Šta je novo?

uptime

Paradigma

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
09.07.2000
Poena
740
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i9-10850K | Corsair Hydro Series H80i v2
Matična ploča
ROG MAXIMUS XII HERO (WI-FI)
RAM
Trident Z RGB DDR4-4000 CL18-22-22-42 1.35V 32GB (4x8GB)
GPU
PNY GeForce RTX 3080 Ti 12GB XLR8 Gaming REVEL™ EPIC-X RGB™ Triple Fan
Storage
Samsung SSD 970 PRO 1TB | Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB | WDC WD80EFAX | WDC WD80EFBX
Zvuk
Sound Blaster Z
PSU
Cooler Master V1000
Kućište
Thermaltake Level 10
Monitor
ROG SWIFT PG348Q
Miš & tastatura
Logitech G903 Lightspeed Wireless | Logitech PowerPlay | Corsair K70
Ostale periferije
BOSE Companion 50
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Evo da se pohvalim da u mreži imamo ruter (PC linux based) koji trenutno ima 551 dan uptime. Od funkcija mašina radi rutiranje, firewall i HTB QoS. Iza nje se nalazi mreža sa nekoliko stotina korisnika koji preko nje izlaze na internet preko linka od 12Mbps.

Meni je najveci uptime bio 8 dana i 9 sati. I to na Desktop-u sa Ubuntu-om. :)

Poslednja izmena:
I sta je to cudno?
Da je windows pa da se divimo kako je uspeo :D

Evo da se pohvalim da u mreži imamo ruter (PC linux based) koji trenutno ima 551 dan uptime. Od funkcija mašina radi rutiranje, firewall i HTB QoS. Iza nje se nalazi mreža sa nekoliko stotina korisnika koji preko nje izlaze na internet preko linka od 12Mbps.

E super, to znači da već dve godine niste menjali kernel i samim tim nemate sve zakrpe koje su izašle u međuvremenu. Daj još i IP adresu, pa da vidimo šta može da se uradi... :S:

ja sam pre godinu ipo sastavio FreeBSD-based ruter/fw za jednu BG firmu. poslednji put je gasen pre oko godinu dana...
P3-500MHz, 2x80mm ventovi, 2Mb SBB kabl, 14 PCja + 4 meka + ftp server(win)
radno vreme firme 24/6
nikad se nista nije desilo, a razlog gasenja je bio pomeranje kucista u drugu prostoriju...
no-big-deal za lin bazirane masine...

E super, to znači da već dve godine niste menjali kernel i samim tim nemate sve zakrpe koje su izašle u međuvremenu. Daj još i IP adresu, pa da vidimo šta može da se uradi... :S:

mozda i moze nesto da se ucini u tom smislu :-devil-: al' ne bi bilo bas jednostavno...

Ovo je kernel "ručno španovan", znači eventulne rupe nisu ni uključene ;). Sistem ima footprint < 128MB i nalazi se na fleshu (jffs). Dakle ručni rad (inhouse linux distribucija za rutere), ne garantujem da se ne može napasti ali zaista treba biti l33t.

Poenta je u tome da ovakve "pohvale" spadaju u "dobrovoljni" soušl endžiniring. Prezadovoljan si kako ti box radi? Super, ćuti i vozi... Ako tehnika radi kako treba, ne treba ljudski faktor izvoditi na tanak led, bio l33t ili ne.

Nije nista čudno osim da uptime obrne brojač na 496 dana pa sad pokazuje 55 days, a na windowsu je to SF.

Je l ti i ovo rezultat "ručnog španovanja"?

Poenta je u tome da ovakve "pohvale" spadaju u "dobrovoljni" soušl endžiniring. Prezadovoljan si kako ti box radi? Super, ćuti i vozi... Ako tehnika radi kako treba, ne treba ljudski faktor izvoditi na tanak led, bio l33t ili ne.

Uzubio sam od prve šta mi želiš reći, stoga neću previše talasati, možda sam trebao samo među VIP-ovima da selabrajtujem. :smoke:

P.S. Kad bolje razmislim pa tamo su najgori od najgorih :d Uostalom prebaci tred pa ćemo videti :eyebrows:

Je l ti i ovo rezultat "ručnog španovanja"?

ne, pronašao sam na netu tu "zakonitost" i kod drugih.

Moj interni mysql/postresql test serverčić:

[root@grendel ~]# uptime
03:44:29 up 650 days, 12:49, 2 users, load average: 0.10, 0.27, 0.31

Na daljinu - tesko da ce matori kernel da ti naskodi vise od nekog dosadnog DoS/DDoS-a.

Nego daj nam usera u lokalu pa da busimo :) Najbolje da to uradis sam, da se ne patimo ovde sa socijalnim inzenjeringom heh

Poslednja izmena:
Sta vam je to? Jel to vreme neprekidnog rada? Ja svoju masinu gasim samo kad je cistim od prasine (neki puta manjam ventilatore) ili kad nestane struje, znaci po tri meseca ne gasim masinu a na njoj je XP, masina usput tandrlja BOINC cim nema sta da radi. :D

eh :)
Redhat 7.neki, duron 700 mhz, epoh ploca (ko ce se setiti), pusten u pogon novembra 2002, bez prestanka radio do srede 1. avgusta 2007 :)
Prekidi u radu samo zbog nestajanja struje. Sluzio kao NAT/Firewall u igraonici + povremeni surf, chat....

Sta vam je to? Jel to vreme neprekidnog rada? Ja svoju masinu gasim samo kad je cistim od prasine (neki puta manjam ventilatore) ili kad nestane struje, znaci po tri meseca ne gasim masinu a na njoj je XP, masina usput tandrlja BOINC cim nema sta da radi. :D

Uptime je vreme koja masina provede u konstantnom radu bez gasenja i resetovanja.

Tri meseca bez gasenja XP-a? Moze. Tre meseca bez restarta? Nemoguce - uglavnom zbog toga sto gro update-ova windowsa zahteva restart masine.

Pa ako ne updatuje mashinu ne mora restart - i sta je tu posebno? Linux vs. Windows flame war.
(Inace, laptop kuci XP - vec 7 meseci nije restartovan, ali nije ni updatovan - sto me ne brine posebno jer je starudija bez podataka, sluzi samo za download nocu jer je tih).

Pa ako ne updatuje mashinu ne mora restart - i sta je tu posebno? Linux vs. Windows flame war.
(Inace, laptop kuci XP - vec 7 meseci nije restartovan, ali nije ni updatovan - sto me ne brine posebno jer je starudija bez podataka, sluzi samo za download nocu jer je tih).

Kakav rat, pa neozbiljno je porediti ova dva operativna sistema na tom polju. na mašini koju sam pomenuo ima intervencija svakog meseca. ako ništa ono na firewall-u. Usput aktivno je i bgp rutiranje. Još jednom da naglasim: windows ne treba pominjati u ovom kontekstu da mi ne pripadne muka, ne želite valjda da se povučem iz diskusije zbog zdravstvenih problema? :d

Poslednja izmena:
Au, ja tek videh GDE je ova tema :D
Ja sam samo rekao salacu da mozhe ;)

Poslednja izmena:
Ja sam moj pre 7 dana resetovao nakon 350 dana uptime-a (LAMP server).

root@titan [~]# uptime
20:42:43 up 400 days, 4:02, 1 user, load average: 0.28, 0.29, 0.22
root@titan [~]#

Moracu ovih dana reboot... trebace neki hardw. upgrade da se radi. Takodje "LAMP" server, mada moram priznati da sam prvi put sad video taj akronim ;)

Vrh Dno