Šta je novo?

Uredjaji za kalibraciju

Maksim Gorki

Slavan
Učlanjen(a)
23.08.2007
Poena
320
Pozdrav svima...
Potreban mi je uredjaj za kalibraciju monitora. Malo sam googlao i nasao par vrsta. Interesuje me da li ima neko neku preporuk ili tako nesto? Moze i neki kontakt na pm...

Poz i hvala

Pozdrav svima...
Potreban mi je uredjaj za kalibraciju monitora. Malo sam googlao i nasao par vrsta. Interesuje me da li ima neko neku preporuk ili tako nesto? Moze i neki kontakt na pm...

Poz i hvala

Da pozoves Erc commerce i vidis da li oni imaju.
Da vidis u nekom profi studiju koji se bavi grafikom?
Rts, Pink ... ?

Ako ti bas toliko treba.

pyramid shop na sajmu mislim ima one spyder e, nije reklama posto je to jako retka roba. cisto savet

Ja u firmi kalibrisem oko 15 monitora spyder 3 pro kalibratorom i prezadovoljan sam!
Uzet je kod arene u jednoj firmici koja prodaje razni repro materijal ali nisam siguran kako se zove. it's been a while

Ja imam spyder 2 pro i meni sasvim lepo zavrsava posao (fotograf sam pa su mi realne boje dosta bitne), e sad, ako ti bas ne treba da posedujes uredjaj, ima ljudi koji kalibrisu monitore za 1000-1500 din (BG ili NS, za ostale ne znam). Inace Spyder2 je bio oko 150e kad sam ga kupovao.

Da. Vise se isplati platiti profesionalcu da to uradi. Hvala

U celoj prici bitan je dobar monitor koji moze da izvuce veran prikaz (IPS, PVA i slicni paneli, TN nikako), kalibrator (manje vise bilo koji) i najbitnije covek koji ce to sve da odradi. v-o-y-a-g-e-r radi kalibraciju za sitne novce a veoma dobro zna sta radi.

Ukoliko pak zelis da pazaris za sebe kalibrator OVDE mozes da ga pazaris kod nas a osnovno uputstvo za koriscenje sam napisao OVDE.

Sretna radnja :)

Da li i na koji nacin moze da se upotrebi nesto od ovih uredjaja za kalibraciju televizora?Hvala.

Moze. E sad zavisi prema cemu zelis da kalibrises. Ako ces prema racunaru (HDMI, VGA, compozitni signal, nebitno) onda kalibrises kao monitor tj. pustas signal sa kompjutera a spyder je na TV-u. Druga varijanta je da kalibrises signal sa DVD uredjaja, onda je potrebna Spyder TV verzija uredjaja uz koju pored hardverskog dela i softvera za racunar ide i DVD sa kojeg se preko DVD playera pustaju patterni za kalibraciju.

Ja konkretno u studiu i kuci koristim ovaj model, i izuzetno sam zadovoljan.
Ima i boljih modela koji se razlikuju po tome sto mogu da mere i ambientalno svetlo (ako imash konstantan izvor svetlosti u zatvorenoj prostoriji recimo sto bi itrebalo da imash ako se bavish fotografijom, dizanom i slicno), i ima i sa spektrofotometrom itd..

EyeOne%20Display%202.jpg

Poslednja izmena:
Moze. E sad zavisi prema cemu zelis da kalibrises. Ako ces prema racunaru (HDMI, VGA, compozitni signal, nebitno) onda kalibrises kao monitor tj. pustas signal sa kompjutera a spyder je na TV-u. Druga varijanta je da kalibrises signal sa DVD uredjaja, onda je potrebna Spyder TV verzija uredjaja uz koju pored hardverskog dela i softvera za racunar ide i DVD sa kojeg se preko DVD playera pustaju patterni za kalibraciju.

Otprilike sam na to i mislio.Recimo multimedijalni plejeri tipa popcorn,iamm,WD Live,neki blu ray pleyer etc.Valjda ima ta varijanta kod nas da se kupi.
Ako sam dobro skapirao pustim DVD sa bluray plejera i kalibrisem taj HDMI ulaz na TV,pa sledeci,itd...i to je to. :wave:

Malo matora tema, al da ne otvaram novu.

Sređivali u firmi elektronski otpad, pa naleteh na na dva komada neotpakovanih X-Rite Chroma 5 kalibratora. E sad nađoh drajvere, sve se uredno vidi i sl.

Sledeće pitanje šta sad? Koji sofver se koristi uz ove uređaje, tj. koji preporučujete i jel ima neki dobar sajt za početnika u ovome?

Ne planiram da se nešto bavim ovime profi, za početak čisto da se igram sa svojim monitorima i malo da učim :)

Prilozi

• chroma-5.jpg
    chroma-5.jpg
    175.8 KB · Pregleda: 152
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno