Šta je novo?

Upustva pri kupovini satelitske opreme za pocetnike... iliti sta da kupim?

Predsednik

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
619
Hocu da kupim satelitsku antenu i ostalu pratecu opremu (motor,risiver,pojacavac...) da bih (na TV-u) mogao da gledam sat kanale. Mozda bih odmah razmotrio da kupim i karticu za PC, ali otom potom.
Interesuje me nekoliko strvari.
Pre svega sta treba uzeti digitalni ili anologni sistem. U cemu su razlike, a kolika je razlika u ceni. Generalno meni se vise svidja ideja digitalne, cisto jer je novija i sigurno bolja investicija, ali zelim da njene prednosti.
Sta meni usustini treba od opreme i koji nivo kvaliteta tj. oprema kojih firmi.
Dalje interesuje me cena svega toga, kao i gde nabaviti da li na buvljaku, preko yu.oglasa ili lepo ko covek u radnji (ovo za buvljak se zezam :d ).
Ako ima jos nesto slobodno recite.
Unapred hvala na svim odgovorima.

evo gledacu da ti najpotpunije objasnim...
podjimo od toga analogno/digitalno.
Analogni su skoro dzabe(bukvalno)al to se nikako neispalti jer je tehnologija zastarela,i analognih kanala je svakim danom sve manje(to ti je kao da se dvoumis izmedju mono-crno belog tv-a i tv-a u boji).

Dakle samo digitalno.
Dakle prvo antena...ako ces fiksni za eutelsat(hotbird)ili astru moze i ispod 1 m,ali moje preporuka je motroizovani sisitem(diseq ili "stap"motor)
Antena minimum 1.20m...to ti je i maksimum za diseq motor.A ako ces vecu antenu(moja preporuka) od 1.40 i vise do 1.80m je optimum da primas takoreci sve(thor,turksat i slicni obodni sateliti).Onda je neophodan stap motor(klasican) i povezi ga na pozicioner sa diseq komandama(da bi mogao da upravljas sa digialnog risivera).
A sto se tice ofest/parabola tu ti mogu reci da su ofset jeftinije i bolje za zimu jer se na njima nezadrzava sneg kao na paraboli.

Konvertor:Sto manji shumni broj to bolje.Ako nadjes 0.3 db super,ali oko 0.4-0.5 db je optimum(sto manje to bolje).Gledaj da bude neki bolji brand(sada mi nista nepada na pamet)

Koaksijalni kabl,nosac antene i slicne propratne "sitnice" ce ti verovatno obezbeediti monter ili firma kod koje kupis.
Ako nemas iskustva nemoj sam da montiras jer to mora vrlo precizno(azimut-elevacija)...nije ti to kao kod zemaljske antene "usmeris ka avali".

Dakle dosli smo i do najvaznije stavke...risivera.Do ove godine,ponuda na nasem trzistu je bila relativno velika ,ali razvojem kablovske tv sve manje porodica se odlucuje za "klasicnu sattv"misleci da sa kablovskom dobijaju isto ili vise,a svakako da je to daleko od istine.
Ako relativno dobro baratas operativnim sistemom onda ti apsolutno preporucujem Dreambox DM 7000s(ili noviji 7020) to je bukvalno risiver nad risiverima.Kod nas ima ljudi koji ga "valjaju" za oko 450 eur(mada deru jer je u svabiji 300 eur).Niko od ovlascenih prodavaca nema dreambox.Vise o dreamboxu mozes saznati na www.dream-multimedia.tv ali i na www.satelitskiforum.com na kome mislim da moras da se registrujes da bi citao tekstove.To je jedini profesionalni forum za tu oblast.idi u sobu dreambox i naci ces mnogo zanimljivih informacija od kojih ce te zaboleti glava(bukvalno)ali posle prespavane noci bice ti sve jasnije.Mislim kada ti kazem da preko njega mozes ici na net,ubacivati mi razne softvere,radi na Linuxu(sam risiver ima linux potpuno kompatibilno sa windowsom na kompu),ubacis mu skinove...ali i ozbiljne stvari tipa kljuceve i sl.Risiver bez modula i kartice otvara kodirane kanale,a software mu se konstantno unapredjuje(pre mesec dana su otvarali cak i Sky italiu u Seca2...licno sam se uverio-nazalost nemoze vise al verovatno ce uskoro probiti secu 2...cim sky italia najavljuje da ce preci na videoguard).
A da dreambox ti nista nevredi ako ga neumrezis sa kompom jer neces iskoristiti ni delic mogucnosti(ubacivanje softwarea,dekodiranje kanala i sl.)
U prodavnicama mozes naci "klasicne" digitalne risivere Kopernikus,Strong,Echostar,Samsung,Humax.Uz ove risivere kupi obavezno neki modul(univerzalni)tipa joker,magic i sl.Titanium kartice trenutno otvaraju Secu 2 ali dokle ce to niko nezna.Naravno mnogo manje su im mogucnosti nego kod dreamboxa,jer sada npr.patchovani Humaxi i Samsunzi ne otvaraju skoro nista(a otvarali su sve)a dreamboxu to nemoze da se desi jer ima operativni sistem,ibm procesor i konstantno evoluira(zato ga i zovu next generation reiciver).

Eto to je to zasada,ako ima pravopisnih gresaka,nemoj da zameris jer brzo kucam,a ako te jos nesto interesuje pitaj.

e stvarno mnogo hvala na ovako iscrpnom "upustvu". Sad jednimo me zanima koliko kosta to sto si ti ispricao... a ovaj risiver bih mogao i u nemackoj da kupim...

OK .. poshto cu i ja da uzmem uskoro jednu antenicu ... da rezimiramo .. u najboljem sluchaju ( ako se poshteno otvorim :d ) trebalo bi da uzmem:

1. Dreambox DM 7020
2. Antena 1.80m
3. Konvertor 0.3db ( marka? )
4. Koaksijalni kabl,nosac antene ...

Skontao sam odprilike shta treba uzeti ... e samo mi nije jasno ovo oko tanjira .. ofest i parabola ... :trust: ofest ima manji luk? :trust: .. i koji je recimo po tebi najbolji konvertor za koji VREDI dati kintu.
.. I da li bi mogo da dash neke okvirne cene za kvalitetniju opremu za vecinu komponenti ... :trust:

Vec duze vreme se spremam da uzmem satelitsku ali nikako da se organizujem ,) .. ali kad uzimam, uzeo bih neshto kvalitetno .. recimo, komshiji je za 3-4 godine skroz korodirao tanjir .. mozda to ne smeta ali bih zeleo da, ako moze, izbegnem to ;) ...

Hvala unapred ... :wave:

P.S. - "Predsednik", izvini shto sam se ovako utrpao bez veze .. cheers

:wave:

ss2

Možda bi trebali uzeti u obzir i ss2 karticu kao neko jeftinije ali ne i najgore rešenje.
Mene je nedavno cela investicija koštala 220 €.Dakle tanjir,nosač,2 LNB-a(za Astru i HotBird),dajsek svič,25 m kabla,konektori,ss2,montaža svega toga...
Da sam izabrao motorizovan sistem cena bi bila 380€ sa montažom.
Puno ili malo?
Kada uzmem u obzir da je jeftiniji risiver koji otvara samo FTA(nekodirane) kanale oko100-120€ ili da samo Samsung 9500 (bez antene i ostalog) košta oko 350€ cena je odlična.
Koliko se ja razumem prednosti ss2 nad nekim risiverom su :
-Jednostavnije i jeftinije(besplatno) nalaženje ključeva za kodirane kanale
-Snimanje,sortiranje i obrada preuzetog materijala (video,audio,data)
-satelitski offline download
...
Neki nedostatci ss2 u odnosu na risivere:
-za gledanje na TV-u potrebna grafička kartica sa TVout-om(kod mene to rešeno 19" monitorom)
-malo sporije prebacivanje sa kanala na kanal
-za ugodno gledanje bez seckanja potreban procesor od bar 1 Ghz,a za snimanje oko 1,6 Ghz
-poželjno dodatno hlađenje za kućište

P.S. Ovo je samo jedno mišljenje;slobodno dopunite ili argumentovano opovrgnite
P.S.2 Stefane,svaka čast za iscrpan opis

Posto je ovogodisnji video sat show bio OCAJAN,nisam u toku sa cenama ove godine,ali evo proslogodisnjih i onih koje su sada bile

da pocnem ovako.U Kopernikusu sam video strasno dobar diseq pozicioner za nekih 100 nak evrova marke Superjack(neophodan da bi sa diseq risiverom pomeras "stap" motor).
Antena 1.20-1.30 +motor+nosac+montaza 300-400 eura cirka zavisi od majstora nemoj da me drzite za rec
Ali obratiti paznju na to da antena bude CESKA,jer su ceske antene najbolje za sada u Evropi(verovatno i u svetu) jer su predvidjene za prijem u otezanim uslovima.Primer.Antena montirana u BG 1989 godine idalje sljaka kao nova(bez obzira na sneg,vetrove...nije se deformisala)

Gold 0.3db i Invacom 0.3db su jedni od jacih konvertora ali sumnjam da se kod nas mogu nacikod nas.ako ih nenadjete idite u Kopernikus na Z.Vencu ili u Unikom(negde na Novom Beogradu) ili Sattrakt imaju mnogo opreme renomirane i ne bi trebali da pogresite ako tamo uzmete

Ja licno SS2 bi uzeo kada bi me interesovao satelitski net ali se uzdam da ce uskoro pustiti ADSL za nas "obicne" korisnike inace ovako je dobra stvar,mada sa dreamboxom imas neuporedivo jace mogucnosti za dekodiranje kanala

@playahater ovo je da kazem blizu HI END sto ti trazis stoga cena bi bila sigurno jaca nego sto sam naveo za motorizovani sistem.Pogotovu sto su antene 1.80m uglavnom manje preciznije uradjene nego 1.60m,tako da znam ljude koji sa 1.80m nemogu da prime neke satelite(thor)a lik sa 1.60 m prima ko od sale.Tako da za 1.80m antenu preporucujem neku CESKU,i obavezno strucnog montera,jer nestrucni ce lako ostetiti antenu prilikom nosenja na krov i montaze(dovoljno je cuknuti i 1 mm) a i treba ce bar 2-3 montera jer te antene imaju po 50 kg.Motor za tu sntenu treba da bude min 18",ali 24" je optimum za "ugodno" pomranje antene

p.s. mozda sam pisao malo zbrda-zdola ali sam malo u zurbi danas

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno