina server je bio core2 procesor, 1bg rama i gigabitna mrezna, dok je novi racunar quad core, 4 gb rama i gb mrezna. U mrezi se nalazi 13 racunara ( prethodno 11) + stampac. Od toga su 10 racunara povezani u LAN a 3 bezicno. Ruter je od 100mb i mreza na svim racunarima radi na 100mb sem na bezicnim 54mb. Imamo 1 modem od providera Huawei SmartAX MT882, TP-link wireless router i 3 8-portna lan rutera. Mreza je ostala sa istim podesavanjima kao i ranije , samo su ubacena 2 racunara i 1 lan ruter. 2 hard diska kod servera su podesena u raid da duplo pisu(problem?!). Kupovina gigabitnog rutera je tek u planu.

Mreza sluzi u sustini za jedan program koji je do sada radio relativno brzo i nadali smo se da cemo prelaskom na novi server ubrzati rad programa, medjutim rad u programu je drasticno usporio.

Da li neko vidi neki problem moguci? Da li je mreza usporila zbog 2 nova racunara i da li bi dizanje mreze na 1gb to popravilo? Takodje sam sada primetio da je ip adresa na serveru 192.168.1.101 a da je DHCP server settings range stavljen 192.168.1.3/65 pa je mozda i tu problem?

Ako neki ima bilo kakav predlog ili vidi problem jako bi bio zahvalan na pomoci... Izvinjavam se zbog dugackog teksta ali hteo sam da pruzim sve dostupne informacije. Hvala

Brži server sigurno neće da umanji brzinu rada mreže.

1. Proveri da li server ima statičku IP adresu i da li ima istu koju i prošli server. Serveri nikada ne smeju dinamički dobijati svoju IP adresu.

2. Kako ste povezali taj LAN "ruter" ,tj. najverovatnije switch ? Moguće je da ste ga pogrešno povezali u "trougao" sa ostala 2 switcha i izazvali broadcast storm. Nacrtaj šemu, možda neko drugi dobije ideju.

Poslednja izmena:
Čudna vam je mreža samo tako :) .
Da li je server iskonfigursan kao i prethodni , tj. da li je možda podignut firewall koji bi mogao da uspori protok paketa odnosno neke od njih da odbacuje.
Ako je konfigurisan kao prethodni probajda sa nekog računara pinguješ druge računare uključujući i server. Vidi koje je vreme odziva, tj. da li je odziv jedna ili manji do max. , recimo 5-6 milisekunde (koji bi trebao biti u lokalnoj mreži ove veličine) ili je veći.
Proveri i da li neki računar nije zaražen pa šalje informacije koje mogu zagušiti mrežu.
DHCP opseg može da prođe , jer je on ostavljen samo računarima koji nemaju statički dodeljenu IP adresu. Čak šta više mogli bi da skratite taj opseg na ukupan broj računara koji planirate da koristite.
Takođe , ako si u mogućnosti razmotri da radizajniraš mrežu , nešto slično kao što sam nacrtao.
Proverite i wifi ruter da vam se neko ne konektuje.
Krajnja solucija je da gasite jedan po jedan uređaj i vidite da li će doći do nekog poboljšanja i time naći potencijalnog uzročnika problema ako je on u okviru mreže a ne u okviru softvera.

Prilozi

• Mreza.png
    Mreza.png
    37.9 KB · Pregleda: 66
Cudna je jer je evoluirala dugi niz godina pa je zanemarena mreza zbog kablova i instalacija a ja tek radim par meseci, ali morace sada da se reorganizuje definitivno, hvala na savetu :D
Firewall cu pogledati da li je to problem, nije iskljuceno. Na 32 byta je ping prema serveru prosek 1ms, 5000 byta je 5ms, a 50000 byta je 30ms, dok je prema drugim racunarima u lanu ~3ms s tim da je sve ovo sa bezicne mreze. Da li je to u redu ili je sporo?
Windows firewall je ukljucen. Jel treba da ga iskljucim?
Gasio sam sinoc racunare i sa manje racunara u mreza bolje funkcionise. Uradicu sve kako si savetovao ali tek na kraju radnog vremena jer ne mogu sad da prekidam poslovanje. Hvala na savetima i javljam se sutra da javim da li se poboljsalo.

Poslednja izmena:
Ping moze da prodje .
Najlakši način da proveriš da li postoji neki problem u mreži je i da povučeš neki fajl sa interneta. Ako surf , download i sl. ide ok i bez kočenja onda je definitivno problem kod servera.
Što se tiče gašenja firewalla sve zavisi šta braniš tim firewallom i kakvi su bezbedonosni zahtevi firme u kojoj radiš i tu ti ne mogu pomoći.

Nazad
Vrh Dno