Šta je novo?

USB napajanje za zvucnike

Grobar

Čuven
Učlanjen(a)
17.01.2001
Poena
619
Video sam da postoje mali obicni zvucnici sa USB napajanjem.
E sad ja imam Jazz 9002 5.1 i nervira me kad na kompu namestim automatski shut down sve se iskljuci sem zvucnika koji ostanu ukljuceni i zuje. Ti mali zvucnici sto se napajaju preko USB porta se gase. Da li je moguce prepraviti napajenje za Jazz 9002 ?

Ajd ljudi mora daima neko resenje!!!

Moze, nabudzis prekidac koji radi kada na nekom izvoru ima napona, kada nema onda je ugasen.
Tako valjda rade tranzistori, e sad, tebi treba neki od 10-20 ampera pri 220V sto nije malo.
Ali, moze se naci, pa ako su ti Jazz bas toliko losi tj. toliko zuje, pa se ti potrudi oko nalazenja ovoga.

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Moze, nabudzis prekidac koji radi kada na nekom izvoru ima napona, kada nema onda je ugasen.
Pozdrav!
Pa kako kad zvucnici imaju posebno napajanje, iz woofera u uticnicu znaci uvek ima napona.

Mozes povezati zvucnike na mrezni napon preko releja, tako sto ce ti napon od 12V iz napajanja startovati relej a ovaj onda ukljucuje zvucnike (sam relej trosi malo struje pa nema opasnosti po napajanje)

Grobar je napisao(la):
Pa kako kad zvucnici imaju posebno napajanje, iz woofera u uticnicu znaci uvek ima napona.

Ma nemoj da imaju posebno napajanje :)
Pa stavis prekidac ispred uticnice u koju su ubodeni zvucnici...
Sto kaze Vuk, relej, to ja mislism, sad da li se tako zove.. :)

Sasa je napisao(la):
Ma nemoj da imaju posebno napajanje :)
Pa stavis prekidac ispred uticnice u koju su ubodeni zvucnici...
Sto kaze Vuk, relej, to ja mislism, sad da li se tako zove.. :)
Ma i ja sam to mislio :)
Koliko je to cudo, gde moze da se nabavi a i koja je orjentaciona cena?

Kupi u prodavnici auto delova (pozajmi sa krša na parkingu) običan relej za bilo koji auto, svaki ima radni kontakt koji tebi treba (kad ima impuls - spoji ih), "napredniji" imaju i mirni (kad nema impuls spojeni su) dakle 4 ili 5 "pinova". Kupi i 4 buksne radi lakšeg vezivanja. Na nekim relejima imaš šemu koji pin je šta, na nekim samo brojeve (Lupam: 31, 15, 67, 68), ako nabasaš na rele sa samo brojevima, reci da ti javim koji je šta (ne znam napamet). E, i bilo bi lepo da paralelno sa kalemom releja (ono gde ćeš mu "dati" 12V) staviš diodu u kontra polaritetu, tako da ista pravi kratak spoj visokom naponu koji kalem indukuje na svojim krajevima kada izgubi napon. Sve to možeš i da uguraš u neki razvodnik, eventualno presečeš jedan vod unutra tako da na recimo 2/4 imaš uvek napon, a na druga 2/4 imaš napon prekinut releom.
Pozdrav

Vrh Dno