Šta je novo?

Periferni uređaji USB sound card i slusalice ?

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

Hattala

Slavan
Učlanjen(a)
20.05.2007
Poena
495
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam nameru da kupim neku od kombinacija usb sound card & slusalica pa bi svaka pomoc dobrodosla. Od usb kartica: Asus Rog Clavis ili Sound BlasterX G6 a slusalice BOSE, Senhheiser ili Sony malo bolje u rangu 300+ evrova ( ne kod nas :) ) . PC je ThinkCentre M90a Pro Gen 4 (27″ Intel) All-In-One PC.

Rešenje
To je valjda klasičan DAC, bez pojačala za slušalice i potenciometra. Verujem da je dobar, ali i da ima boljih DAC u toj klasi, a tebi treba DAC+AMP.
Ja bih uzeo V3, svestraniji je uređaj, ima pojačalo, a i bass boost (XBass+ dugme).
Za gaming ili muziku prvenstveno? Ta suma (350-400e?) bi mogla bolje da se podeli/balansira.
Hvaljene su Beyerdynamic DT 700 PRO X ako hoćeš zatvorene ili DT 900 PRO X od otvorenih. A možeš da razmisliš o DAC-u tipa iFi Zen Dac V2 ili Fiio K5 Pro (ESS)/K7.

Za muziku definitivno, eventualno blurays i slicno. Ne igram igrice :) . Laicki sam postavio pitanje, sa markama i modelima koji se " guraju" ... Hvala za tip.

Ovo što sam naveo se uglavnom preporučuje na forumu i šire ... Naravno ukusi i doživljaj zvuka su različiti od osobe do osobe ali eto neki okvirni predlog ... Priključiće se sigurno još neko temi.

Samo nemoj žuriti sa odlukom. Na osnovu početka prvog posta mi je delovalo da sklapaš gaming audio setup, a posle videh da nisi spremio neki jasan plan šta zapravo očekuješ od takvog setup-a.

Zvučne karte su prilično potisnute sa tržišta, opstaju uglavnom gaming modeli (PCI-E i USB). To što su gaming, ne mora da znači da su zvučno lošije od DAC/AMP u tom rangu, npr. Creative SBX G6 je odlična sprava.

Ali prvo razmisli da li ti treba uređaj koji se napaja preko USB-a, ili dolazi u obzir i napajanje iz utičnice. Da li ti treba neko lako prenosivo rešenje, ili će uređaj stajati na jednom mestu.
Posle toga razmisli o slušalicama, da li ti preferiraš slušalice neutralnog ili ''obojenog'' zvuka, otvorenog/poluotvorenog tipa (imaš na netu koje su sve prednosti), ili su ti bitni prenosivost i maksimalno dobra izolacija koju nude slušalice zatvorenog dizajna (sa ili bez ANC funkcije).

Postoje već instant preporuke u tom cenovnom rangu (npr. FiiO K5 Pro ili K7, iFi Zen V2 ili V3, pomenuti SBX G6), kao i nekoliko modela provereno dobrih open ili closed-back slušalica, ali da čujemo prvo tvoje mišljenje, kakav setup planiraš.

Poslednja izmena:
Ljudi, havala vam na sugestijama, kao prvo. Drugo, ja nisam jasno definisao pitanje. Ciljao sam nesto sto kompaktnije, da minimalizujem sve jer sam i za PC nasao resenje u ALL IN oNE ( mozda ne bas najbolje) jer mi je potrebno nesto minimalisticki, da tako kazem. Zato mi je ovo usb resenje delovalo kao dobro, jer ionako nije HIFI a opet da poboljsa zvuk sa onoga sato najvise koristim, a to je Tidal, Youtube Music i blurays. I sve to na integrisanoj zvucnoj na ovom Lenovo PC. Slusalice sam do sada imao Sony 1000XM4 i ne znam tacno koje Sennheiser i AKG bubice.Sony je uzeo klinac jer su over ear a meni su nesto nelagodne, dok su bubice super i imaju odlican zvuk.Preferiram jace, kvalitetnije basove. BOSE svi pljuju da su pseudo, ali ja sam par puta u radnjama slusao neke surround modele za sobu i odusevio me zvuk, zvucali su mi bolje od mojih KEF kucnog bioskopa ( T 305) .Racunao sam da su i sluske sa takvim zvukom.

Ne znam koliko ti je Bose isplativ jer nemaju više samo žičane slušalice a dobar deo cene bežičnih modela ide na bt/baterije/eq efekte i sl. Ne znam koliko ima smisla kupiti DAC i takve slušalice koje će onda interno svojim efektima da ponište/modifikuju benefite DAC-a čak i kada se povežu žičano.

Njihov FAQ u vezi pitanja da li mogu da se koriste isključene preko kabla:

No. QuietComfort Ultra Headphones feature proprietary Bose active EQ to provide incredible, life-like sound, in conjunction with a personalized listening experience enabled by CustomTune technology. To enable this, the headphones must be powered on during use, including when using the auxiliary audio cable

Poslednja izmena:
@Hattala

Za slušalice predlažem da još jednom razmisliš. I ja koristim in-ear, ali nisam preveliki fan tih slušalica, meni su hi-fi over-ear uvek bolji izbor. A izbor dobrih slušalica do 300e je veliki, plus što ne kupuješ u SRB, pa nisi ograničen na ovih nekoliko modela koji su dostupni u Srbiji.
Od closed-back modela sa odličnim basom, mislim da bi ti odgovarale ove FiiO: https://forum.benchmark.rs/threads/najbolje-slusalice-za-malo-novca.275567/page-201#post-7270364
https://diyaudioheaven.wordpress.com/headphones/measurements/fiio/ft1/

Ciljao sam nesto sto kompaktnije, da minimalizujem sve jer sam i za PC nasao resenje u ALL IN oNE ( mozda ne bas najbolje) jer mi je potrebno nesto minimalisticki, da tako kazem. Zato mi je ovo usb resenje delovalo kao dobro, jer ionako nije HIFI a opet da poboljsa zvuk sa onoga sato najvise koristim, a to je Tidal, Youtube Music i blurays.
Mislim da bi ti najviše odgovarao iFi Zen DAC V3. Povezuje se i napaja preko USB-a, kompaktan i kvalitetno izrađen uređaj sa odličnim zvukom i XBass (bass boost) funkcijom, koja je dobro implementirana, nije krš kao na nekim jeftinim DAC/AMP.
Jedina mana ovog iFi je to pojačalo nije dovoljno jako za neke od zahtevnijih slušalica, ali većini korisnika to nije bitno jer i neće praviti kolekciju zahtevnih slušalica. Zen V3 pojačalo je više nego dovoljno za FT1 i slične consumer sluške.

https://www.head-fi.org/showcase/ifi-audio-zen-dac-3.27260/reviews
https://www.headfonia.com/ifi-zen-dac-3-review/
https://english.achoreviews.com/2024/08/review-ifi-audio-zen-dac-3.html
https://homestudiobasics.com/ifi-zen-dac-3-review/
https://www.audiophile-heaven.com/2024/07/ifi-zen-dac-3-dac-amp-sonic-balance-v3.html
https://jamesfiorucci.wordpress.com/2024/05/27/simple-audio-review-ifi-zen-dac-3/

Uh, ti bokca! Tek sada znam da nista ne znam.Ja natrcao na one consumer elektronike Clavis i Sound Blaster, nisam ni znao da ima ovih sexy svarcica.Slusalice Sony,Senn...kad ono ima jos tu svasta dobroga i to po nizim cenama jos ! Bacio sam se na citanje vasih linkova mada.... od citanja nema selameta :). Kupim i probam , vazno je da su svuda hvaljena oba proizvoday sto bio trebalo da znaci da nisu neka ciguli miguli resenja. Ljudi, hvala vam sto ste me zamantali sada :))) .

Da, Fiio je tu uneo zabunu jer na osnovu naziva modela deluje da su FT1 Pro unapređena verzija FT1 slušalica, a realnost je da teško mogu biti drugačije :D
To su verovatno uradili jer im je FT1 početna serija hi-fi slušalica, a oba modela su odlična kupovina u svojoj klasi. FT3 su skuplje, ali je pitanje koliko su bolje od FT1 Pro, mada imaju zabavniji tjuning zvuka (jači bas i obojeniji zvuk).

Ovde je sve lepo objašnjeno.
FT1
FT1 Pro
FT3

FT1 i FT3 su slušalice sa dinamičkim drajverima, FT1 imaju najjači bas i najobojeniji/najzabavniji zvuk, pa posle njih idu FT3 i na kraju FT1 Pro, koje su planar-magnetic tehnologija i najneutralnije od ova 3 FiiO modela, tehnički najbolje ali su verovatno i ''najdosadnije'' za casual korisnike.

S obzirom da si napisao da očekuješ zvuk u rangu Sony i Bose slušalica (što znači jak bas i zabavan tjuning), FT1 su pravi izbor za tebe, s tim što su još bolje od pomenutih. Neki članovi su već nabavili FT1 i još nisam pročitao da je neko nezadovoljan u bilo kom smislu.
U kombinaciji sa iFi Zen V3 nema greše, to je baš ''sigurica'' combo, a ne košta preterano mnogo. Posle, ako se zainteresuješ za hi-fi slušalice otvorenog dizajna, izbor je sjajan do 300$, pa lako vremenom možeš da dodaš i neke takve slušalice.

Nisam guru (daleko od toga), to je admin dodao :D

@illidan od nedavno ima FT1 (uz AKG K712 Pro) pa može da napiše nešto više o njima, mada je negde već naveo da su odlične.

Evo još jedan review.

toliko su fun, da jos nisam stavio na glavu AKG :)

ali napisacu nesto vise, uzeo sam custom cable sa AE, ovaj mi je previse krut, kvalitetan je bas, naspram obicnog kabla koji stize uz AKG (mada sam i za njih uzeo custom)
takodje sam pazario i taj dodatak za headband, pa da vidim. mada ovo sto sam ih drzao na glavi (ceo vikend, ne bukvalno 48h ali slusao dosta) nije bilo nekih problema. nisu ni teske za closedback sa wooden cups, 346g na mojoj vagici :)

inace su lagane za drive, povezane preko balanced cable na ifi zen dac v2, ukljucim i true bass i power match (high gain) i na nekih dva sata pozicija volume, bas gruva. odlicne su i na low gain

Prodavac mi nudi za iste pare iFi ZEN One Signature,na akciji je.. Da li da pazarim ili da se drzim Zena V3 ?

To je valjda klasičan DAC, bez pojačala za slušalice i potenciometra. Verujem da je dobar, ali i da ima boljih DAC u toj klasi, a tebi treba DAC+AMP.
Ja bih uzeo V3, svestraniji je uređaj, ima pojačalo, a i bass boost (XBass+ dugme).

Porucio V3 i Sluske ! HVALA na pomoci..i ako imate jos koji predlog sta bih mogao da pazarim od dodatne opreme, poput kablova i slicno, moze savet :). Kad vec porucujem, da ne seckam iz 3 puta :).

Ljudi, jel je to to ?

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    68.1 KB · Pregleda: 19
  • 2.jpg
    2.jpg
    37 KB · Pregleda: 19
  • 3.jpg
    3.jpg
    41.1 KB · Pregleda: 18
  • 4.jpg