Šta je novo?

USB3.0 vs USB2.0 externi HDD

gaca

Čuven
Učlanjen(a)
16.04.2003
Poena
705
Moja oprema  
Steam
Mitsubishi ZSX35
Evo za @Manchu i sve ostale zainteresovane test kako su se pokazali Transcedovi externi HDD USB3.0 i USB2.0 odnosno kolika je realna razlika izmedju USB3.0 i 2.0.
Koristio sam fajl od 6G za test i rez je sledeci na USB 2.0 kontroleru brzina kopiranja je izmedju 26 i 35 Mb/s dok je na USB3.0 izmedju 55 i 70 Mb/s tako da znate da je ubrzanje oko 2x. Ima razlike i izmedju kotrolera tako recimo kontroler za laptop preko exprescard je sporiji za nekih 10Mb/s od kontrolera na maticnoj ploci .

Trebalo bi da zavisi od diska unutra, sam USB 3.0 moze i realno vise da postigne, ne samo teoretski. 70MB/s izgleda kao da je limit samog diska a ne USB 3.0.

Pa ja sam i to mislio medjutim sve su to diskovi slicnih performansi u Transcedu su Samsunzi 5400 HM321 ili HM500 zavisno od kapaciteta.Po meni best baj je sad Transced 500 USB3.0 E sad ima jedna stvar koja me nervira a to je da ne mozete na externi HDD da instalirate bilo koji Windows sto je ordinarna glupost jer su sada externi hdd dovoljno i veliki i brzi za tako nesto

Ti diskovi nisu dovoljni, oni i mogu toliko otprilike da rade. Bez nekog WD Scorpio Black ili slicnih brzih 2.5" diskova tesko da ces videti vece brzine.
Ili stavi SSD pa probaj ;)

Sve u svemu, ovo nije indikator brzine USB3 nego samih uredjaja/diskova.

USB 3.0 My Book 90MB/s
USB 2.0 My Book Studio 33MB/s

Sve zavisi od velicine fajlova koji se kopiraju,naime na tom istom transcendu kada sam kopirao direktorijum sa 50+ GB brzina jeste krenula od 70 ali je posle par minuta pala cak na 25mb i tu se,sa malim oscilacijama na gore, drzala do kraja kopiranja tako da posmatrajuci tu situaciju ubrzanje i nije neko...Testirano na ud7 ploci naravno na usb3 portu.....

Ima razlike i za random ali male.

Evo za @Manchu i sve ostale zainteresovane test kako su se pokazali Transcedovi externi HDD USB3.0 i USB2.0 odnosno kolika je realna razlika izmedju USB3.0 i 2.0.
Koristio sam fajl od 6G za test i rez je sledeci na USB 2.0 kontroleru brzina kopiranja je izmedju 26 i 35 Mb/s dok je na USB3.0 izmedju 55 i 70 Mb/s tako da znate da je ubrzanje oko 2x. Ima razlike i izmedju kotrolera tako recimo kontroler za laptop preko exprescard je sporiji za nekih 10Mb/s od kontrolera na maticnoj ploci .
Ja sam koristio fajl od 8GB i prosecno je islo oko 90 MB/s, pocinje negde od 100tinak, spusti se na 90 i tu ostane. Pisem o kopiranju tog fajla na externi HDD (naravno situacija kada je HDD maltene prazan). Isti fajl preko USB2 ide kao i kod tebe. Prebacivao sam posle i nekih 20 GB "sarenih" fajlova tako da ta brzina bas i nije merodavna, ali islo je sasvim fino i sigurno dosta bolje nego sto bi islo preko USB2. Sve to na P55 ploci, i NEC USB3 kontroleru.

Poslednja izmena:
Da li svaki externi hdd od 3.5" mora da ima posebno napajanje, ili i on može preko USB-a i samo zavisi od modela?

Nema externih 3.5" hardova bez dodatnog napajanja... USB3 bi trebao da bude dobar kada se pojave SSD 2.5" externi hdd.

Postoje uveliko USB3 SSD diskovi. I kao flash i kao 2.5" disk. Skupi i tri lepe! ;)
(ali zato USB3 enclosure i SSD sam stavis unutra)

Šta kažete na sledeće pitanje: da li je bolje kupiti hdd sa USB 2.0 koji se vrti na 7200rpm ili sa USB 3.0 na 5400rpm?

Kazemo: tupljenje ;) Zavisi za koje namene naravno. Za storage def. USB3. Za nesto mozda pre USB2, ali sumnjam da ce igde biti performanse u korist USB2 diska bez obzira na RPM (a i tesko da ce neko da koristi externi disk za nesto sem storage-a).

Kazemo: tupljenje ;) Zavisi za koje namene naravno. Za storage def. USB3. Za nesto mozda pre USB2, ali sumnjam da ce igde biti performanse u korist USB2 diska bez obzira na RPM (a i tesko da ce neko da koristi externi disk za nesto sem storage-a).

MARKO me donekle preduhitrio. Ja se bas nesto razmisljam da pazarim neki externi HDD i vidim polako se pojavljuju ti koji podrzavaju USB 3. Ja jos uvek nemam tu podrsku, ali dugorocno gledano pretpostavljam da je bolje uzimati externi drajv koji to podrzava. Posto ih nema jos mnogo, a i ja nisam u nekoj zurbi, pretpostavljam da je bolje sacekati jos malo, zar ne?

Nema smisla vise uzimati USB2 jer je razlika u ceni nekih 1K dinara a razlika je drasticna i ovo ce biti sve dok se ne prodaju zalihe jer niko vise nece proizvoditi uredjaje sa USB2 (jedino sto vam treba i ploca ili kontroler za USB3, a to je oko 2K). Moj rez sigurno zavisi i od diska sa kog se citalo a to je 2,5 disk 5400 tako da i tu ima razloga zasto nisam dobio 90MB/s ali to je to. Ono sto je sad velika glupost je da ne mozete sad na ovako relativno brz externi disk da instalirate bilo koji Win jer windows to ne podrzava ne znam kakva je situacija sa Linuxom

Nema smisla vise uzimati USB2 jer je razlika u ceni nekih 1K dinara a razlika je drasticna i ovo ce biti sve dok se ne prodaju zalihe...

E puno hvala. I sam tako nesto mislio, samo sam hteo da cujem (procitam :)) jos necije misljenje.

Ajde ajde, možeš ti i bolje, vidio sam da imaš i bistrijih odgovora... ;)
Pitao sam to što jesam zato što sam čitao da za USB3.0 interfejs, kao i eSATA, usko grlo predstavljaju same performanse hard diska,
tako da ispada da je džaba USB-u 3.0 što može da podrži do 5Gbps ako se hdd vrti na 5400.
Ili da li je džaba? ;)
Zato sam se zapitao da li je možda bolje uzeti hdd sa USB 2.0 interfejsom koji se vrti na 7200?

Ali s' obzirom da planiram da uzme 2.5" externi hdd, svakako mi je suđen 5400rpm, pošto koliko vidim ne postoji 2.5" na 7200rpm, pa još USB 3.0. Da li sam u pravu?!
Externi hdd planiram da koristim kao storage naravno...

Zato sam se zapitao da li je možda bolje uzeti hdd sa USB 2.0 interfejsom koji se vrti na 7200?
A zasto bi jurio HDD na 7200 kada si ogranicen na max 35 MB/s? Na USB3 bi to vec imalo smisla. Evo kako se ponasa SSD na USB3.

34274.png

34275.png

Poslednja izmena:
marko, za sta tebi uopste treba externi disk? Sem ako ne mislis da dizes OS sa njega ili neki heavy-duty SQL server USB3 prvo, pa posle biraj RPM.

Postoje 7200rpm 2.5" diskovi (WD Caviar Black npr.), e sad da li ih ima u nekom postjecem USB3 combo-u ne znam, ali uvek mozes da uzmes samo USB3 enclosure i kupis disk.

Vrh Dno