Šta je novo?

Uređaji za gaziranje (sodiranje) vode

Broker

Čuven
Učlanjen(a)
24.09.2003
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
Planiram da kupim neki uređaj za gaziranje vode. U ponudi ih ima raznih u prilično velikom opsegu cena.

Da li neko ima iskustva na šta treba opbratiti pažnju u vezi samih karakteristika i mogućnosti uređaja?

Kako stoji stvar sa nabavljanjem CO2? Čini mi se da svaki proizvođač vrši punjenje svojih boca, a pri tom, kod nekih dobavljača izgleda može samo da se kupi uređaj ali nemaju punjenje u ponudi. Da li su CO2 boce različitih proizvođača kompatibilne? Može li se CO2 boca za ovu namenu puniti u sopstvenoj režiji?

Koristilo se to odavno dok su se rušili špriceri, boca od litar i patrone (jedna patrona-litar soda vode) donosio iz Madjarske pre možda 35god.. Kod svih tih aparata je bitno da pravilno namestiš patronu jer lako ode CO2. Što se tiče DIY varijante punjenja zaboravi na to jer ne možeš da dodješ do CO2 za prehrambenu industriju. Ako si mislio kod komše autogenca to je tehnički gas koji će imati "nezaboravan" ukus i pitanje je koliko je čist.

Smederevka je odavno izašla iz mode te nisam u toku a koliko vidim boca sa karbonizovanom vodom se skida sa aparata pa se stavlja čep, dosta CO2 izlapi i nije pod pritiskom te ne računaj da će biti mehurića kod točenja, ništa ono sa visine za špricer.
Ovako nešta sam koristio soda maker

Ja sam koristio Sodastream dok je bilo u Merkatoru da se nabavi nova CO2 boca, posle je nestalo i to je to, ne znam gde ima sad.

Ja sam koristio Sodastream dok je bilo u Merkatoru da se nabavi nova CO2 boca, posle je nestalo i to je to, ne znam gde ima sad.
Potrazio pod SodaPower. Oni kažu da su kompatibilni sa SodaStream, Samo proverio koja je vrsta priključka na boci koje ti imaš. SodaPover koristi navoj a SodaStream ima pored verijante sa navojem i neki noviji na uklapanje.
Ovako nešta sam koristio soda maker
To je najskuplja varijanta.
Koristilo se to odavno dok su se rušili špriceri, boca od litar i patrone (jedna patrona-litar soda vode) donosio iz Madjarske pre možda 35god.. Kod svih tih aparata je bitno da pravilno namestiš patronu jer lako ode CO2. Što se tiče DIY varijante punjenja zaboravi na to jer ne možeš da dodješ do CO2 za prehrambenu industriju. Ako si mislio kod komše autogenca to je tehnički gas koji će imati "nezaboravan" ukus i pitanje je koliko je čist.
u stvari sam našao dve firme koje prodaju Co2 za prehrambenu upotrebu. 25 kg dođe oko 6000 dinara. To je daleko jeftinije nego upotreba malih boca od 400 grama što idu uz kućne aparate. Jedino što je cela aparatura kabasta pa treba imati mesta za nju.

Kupovina soda vode nije opcija?

I da je 25kg gasa 6k din a dodaj manometre sa regulatorom pritiska, bocu i crevo pa se sračunaj bez obzira što je kabasto a i sam da puniš male boce da li je isplativo? Koliko mi se čini da prodaju i prepravljane kapsule (i za jedo sodiranje i višestruko) ubacivanjem ventila za punjenje. To je varijanta koja se koristila u vreme hiper inflacije sa upaljačima. Do kvalitetnog CO2 teško da dodješ na red jer proizvodjači gaziranih proizvoda pokupuju unapred.
Jeste soda maker najskuplja varijanta ali se pije skoro kao prava soda voda i uzmi u obzir da je to priča iz druge polovine osamdesetih kada toga ovde nije ni bilo a nije se čak ni sanjalo o kućnim aparatima za sodiranje.

Nazad
Vrh Dno