Šta je novo?

Urban exploring

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

emaniac

Slavan
Učlanjen(a)
30.01.2005
Poruke
2,139
Poena
379
Pre izvesnog vremena, dva-tri meseca, sam se pomalo zainteresovao oko Cernobilske katastrofe, muljao po netu itd... Vremenom sam naisao na neke forume gde se pominje "urban exploring", kao neka vrsta hobija/zadovoljstva, povezanog sa putovanjima, adrenalinom, cesto i kacenjima sa vlastima itd(ko zna o cemu pricam, shvatice). Prvi put sam naleteo na tu temu na jednom od S.T.A.L.K.E.R. foruma...nebitno...

Evo primera o cemu govorim :
http://www.undergroundozarks.com/
http://www.uer.ca/forum_showcats.asp?fid=1

Iako ceo zivot zivim u BG, ne mogu bas jednostavno da smislim nekoliko lokacija koje bi ispunjavale bar neke uslove za ovu disciplinu. Inace volim da lutam tako, malo peske, malo na bajsu, obisao sam skoro ceo "javni/vidljivi" deo grada, nesto malo po blizoj okolini, neke relacije ka srcu sumadije, NS itd. No, to je daleko od grada i nije pogodno za brze, jednodnevne 'akcije'.
Da skratim pricu, moze li neko da ubaci neki predlog/ideju prikladnih mesta po BG i uzoj okolini?
Ako ima jos ljudi koji su u ovom 'fazonu', moze da padne i neko organizovanje?
 
Znas, ona izreka, "Ko se cuva i Krishna ga cuva" nije izrecena za dzabe... Veranje po trosnim objektima zbog radi hobija i uzbudjenija je kul ali cinjenica da mozes da se strmopizdis negde i odes u kafe "Reinkarnacija" ili, jos gore, zavrsis u kolicima i sl. jednostavno vise govori u prilog da je brza jednodnevna "akcija" ipak bolja ako se izvede u vidu nekog rostilja u prirodi ili dolaska u NS zbog radi asikovanja sas mlade curice...
 
Vidim na prvom linku da ljudi dosta istrazuju tunele i sl.; prvo sto mi pada na pamet je Kalemegdan. U centru grada, a opet pun neistrazenih podzemnih prolaza. Na tu temu jos mi samo padaju na pamet neke katakombe u Zemunu, na Kalvariji (o tome se pricalo nekad davno u osnovnoj skoli; ali nikad ih nisam video niti znam da li je to isitna ili ne - a prica je bila da te katakombe prolaze ispod Dunava sve do druge obale :D )

Ajde ako krenes negde u takvu avanturu, podeli fotke/utiske sa nama; da vidimo Beograd iz neke druge perspektive ;)


Edit:
A ima istine i u ovome sto Abdee rece; od rostilja je malo boljih akcija :D
 
Poslednja izmena:
Vidim na prvom linku da ljudi dosta istrazuju tunele i sl.; prvo sto mi pada na pamet je Kalemegdan. U centru grada, a opet pun neistrazenih podzemnih prolaza. Na tu temu jos mi samo padaju na pamet neke katakombe u Zemunu, na Kalvariji (o tome se pricalo nekad davno u osnovnoj skoli; ali nikad ih nisam video niti znam da li je to isitna ili ne - a prica je bila da te katakombe prolaze ispod Dunava sve do druge obale :D )

Keve mi, ovo isto sam i ja hteo da napisem :d
 
Abdee, sasvim si u pravu, samo bih izuzeo sebe iz tvoje price, dovoljno sam 'mator' i samosvestan svojih mogucnosti i zelja, kao i sta mogu da izvedem a sta ne mogu. I dovoljno verujem u svoju procenu nekih stvari... Nedvosmisleno se slazem za cice iz NS i sire ;),s tim sto mi je rostilj pomalo ne-dinamican, koliko god ukusan bio:p

Darkos, u kalemegdanske tunele mi ne pada na pamet da zalazim, na prvom mestu je izuzetno prljavo :zgran:
I ne zovem se Indijana Dzons...
Za tunele kod Kalvarije se pricaju takve price 10-20 godina unazad, toliko ja znam... Jos kad sam isao u srednju u Zemunu, obilazili smo 'pomalo' te hodnike. Stare austro-ugarske 'katakombe' jos iz vremena WW I.
Koliko se secam, najdublje sto smo usli je bilo oko 100m od ulaza u tunel.
Takodje ekstremno zanimljva, ali TRAGICNO OPASNA moze biti i 'setnja' u zel. tunel kod Fransa(Autokomanda). Jednom sam bio i nikad vise! :wall:

ps. Nemo' neko da dobije nekakvu sumanutu ideju iz ovog text-a. Odgovornost za tudje postupke nije moja !
 
Poslednja izmena:
Uh ... urban exploring lako moze da se poveze i sa urban legend ... :p

evo nekih stvari koje su odavno u opticaju, te radoznao um moze da ih istrazi -

1. tuneli ispod kalisha - navodno postoje opdredjene prostorije koje nisu uopshte uvedene u spisak, te ih koriste kojekakve kultne organizacije za mitinge, jerbo su ih nekako nashli. odesh da pretrazish, zavrshish sa pentagramom na chelu, i bez bubrega :p

2. navodno, u koshutnjaku su bile fensi gajbe kojekakvih beogradskih dzekova u vreme posle oslobadjanja od turaka, pa su i oni odradili po koji tunel tuda, ali za sada osim pricha, nema ni jednog opipljivog dokaza za postojanje istih.

3. ovo vishe spada u domen paranormalnog, ali treba pomenuti - nikad vishe prijava u celom bg nije bilo za "vidjanje duhova" nego u onom shumarku izmedju bezanije i Nbg-a, a sluchaj su znale da prijave i sredovechne zene, i starci, i slichno ..

4. pre 15-20 godina, okupljanje subotara se izvodilo u shumarku izmedju rakovice i vidikovca (tzv - shumica) u podzemnom kompleksu koji je verovatno u komunistichko vreme imao neku kanalizacijsku primenu, i poprilichno je veliki. sada je obsolit. znam jer sam bio dole, a zaista je creepy, i shto se nas iz tog kraja tiche - neistrazen. odpirlike je zarastao, i niko vishe ne zalazi dole, osim po kojeg klinca za duvku, i to ispred ulaza.

5. postoji josh zilion urbanih mitova za kojekakve prolaze, chak je bilo i pomena tunela koji je tito (onaj lik shto je imao 4tu najjachu zemlju u svetu svojevremeno) gradio kako bi imao safe route u sluchaju globalnih shitova, a cerak, vojno naselje, je navodno starting point za takvu akciju. dokoni govore da je tu ne samo tunel, vec asfalt i ko zna shta, sa sve vojnim vozilima i slichno, ali takodje, osim tracheva ne postoji empirijski dokaz za tako neshto
 
Pazite se da ne naidjete na nindza kornjace:D
 
Hehe, oni su dobri momci, pa ne bi nas valjda...
Ocigledno se nismo najbolje razumeli ili sam ja naveo pogresne primere. Nisam Indijana, al' nisam ni krtica.
Volim visinu, sirok pogled i nemam frku s vrtoglavicom...cak sta vise. Preferiram 'open-air' ambijent i obozavam prirodu. Shodno tome, Kikijev predlog za freebiking uopste nije los (hvala za link!). Cak sam jednom putovao solo oko Avale, preko Kosmaja do Arandjelovca i nazad. Tada sam napravio logisticku i takticku gresku sto sam vozio na stopericu, pa sam tri dana u AR izgubio u krevetu zbog zamora materijala:p
Najpre mislim na napustene ili polu-napustene zgrade, platforme, punktove (moze i lovacka osmatracnica u Lipovickoj sumi, nesto slicno staroj toplani na Dorcolu, gde su snimali Otpisane).
Sto se tice freebiking-a, Kosutnjak mi je potpuno nezanimljiv, NBGD je suvise monoton (s izuzetkom precice ka Dobanovcima, iza ostruznickog mosta, pa pored neke ergele, kroz njive), smederevski put je suvise opasan za nocnu voznju;), Zemun znam napamet, preko pancevackog mosta nista novo... cisto smaranje...
 
Idi u Barandu :)
 
Igoritza je napisao(la):
3. ovo vishe spada u domen paranormalnog, ali treba pomenuti - nikad vishe prijava u celom bg nije bilo za "vidjanje duhova" nego u onom shumarku izmedju bezanije i Nbg-a, a sluchaj su znale da prijave i sredovechne zene, i starci, i slichno ..

Cek, je l' to onaj parkic kod studenjaka? Je l' tu neka visa politehnicka skola?
 
Kod studenjaka? A, pa time se mogu objasniti mnogi dozivljaji lokalne populacije :smoke:
 
Tema jeste zanimljiva, ali zanimljivi su i rezultati novog GTRa (i još jedno 20 zanimljivih stvari koje mi padaju na pamet u ovom trenutku) pa ipak takva tematika nije u skladu pravila foruma.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno