Šta je novo?

USB WiFi dongle - borba za svaki megabit...

budababa

Cenjen
Učlanjen(a)
16.09.2012
Poena
180
Da bi se rešio mrežnog kabla koji mi prolazi kroz celu sobu, naručio sam preko AliExpress-a USB donglicu za WiFi, i to:

Međutim, maksimalna download brzina koju uspevam da izvučem i na 2,4GHz i na 5GHz je oko 45Mbit/s. Upload, sa druge strane, istera maksimum od 25Mbit/s. Adapter je Realtek 8811CU. Da li je problem softverske prirode (a probao sam update drajvera, menjao kanale u oba opsega, probao sve cake koje sam uspeo da pokupim na YT...) ili sam jednostavno uzeo bofl robu? Šta bih još mogao da probam da povećam DL brzinu, i šta bi mi bila bolja alternativa da isteram barem 100-150Mbit/s?

P.S. Isprobao sam i drugu donglu koja ima antenu, isti je rezultat.

Ja to rešavam tako što imam lan kabl do tplink re205 repeatera. Imam i usb negde, ali ništa to ne valja, mada je tplinkov ac.

Imam identican uredjaj, kupljen u istom shop-u cak :). Dl u proseku ~ 130 Mbps (od max 200 Mbps), ul ~ 70 Mbps (od max 80). Isti rezultati i sa udeljenosti od 1 i 3 metra. Sa iste udaljenosti telefon izvlaci 200/80 Mbps. Vrednosti na 2.4 Ghz su kao i tebi.

Proveri drajvere, na stranici prodavnice u FAQ ili sa prodavcem. I meni je kilavo radio, sličan usb dongle, ali su se onda nekako instalirali drajveri , ni sam ne znam kako, navodno se nalaze u samom dongle-u.

Imam i ja taj adapter, ali sa antenom.
Isti je driver i za 8811au, kao i za 8814au. Negde sam nasao i noviji driver verzija 1030.36.604.2018, ali mi sad to ne uspeva.

Badava, probao sam drajver sa stranice proizvođača, ista priča (navukao je, doduše, na 51-52Mbit/s). Verovatno je falš primerak, ne znam šta drugo da probam. Hvala svakako svima na predlozima.

Zaboravih. Brzina zavisi i od uredjaja na koji se kaci wifi adapter. Adapter je 1 stream na 2.4 - do 150, i 1 stream na 5 - do 433. Na starijim ruterima, to prakticno znaci na 2.4 oko 72, retko preko toga, a na 5 do 150. Sa novim/novijim ruterima brzine su priblizne deklarisanim brzinama adaptera. Na 5Ghz, brzina opada daljinom, kao i kad ima prepreka.

Ruter je SBB-ov, mislim da je Ubee neki... Kad uđem u opcije, meni deluje prilično zastareo, mislim na grafičko okruženje. Ali opet, sa telefonom izvučem blizu 150 Mbit/s na 5G, i sa time bi bio zadovoljan. A između WiFi adaptera i rutera postoji optička vidljivost, oko dva i po metra je rastojanje...

Nazad
Vrh Dno