Šta je novo?

USB portovi ne rade

Učlanjen(a)
04.02.2007
Poena
935
Imam jedan problem koji me cini da ludim!

Danas sam kupio racunar sa Gigabyte Z77M-D3H maticnom plocom i Termaltake V3 kucistem i trenutno mi od silnih USB portova samo dva "vide" uredjaje i to oba pozadi dok postoje jos 4 USB porta pozadi i dva USB porta napred i ni na jednom od njih ne prepoznaje uredjaj niti daje ikakav znak da ga vidi.

Rekoh ajde mozda prednja dva nisu povezana mada ne razumem zasto to neko ne bi uradio ali mi nije jasno zasto pozadi samo dva vide uredjaje a ostali ne!?

Jel postoji neki nacin da se regulise da to proradi ali bez otvaranja posto je racunar pod garancijom?
Recimo neki update necega ili instalacija necega, da se nesto podesava u BIOS-u...

Btw. nisam dobio CD od maticne ploce uz racunar - jel to normalno ili...?

Btw da li mi je za wireless sa ovom MB potrebno jos nesto (tipa USB wireless stick) ili bi trebalo da na MB ima integrisana kartica za wireless?

Nisa kacio nijedan 3.0 uredjaj posto ih na zalost nemam, mada mislim da bi 2.0 uredjaji trebalo da rade na svakom od portova.

Inace probao sam jedan externi HDD i 6 USB fleseva raznih kapaciteta i ne vidi nijedan od njih na preostalih 6 portova dok na starom desktopu i na laptopu vidi sve njih.

I BIOS-u mi je sve sto se tice USB na enabled.

Pa uobičajeno je da se dobiju diskovi sa drajverima i uputstvo za matičnu. E sad ako si dobio sve instalirano ... A koji USB portovi ti rade, ovi plavi USB 3.0 ili ? Jesi bacio pogled u Device Manager, da li su instalirani svi upravljački programi? Ako jesu, ništa drugo nego da se žališ u radnji.

Verovatno je mrtav USB kontroler. Reklamiraj plocu

Moguce je da je mrtav USB kontroler posto mi je u device manageru kod njega stajala neka zuta oznaka (mislim da nije uzvicnik) a prilikom pokusaja da updateujem drivere nije mi uspevalo posto mi izadje poruka dane moze.

Btw. ako budem morao da menjam plocu i ako budem mogao da uzmem neku drugu koju bi mi vi preporucili - ASUS P8Z77-M ili MSI Z77A-G43?!

Cena za obe ploce je ista i za 1.500 dinara su skuplje od ove Gigabyte, ili da jednostavno trazim zamenu istim modelom Gigabyte?!

Saljem post sa mobilnog pa ne mogu da postavim linkove :(

Pa uobičajeno je da se dobiju diskovi sa drajverima i uputstvo za matičnu. E sad ako si dobio sve instalirano ... A koji USB portovi ti rade, ovi plavi USB 3.0 ili ? Jesi bacio pogled u Device Manager, da li su instalirani svi upravljački programi? Ako jesu, ništa drugo nego da se žališ u radnji.

Rade dva 3.0/2.0 dok ne radi nijedan od 4 USB 2.0/1.1 na ploci kao i nijedan od dva front 2.0/1.1 USB porta (koji mozda nisu povezani ali bi zato ova 4 morala da rade).

Evo da dam jos neki podatak za problem sa USB portovima.

Kad otvorim device manager, pod other devices imam 4 uredjaja kod kojih se nalayi uzvicnik ali ne u zutom trouglu vec kao u nekom zutom polukrugu (nije ni cist polukrug).

Ti uredjaji su neki konroleri i to Ethernet controller, PCI Simple Communications Controller, SM Bus Controller i meni najbitniji - Universal Serial Bus (USB) Controller!

Kad kliknem desnim klikom na bilo koji od njih i probam opciju Update Driver Software i odaberem opciju da trazi automatski vrlo brzo dobijem odgovor "Windows was unable to instal your..."

Kada kliknem desnim klikom na neki od njih, zatim na Properties pa na General dobijem poruku:

The drivers for this device are not installed. (Code 28)
There is no driver selected for the device information set or element.
To find a driver for this device, click Update Driver.

Pod karticom Driver za recimo USB Controller stoji:
Driver Provider: Unknown
Driver Date: Not Available
Driver Version: Not Available
Driver Signer: Not digitally signed

Jel moze neko na osnovu ovog da mi kaze da li to nedostaju samo driveri za USB kontroler ili je mozda nesto drugo u pitanju?

Ja bi rekao da ti fale upravljački programi za čipset. Idi na stranicu koju je Sadan dao u drugom postu, pa skini.

Isao, skinuo sve, instalirao sve i ... nista!

I dalje mi ne prepoznaje nista preko USB 2.0 porta - ni misa, ni tastaturu, ni 5 USB fleseva, ni eksterni HDD, ni USB wireless stick, bas nista.

Doduse u Device Manageru pod Other Devices mi je ostao samo Ethernet Controller sa zutim uzvicnikom ali to opet nije promenilo situaciju po pitanju mog problema.

Nema sta da se mucish oko toga, 100% mrtav USB kontroler. Usb 3.0 je odvojen i nema veze sa njim. Dovoljno je bilo da se poveze neki neispravan uredjaj ili da se prespoje krajevi usb-a.

i posle me pitaju zasto zabilazim gigiashit u sirokom krugu :D

Na zalost nije kod njih kupljeno jer bar ja sa njima nemam losih iskustava. :(

Znam da neki i ove tako zovu, pa rekoh....

U svakom slucaju dao sam ga u servis na reklamaciju i pitao da ako je moguce zamene MB sa MSI ili ASUS modelom pa cemo videti sta ce biti.

Poslednja izmena:
Niko nije postavio jedno bitno pitanje a to je, radi li USB tastatura, ili recimo hard u BIOS-u? Dobijaju li uređaji napajanje?

Izgleda kao softverski problem, mada ne mora 100% da bude...

A ti što kažu da gigabyte ne valja, neka pogledaju malo ostale, a pogotovu svoj ASUS....

Nije naveo ni koji OS je instaliran...

Pa ne verujem da je neko baš rekao tim rečima, da Gigabyte ne valja, ali je tačno da je slabiji od Asusa prilično, kao i od ASRock-a. Ajde da kažemo da je negde na trećem mestu po kvalitetu, tu negde gde je i MSI, moja procena.

To su solidne ploče, ali nemaju onaj kvalitet kao Asus i ASRock, bez obzira što odavno naveliko reklamiraju tu njihovu Ultra Durable 4 tehnologiju.

Kod Gigabyte ploča je najveći problem nedorađenost UEFI BIOS-a, čitao sam da su to sad kao navodno koliko-toluiko sredili, ali koliko ne znam.

Pa ne verujem da je neko baš rekao tim rečima, da Gigabyte ne valja, ali je tačno da je slabiji od Asusa prilično, kao i od ASRock-a. Ajde da kažemo da je negde na trećem mestu po kvalitetu, tu negde gde je i MSI, moja procena.

To su solidne ploče, ali nemaju onaj kvalitet kao Asus i ASRock, bez obzira što odavno naveliko reklamiraju tu njihovu Ultra Durable 4 tehnologiju.

Kod Gigabyte ploča je najveći problem nedorađenost UEFI BIOS-a, čitao sam da su to sad kao navodno koliko-toluiko sredili, ali koliko ne znam.

Ja sam se za Shitabyte zezao, sve najbolje imam da kazem za njih, a MSI mi spominji. Nijedna MSI ploca koju sam imao nije radila kako valja, pocev od K7 ploca do X38 Diamond, od kad sam i konacno odlucio da nikad vise ne uzmem MSI maticnu, a AsRock iako lepa firmica, nema da trazi pored Gigabyte-a. Mislim poboljsali su se, posebno u poslednjih par godina, ali Gigabyte je jos od s939 vremena(a verovatno i od pre) jedan od top dog-ova bio, a na nasu srecu i ostao.

Niko nije postavio jedno bitno pitanje a to je, radi li USB tastatura, ili recimo hard u BIOS-u? Dobijaju li uređaji napajanje?

Izgleda kao softverski problem, mada ne mora 100% da bude...

USB tastatura i mis rade samo preko USB 3.0 porta, dok preko 2.0 porta ne rade nigde. Ponekad se desavalo da cak i preko tih 3.0 portova ne rade (podigne sistem ali mis i tastatura ne rade, niti ista svetli na njima) da bi posle restarta i podizanja OS racunar njih video kao novi hardver i automatski instalirao drajvere za njih.

U BIOS-u je sve setovano na enabled pa tako i USB legacy...

Nije naveo ni koji OS je instaliran...

Nisam naveo posto sam probao Windows 7 Ultimate i x86 i x64 verziju i ne radi dok recimo Linux sa Live CD-a nisam uspeo da podignem (Ubuntu, Fedora i OpenSUSE).

Svi diskovi na kojima je linux su ispravni i provereno rade (dizao live na laptopu).

Btw. desile su se u medjuvremenu jos dve situacije - kada iskljucim racunar na Shut Down on se iskljuci ali se posle sekund vremena, sam od sebe ponovo ukljuci i tako redom i moguce je da se jedino iskljuci hardverski - iz uticnice ili na dugme.

E sad kako god da ga iskljucim od dva napred navedena nacina treba mu posle prilicno vremena i pokusaja da se ukljuci - jednostavno pritiskam dugme na kucistu za ukljucivanje, iskljucujem i ukljucujem pozadi na 0/1 dugme, izvlacim uticnicu iz struje pa ponovo ukljucujem dok se ne ukljuci...

Mozda gresim ali sve ovo mi mirise na neku falicnu maticnu plocu, jedino ne znam da li ovo ukljucivanje/iskljucivanje ima veze samo sa maticnom ili ima i sa napajanjem mada mislim da ne bi trebalo ali ... u svakom slucaju, kao sto rekoh, vratio sam ga na reklamaciju pa cemo videti sta ce biti.

Vrati ti to kućište onom ko je sklopio konfu.

Vratio sam juče.

Sad se samo nadam da "utvrđivanje i otklanjanje" kvara neće da traje koliko već zna da traje kod nas.:(

Evo epiloga svega oko masine i odmah da napomenem da je problem resen a nije bio nikakav kvar na ploci...

Cujem se prekjuce sa covekom iz servisa i on mi kaze da nema nikakvog problema i da sve radi kako treba ali da bi najbolje bilo da dodjem do njih i sam se uverim u to, kao i da ponesem neki od USB uredjaja koje sam, sa oprostenjem, turao unutra pa da probamo da nije problem do njih.

Odem juce kod ljudi u servis i ponesem nekoliko uredjaja kad tamo sve radi kako treba - i portovi 3.0 i oni 2.0 (i napred i pozadi) iz prve prepoznaju uredjaje.

Uzmem ja lepo danas komp, donesem ga kuci prikljucim sve na njega kad on opet ne reaguje na USB 2.0 portove... Probao misa i tastaturu na laptopu preko USB 2.0 i oni rade. Iskljucim monitor - mis i tastatura rade, tj. svetle (dobro mis svetli, a na tastaturi upaljena lampica Num Lock) i ... sine mi!

Monitor mi je sa kompom prikljucen preko eksterne TV kartice tako sto je kartica putem VGA-VGA kabla povezana sa monitorom a putem VGA-nesto kabla povezana sa kompom i tako se dobijala slika na monitoru! Iskljucim ta dva kabla i povezem direktno monitor sa kompom preko DVI-DVI kabla i sve radi kako treba!!! Mis i tastatura preko USB 2.0, 2 HDD prepoznaje preko prednjeg panela - milina. Vratim sve kako je bilo pre, znaci preko kartice - nista ne radi... Vratim ponovo povezivanje monitora i kompa preko DVI-DVI, kartica mi je povezana sa monitorom preko VGA-VGA i sad sve radi, jedino ne mogu da gledam TV kada mi je ukljucen racunar sto mi na kraju krajeva uopste nije ni potrebno.

Da budem iskren, tako nesto mi pre nije ni palo na pamet jer mi je stari racunar radio bez problema sa takvim povezivanjem, pa nisam ni posumnjao da bi to moglo biti problem - a i sada ne znam zasto to na ovom ne funkcionise ali mi razlog nije ni bitan - bitno je da sad sve radi kako treba.

Moguce je da su komp i ta externa kartica ili tv na razlicitim fazama u kuci i da imas lose uzemljenje u uticnicama pa neka struja trci po oklopu racunara.

Mah, opravdao si svoj user name.

Probaj sa karticom u koju nije utaknut antenski prikljucak. Ako radi, onda preko antenskog/kablovske stize neki napon, pa verovatno pravi kratak spoj, a USB portovi su osetljivi na to i MB ih odmah iskljucuje...

Ma ne diram vise nista jer tako ne postoji nikakva sansa da nesto zeznem posto, kakav sam ja baksuz nesto bi se sigurno pohe8alo... ;)

Ko bi rekao. Tvoje iskustvo još jednom potvrđuje pravilo, kada tražiš neispravan deo, isključi sve što ti ne treba.

Vrh Dno