Šta je novo?

Usporavanje kompjutera

saigic

Čuven
Učlanjen(a)
08.08.2003
Poena
630
U pitanju je konfiguracija
1. MSI P45 Neo-3 FR
2. Intel C2D E7200
3. 2X1 GB Kingston
4. HDD Hitachi

Kompjuter vecinu vremena radi normalno ali se povremeno desavaju velika usporenja. Nekada je to u toku rada, a nekada odmah nakon podizanja sistema. Tada je potrebno i po 1-2 minuta da se neke osnovne komande izvrše (npr otvaranje Word dokumenta, i sl.). Crvena lampica hard diska stalno svetli i disk se vrlo malo cuje. Nakon nekoliko minuta sistem proradi normalno. Inace slican problem mi se je javio pre nekoliko meseci a sada gotovo svakodnevno. Zamenio sam SATA kabl hard diska, isti problem. 2-3 puta se desilo da kada tako uspori kompjuter u biosu uopste nema hard diska, ja sam cackao kablove i nakon toga je BIOS ocitao disk (sve je bilo na svom mestu, nista labavo). Radio sam Error scan na HD Tune, sve je zeleno, bez gresaka.

Sta dalje? Da li je problem u HDD-u ili mozda ploci.

PS. Ova greska na slici 3 postoji od kada se je prvi put javio problem pre nekoliko meseci i od tada mislim da se vrednosti nisu menjale

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    300.6 KB · Pregleda: 93
  • 2.jpg
    2.jpg
    408.8 KB · Pregleda: 107
  • 3.jpg
    3.jpg
    219.2 KB · Pregleda: 90
  • 4.jpg
    4.jpg
    237.6 KB · Pregleda: 75
Baš i nije dobro: na (c7) Interface CRC Error Count imaš Attention, šta stoji kod drugih diskova na toj poziciji?

Nemam drugih diskova, samo ovaj Hitachi. Greska stoji vec nekoliko meseci, ali u medjuvremenu je sve radilo normalno. Evo i opisa greske kad uradim desni klik misem na gresku:

Prilozi

• 5.jpg
    5.jpg
    153.1 KB · Pregleda: 84
Ako si menjao kabel, probaj da ubodeš u neki drugi sata konektor.

Moguće je i zbog napajanja, proveri i kabel od napajanja da li leži dobro i obodi drugi sata, i probaj drugo napajanje.

Menjao sam sata konektor, a napajanje nisam, probacu pa javljam

Pa lepo pise da je ostecen kabl , moras da provalis koji je , nije nemouce da koci kompijuter ako su kablovi u prekidu.

Kabl sam menjao danas, nije do njega. Trenutno masina radi normalno, proverio sam ponovo konektore, zamenio napajanje diska. Instalirao sam i Sentinel, u njemu nema nikakvih gresaka

Prilozi

• 6.jpg
    6.jpg
    335.8 KB · Pregleda: 80
Može biti i do samog Windowsa. Nešto ga hebava.

Neki antivirus il slicno ti zdere hdd i usporava rad. Digni ga u safe modu i prati rad. Ako tamo sve radi glatko, gasi skype, antivirus i antimalvare ( otvoris taks manager i ubijas procese jedan po jedan i gledas opterecenje hdd ).
Hoce i chrome da poludi i ubije racunar tj disk.

Vec nekoliko dana nemam problema (skidao i namestao kablove nekoliko puta da ocistim kontakte ako su eventualno oksidisali). Mozda je i to sto pisete, ali s obzirom da u jednom trenutku prilikom restartovanja komjutera nije mogao da ocita HDD u biosu, pre bih rekao da je nesto hardverski. Inace, instaliran je i Sentinel, stalno pokazuje disk Health na 100%. Pre nekoiko dana je prikazivao Raw Read Error Rate neku vrednost, sada je 0, ali je i tada health bio na 100%

Nazad
Vrh Dno