Šta je novo?

USB -> serial (RS-232) adapter za spajanje na Cisco opremu?

Ace Rimmer

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
31.12.2005
Poena
390
Koji, a da je podržana većina OS-ova (Windows XP|7 / Linux ).
Mislio sam uzeti nekoliko najjeftinijih sa eBay-a, ali ispada da nije svejedno koji čipset je gore. Navodno je najsigurniji FTDI koji radi out-of-the-box na svemu. Taj je i najskuplji, koje li slučajnosti ;). Šta koristi Cisco ekipa inače?

Ima da se kupe u gradu.. cena je oko 1100 dinara.

A sta ce ti fizicka veza servera sa Cisco uredjajima? Ne mozes da dozvolis pristup mreznoj opremi samo sa tog servera (sa njegove IP adrese), a onda sa njega radis ssh/telnet,
sta god na Cisco uredjaje? Taj server moze da ti bude i syslog i sto klinaca pride... Ja inace trosim Prolific cip na nekom Kinezu, kupljen pre 7 godina. Radi i na Linuxu.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Aaaaaa, upalim motorku... :d Onda, opusteno. I srecno sa ispitom!

Gde ima da se kupe?ja trazio ove ali nisam nasao.Unapred hvala:)

Poslednja izmena:
Super, hvala :). Prolific pl-2303 čipset ... recenzije na sajtu su prilično dobre.

Poslednja izmena:
Uzeo sam bas taj prolific chipset I meni nije radio interfejs kako treba za radio stanicu....Takvi su moji utisci...I podrska za drajvere je ocajna.

Ah, ***a. Ja čekam ova 2 FTDI što sam uzeo, a za dalje riskiram sa Prolific-om ;).

Ja sam uzeo najjeftiniji (2 evra) sa tinydeal-a http://www.tinydeal.com/usb-to-rs232-cable-for-pc-p-2225.html?currency=EUR i radi bez ikakvih problema sa Cisco ruterima i šezdesetčetvorobitnim Windowsom 7.

Samo da dodam, moj je upravo ovakav. Radi na XP/7(32b i 64b), CentOS, Ubuntu i jos par distribucija. Skinuo drajvere za Win platformu odnekud (ako bude frke, mislim da imam negde tu arhivu sacuvanu) i radio je, i radi, sa svim u sta sam ga bocnuo.
Linux-i ga vide bez frke.

Da dodam malo ulja na vatru - šta radi na Mac-u? :d

FTDI sigurno ;)
Našo sam da je neko pokušao teleskop povezati preko serijskog i ništa nije radilo osim FTDI, tako da ... za egzotiku, ako ne radi FTDI, onda teško da će raditi išta drugo.

Poslednja izmena:
Stigli adapteri iz Hong Kong-a :). Winblows sve sam našao:
FTDI.jpg

Mene muci paralel RS 232 za upravljanje, znaci paralel RS232 na USB

Šta ti je patalel RS232? Verovatno misliš na paralelni port. Postoje adapteri USB na paralelni port, ali ja nisam baš imao dobra iskustva sa njima.

rs232 je serijski, ne paralelni.
ima kod nas u prodavnicama i paralelnih pazi samo da ne uzmes neki sa 'centronix' konektorom jer taj ide direkt na (neke) stampace.

inace, kod serijskih adaptera, kolko sam cuo, problem je sto obicno nemaju hardwerski handshake. (mada to ni ne treba u svim slucajevima)

Da, jeftiniji adapteri nemaju hardverski handshaking, pa sa nekim uređajima ne rade. Ali FTDI čipovi imaju sve handshaking signale, tako da adapteri sa njihovim čipovima nemaju tih problema.

Umeju da crknu, ali ja za sada nisam imao tih problema.

Kakve simptome imaju kad crknu? Ne prepoznaje ga kompjuter u čiji USB se ubode, ili druga strana (RS232) ne prima poruke? Zanima me da li crkne sam FTDI čip ili TTL <-> RS232 translator, pošto pretpostavljam da su svi ti fabrički adapteri napravljeni sa tom kombinacijom čipova.

Linux kernel ga uredno prepoznaje kad se zakači, ali dobiti išta u terminalu kad se spojiš na opremu ... nula bodova. Prema ovome što si napisao, FTDI čip se čini živ.

Poslednja izmena:
Ja sam uzeo najjeftiniji (2 evra) sa tinydeal-a http://www.tinydeal.com/usb-to-rs232-cable-for-pc-p-2225.html?currency=EUR i radi bez ikakvih problema sa Cisco ruterima i šezdesetčetvorobitnim Windowsom 7.

Evo, da zaključim temu.
Nakon što mi je crko jedan FTDI, naručio sam nekoliko jeftinih "plavih" s Tinydeal-a što je preporučio Troublemaker. Očekivao sam Prolific, a linux kernel ih je prepoznao kao ch341, što je opet nešto treće ;). Ali radi (na Linuxu) ... to je najvažnije. Windows ne prepoznaje out-of-the-box, s driverima mi se nije dalo zezati.
Da sad ponovo krećem u tu priču, uzeo bih nekoliko oriđiđi FTDI Chipi-X adaptera preko Farnell-a i kvit. Ovo s jeftinim Kinezima je više manje lutrija.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno