Šta je novo?

Uspored rad windowsa

2slow4me

Cenjen
Učlanjen(a)
27.02.2012
Poena
180
Juce sam uzeo i napravio clean instalaciju windowsa 8.1. Windows je legalan, nije piratski, 8.1 verzija sa svim skinutim updateima. Medjutim, nakon instalacije nekih igara, primetio sam da je sam rad racunara dosta sporiji. Igre rade sporije nego sto su radele na sedmici koja je godinu ipo dana skupljala sve i svasta.

Update-ovao sam drivere (graficka, chipset, lan, sve moguce), proverio da li je sav propratni softver tu (visual c++, dotnet, directx...), ali i dalje ne mogu da proverim u cemu je problem da racunar radi sporije.

Ako neko ima i najblazu ideju do cega moze da bude, neka se javi dok ne poludim.

Radi se o ASUS-u x550V:
i3-3110M 2.4Ghz
4GB RAM
GT740M

Inace, ne mogu da revertujem nazad na Win7, jer je ASUS skinuo drivere za njega sa sajta.

Poslednja izmena:
Da nemas mozda podignutu VM?
Meni je skoro napravila problem, jedva provalih sta je...
Igre se vukle ko prebijene, deaktivirao VM i sve radi kao pre.

Da sam na tvom mesu uradio bih sledece:
1) Proverio Startup. Ako nisi ulazio u njega od kako si instalirao windows on je verovatno pun programa od Adobe-a preko Drajverskih utility programa itd. Vecina toga ti nije neophona i mozes ih slobodno pogasiti iz Startup-a.

2) Pratio bih TaskManager i na osnovu toga pokusao da zakljucim koji deo hardvera je najoptereceniji, googlao da vidim kakvi sve tweaks, tips and tricks postoje da se to ubrza. Npr. mozda je HDD spor i Windows je krenuo u indeksiranje koje takodje moze da se iskljuci.

3) Uporedi programe koje si instalirao, mozda si npr. imao Nod32 kao avp na Windows 7 a sada na Win 8.1 si instalirao npr. Kaspersky koji je barem 4 puta zahtevniji u pogledu performansi od Nod32.

4) Ukoliko nista od ovoga ne dovede do poboljsanja, uradio bih ponovo reinstalaciju sistema iz dva razloga.

4.1) Prvi razlog su drajveri. Ako si skidao drajvere sa sajta i njih instalirao, ovog puta bi pustio windows da pronadje sam sto vise drajvera moze. Eventualno instalirao mrezni drajver ako nemas mrezu, pustio ga na net, usao u Device Manager i sve redom isao Update Driver.

4.2) Drugi razlog je neobnjasnjiva pozadina Windowsa. Hiljade puta sam reinstalirao sistem od win98 pa do win10. Na svakom windowsu najmanje nekoliko puta mi se desilo da jednostavno Windows ne radi kako treba. Znaci sve uradim kao i prosli put (kada je sve sljakalo kako treba) i jednostavno on se vuce i vuce. Reinstaliram ga, ponovo sve isto uradim, on sljaka normalno. Ovu pojavu zaista ne bih znao da objasnim ali eto desilo se i to vise puta. Pogotovo sa Vistom, Win 7, Win 8.

5) Ako ni to ne pomogne, posto se radi o laptopu kako sam razumeo, probaj da zamenis hdd. Nije ni prvi ni poslednji put da hdd otkaze (pocne da otkazuje) bas prilikom reinstalacije Windowsa. Zasto bas tada, takodje ne bih znao da objasnim, mozda losa karma. Laptopovi su poznati po tome da ce raditi iako hdd pravi problem, odnosno pocne da otkazuje, samo ce raditi uzasno uzasno sporo. Cesto se to isto manifestuje i kada se hdd osteti udarcem, jednostavno sve radi, samo 10x sporije.

P.S. Ako budes reinstalirao sistem, uradi full format particije na koju instaliras windows, formatiraj i system reserved particiju.

Srecno!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno