Šta je novo?

Usporen rad racunara...

goranagf

Slavan
Učlanjen(a)
01.11.2009
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5950x / Dark Rock Pro
Matična ploča
Gigabyte B550 Aorus Pro AC
RAM
Corsair Vengeance 4x16GB 3200Mhz
GPU
ASUS GeForce RTX 4070 DUAL OC
Storage
Samsung 980Pro/Kingston A2000/2x WD Red Plus
PSU
Phantex Revolt Pro 850W
Kućište
Ms Titan II Pro
Monitor
3x Dell P2317h
Miš & tastatura
Logitech MX Keys S / MX Master 3s
Mobilni telefon
Samsung S20 Fe
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dakle, konfiguracija je iz potpisa, a u zadnje vrijeme sve cesce me racunar nervira jer u nekim trenutcima nepodnoslivo sporo radi :crash:
Elem, primjetio sam da se to uglavnom desava kada je HDD opterecen, kad su velika ucitavanja, prebacivanja fajlova sa jedne na drugu particiju i sl.
Maloprije sam sa nerom pravio iso fajl, jedva sam mozilu otvorio, ucitava 2 min...
Dali je u pitanju HDD, polako odlazi u vjecna lovista ili je do windowsa, nekog podesavanja, ili nesto trece?
Isto tako kad skinem nesto veliko sa neta, nakon sto raspakuje, on ponovo pokaze da nesto kopira, to ubija racunar, ne mogu nista raditi... Procesor ne prelazi 50%, ma sta da radim, kada pakujem nesto u rar. on je na 30-50%, znaci li to da je na HDD-u usko grlo?
Evo maloprije kada sam kreirao iso kakvo je stanje:

i rezultati u HD Tune, koji su malo stariji:

Da dodam jos, inace kad nesto kopiram a jedne na drugu particiju, ne ide preko 30MB/s.
Hvala u naprijed na bilo kavoj pomoci i savjetu!:wave:

Probaj da zamenis SATA kabl ako nije ni to onda je verovatno HDD..

Poslednja izmena:
U isto vreme čitaš i pišeš po HDD-u, pritom pokušavaš da otvoriš firefox, treća funkcija koju radi HDD. malo čita na prvoj particiji, malo piše na drugu.. sve isti HDD ... nije baš često da može to preko 30MB
hard je svakako usko grlo, a zatrpaj ga odjednom glupostima još će da se suzi.

U isto vreme čitaš i pišeš po HDD-u, pritom pokušavaš da otvoriš firefox, treća funkcija koju radi HDD. malo čita na prvoj particiji, malo piše na drugu.. sve isti HDD ... nije baš često da može to preko 30MB
hard je svakako usko grlo, a zatrpaj ga odjednom glupostima još će da se suzi.

Dobro, tu jeste opterecenje, ali ne mora to biti mozilla, niti nero, i bilo sta drugo, dovoljno je da pustim malo veci fajl da se prebaci sa jedne na drugu particiju, tu se odmah osjeti usporenje, sve sporije radi...

Formatirao prije par mjeseci kad sam obarao sistem, i prije i poslije isto radi...

Taj hard je mator i poprilicno sporo radi i normalno je da osetis usporenje cim ga malo opteretis (kopiras nesto sa jedne particije na drugu i istovremeno palis mozilu).
Mozda bi malo pomogao low level format, ali onda ces sve izgubiti sa harda.
Ali najvise ce ti pomoci kupovina novog harda :)
Bar su hardovi danas jeftini...

realno, za 40 e si uzmi neki od 500- 640 giga i videces kako je sve brze..

Predpostavljao sam da HDD izdise...
Namjeravam uzeti neki veci HDD ~1TB, koji ce mi sluziti i za sistem i kao storage, ne znam koliko je to dobra ideja i ima li neko racionalnije rjesenje?
Koliko sam upucen, za to bi najbolje bio Samsung F3 ili WD Caviar Black.

A da ti IDE/ATA kontroler nije prebacio u PIO mode?

Dobio si odgovo od Ford Prefect-a :smash:

To je sasvim normalno ponasanje :trust:

Imas stari Seagate od 250GB sa 8MB buffer-a, a ocekujes da ti radi kao SSD :p

Ja imam Samsung F3, pa opet nekad moram da ga malo pricekam :type:

Nije u PIO modu.
I ne izdise hard, to je normalno ponasanje za njega! Sporo cita, mali buffer, normalno je da uspori sve kad ga opteretis.

OK, shvatio sam.
Jedino sto me kopka je to sto ga prije nisam morao ovoliko cekati, ali dobro, star je, natrpan, ceka zamjenu...:)
Hvala svima!

Nazad
Vrh Dno