Šta je novo?

Usb flash boot na oldtajmeru

Ivan985

Slavan
Učlanjen(a)
08.09.2009
Poena
350
Moja oprema  
CPU & Cooler
3770k, phanteks thcp 14 - r5 3600, esports duo 34
Matična ploča
GA-Z77X-UP4 TH - MPG B550 GAMING PLUS
RAM
2x4gb 1833mhz patriot- 2x16gb 3600mhz kingston
GPU
Asus hd7950 - Msi rtx3070 ventus 3x
Storage
120gb v300 kingston - 1tb kc3000
Zvuk
lusya dac- isk hf2010
PSU
Corsair hx850 - Antec NE850G M
Kućište
Cm stacker 830 - Antec performance ft1
Monitor
Hp x27q
Miš & tastatura
Lenovo legion - Razer DA essential
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Nasao sam stari komp iz 2000-te. Ocistio prasinu, prikacio ga na monitor, i gle cuda radi. Hteo bih da podignem win98 na njemu, ali hdd je riknuo. Zanima me da li moze da se nekako bootuje komp preko usb-a (da na flash snimi os cisto radi par benchmarka i nostalgije). Mrzi me sad da jurim neki hdd, a koliko se secam ploca ne konta vise od 20gb. Masina je celeron 500mhz,256 133mhz sd-ram,gf4 mx420 (bio nekad voodoo3 2000, pa sam zbog gta3 presao na gf, sad se kajem, al sta ces...), ploca je chaintec, via chipset pga 370 podnnozje. Tacnu oznaku modela neznam, davno je bilo. Zanima me ima li mogucnost takvog podizanja sistema ili mi ne gine da jurim hdd?

moraš da juriš hard...

ima neki programcic koji prvo butuje sa diskete ili cd-a, a onda sa usb-a. mada mislim da ti je hdd bolje resenje jer je verovatno usb1.1 ?

ima neki programcic koji prvo butuje sa diskete ili cd-a, a onda sa usb-a. mada mislim da ti je hdd bolje resenje jer je verovatno usb1.1 ?

Usb 1.1, bas tako. Nasao sam hdd, pa cu preskociti usb avanturu.

Opušteno možeš da staviš XP na njega, a što se tiče butovanja sa usb-a na starom kompu, verovatno bi ti pomogao neki boot manager.

Možeš li mi reći malo više na ovu temu - sad si me zainteresovao - pošto pravim pasivnu mašinu za ruter, kombinacija bez HDD-a bi bila super.

Dakle neki link ka programu koji butuje sa FDD-a na USB flešku? Bilo bi brže da sam potražim, ali ne znam ni pod kojim imenom da tražim :)

Opušteno možeš da staviš XP na njega, a što se tiče butovanja sa usb-a na starom kompu, verovatno bi ti pomogao neki boot manager.

Znam da je xp obarao fps u raznim igrama (za cs znam sigurno) i to poprilicno. Nije mi fora da stavljam xp, win98 rulez. Stavio bih ja win95 ali onda nece lepo da radi gf4 mx420 (fali mu neki driver da bi lepo radio). Nabavio sam neki seagate 3gb. Posluzice za boot i par testova.

Možeš li mi reći malo više na ovu temu - sad si me zainteresovao - pošto pravim pasivnu mašinu za ruter, kombinacija bez HDD-a bi bila super.

Dakle neki link ka programu koji butuje sa FDD-a na USB flešku? Bilo bi brže da sam potražim, ali ne znam ni pod kojim imenom da tražim :)

boot from usb on old pc u guglu daje +milion pogodaka

probaj ovaj PLoP Boot Manager pa nam posle objasni :d ako je mikortik u pitanju

http://www.howtogeek.com/howto/16822/boot-from-a-usb-drive-even-if-your-bios-wont-let-you/

Poslednja izmena:
Znam da je xp obarao fps u raznim igrama (za cs znam sigurno) i to poprilicno. Nije mi fora da stavljam xp, win98 rulez. Stavio bih ja win95 ali onda nece lepo da radi gf4 mx420 (fali mu neki driver da bi lepo radio). Nabavio sam neki seagate 3gb. Posluzice za boot i par testova.

Na stare PCeje sa manje od 256mb rama se stavlja Win XP PE (Performance Edition) osim ako hoćeš baš da uživaš u native DOS/WIN95-98 igrama

da, mislio sam na taj plop. inace meni nije pomogao.
mozda sam koristio losu verziju. ili nisam dobro podesio..
ipak verujem da to moze da radi.

vec godinama trazim nesto tako za USB butovanje linuxa ili bartpe na starim racunarima. uspeo sam bio nesto sa knoppix livecd-om.
valjda je problem sto usb drajver ne moze da stane na disketu ili tako nesto pa mora butabilni cd.

da, mislio sam na taj plop. inace meni nije pomogao.
mozda sam koristio losu verziju. ili nisam dobro podesio..
ipak verujem da to moze da radi.

vec godinama trazim nesto tako za USB butovanje linuxa ili bartpe na starim racunarima. uspeo sam bio nesto sa knoppix livecd-om.
valjda je problem sto usb drajver ne moze da stane na disketu ili tako nesto pa mora butabilni cd.

PLoP radi sa diskete boot sa diskete 2 USB:sad sam probao ;) [win98dos i Win XP (bart PE)]
http://download.plop.at/files/bootmngr/plpbt-5.0.10.zip
sve lepo piše u uputstvu
http://www.plop.at/en/bootmanager.html

najbolji OS za 1 disketu je bio QNX 1.44mb disketa sa GUI i podrškom za Lan i Hayes kompatibilne modeme
qnxdemofileman.gif

Hardware requirements:
* 386 or better.
* 8 megs of ram.
* Hardware / RS232 modem (not a winmodem) or NE1000/2000, DEC 21x4x, or 3com 509 based network card.
* Serial or PS/2 mouse.
* VGA or Vesa 2.0 compatible card.
* No hard disk needed

Poslednja izmena:
Uspešno sam bootao plop :D

Sad me još zanima da mi preporučite verziju windows-a XP koja je kompaktna, brza (vrteće se na p2/p3 i 256MB) i ima dobru podršku za mreže (u stvari standardnu za Win XP, tj da nije osakaćena) i ima remote desktop (tj da nije izbačen).

Pominjali ste Win XP PE, Bart PE?!? Šta od ovoga može da se butuje i potom modifikuje, tj da se instaliraju dodatni programi na fleš?

:wave:

Nazad
Vrh Dno