Šta je novo?

UPS PowerMust 800 zamena baterije?

bmisic

Slavan
Učlanjen(a)
21.10.2006
Poena
309
UPS PowerMust 800 USB
da li je predvidjeno menjanje baterije i gde to uraditi?

21EexMr8ggL._SL500_AA300_.jpg

Mustek PowerMust 800 USB UPS

Meni je otisala baterija ali ne znam koji (akumulator za skutere) da kupim. Rastavio sam UPS i sad na bateriji pise:
standbay use: 13.5-13.8V
cycle use: 14.4-15.0V
initial current: 3.4A max
Sad budi pametan, gledao sam u radnji za skutere svi akumulatopri deklarisan su sa Ah i napon a moj nigde nema takav podatak.

Dimenzije original baterije su :
151mm x 94mm x 65mm
Kuciste UPSA je profilisano tako da baterija upada u svoje leziste, ako se stavi akumulator od skutera da li ce stati u kuciste

U BG sam a imam pod nosom dve radnje koje prodaju skutere i u jednoj sam pitao i video da imaju baterije. Chupo92 stavljao je u UPS te baterije pa me zanima konkretan odgovor da li je to radio sa Mustek UPS-om ili nekim drugim. Ne bih da potrosim lovu pa da ispadne da baterija ne moze da udje u leziste u UPS-u.
Naso sam na internetu 12V a kapacitet je 9Ah
Da li je neko mozda bio na NBgd buvljaku, ima li mozda tamo tih baterija, koja je orjentaciona cena.

Izvadi akumulator i ponesi ga sa sobom, toko sigurno nećeš kupiti pogrešan. Ako ti nisi siguran koji ti treba, valjda znaju u prodavnici. Nije on tako težak možeš ga nositi u bilo kojoj torbi ili rancu. Pogledaj po prodavnicama elektronike, po pravilu su tamo jeftiniji, barem u Subotici.

obratiti pažnju na to da u skutere idu start baterije (akumulatori koji se nesmeju prazniti ispod određenog kapaciteta i koji imaju sposobnost isporučivanja velike struje u kratkim intervalima - što nije potrebno UPS-u), dok se u ups-ove stavljaju takozvane deep cycle baterije (smeju se prazniti ispod 50% kapaciteta bez opasnosti da se trajno oštete, što NIJE slučaj sa start baterijama),

dakle ukoliko ne želite bacati pare,....

obavezno kupovati samo deep cycle baterije za UPS-ove,

da napomenem i to da ako ups nije tzv online (da stalno radi preko baterije), tada imamo i problem sa samopražnjenjem (koje je kod start baterija izraženije),....

nemam nameru da nekog reklamiram, ali eto nudim info koji vam omogućava da se obratite u firmu koja je SPECIJALIZOVANA za baterije (akku) i koja snabdeva i velike irme kad se rade remonti ozbiljnih ups-ova -100kg na više :)

@vladej,

Hvala, ako je u BG posalji adresu na PP :)

@vladej,

Nesto mi terminoloski nije jasno, akumulatorom zovu i UPS baterije i baterije za skutere. I jedno i drugo su olovni akumulatori sa gelom, gledao sam ovu moju bateriju pise Pb, gledao od nekog skutera isto pise Pb. Gledao neku firmu koja prodaje te stvari u BG oni sve krste baterijama a lepo se vidi na slici pravi akumulator za kola, drze PANASONIC program, imaju kao moju tih dimenzija ali nije 9Ah nego 7Ah, pitacu da li rade maloprodaju. Pogledaj PP

Poslednja izmena od urednika:
sve su to olovni gel akumulatori,.... neki ih zovu baterijama, (pri tome ne napominju da su punjive),.......

..... samo obratiti pažnju da su DEEP CYCLE po karakteristici, ne mora to pisati u nazivu ali baterija (aku) mora biti po karakteristici deep cycle da bi imalo smisla i ekenomskkog opravdanja staviti je u ups,.... zovi ljude u tu firmu i neće te prevariti samo napomeni (podvuci ) da ti je za UPS,.....

UPS PowerMust 800 USB
da li je predvidjeno menjanje baterije i gde to uraditi?
21EexMr8ggL._SL500_AA300_.jpg

Mustek PowerMust 800 USB UPS

Meni je otisala baterija ali ne znam koji (akumulator za skutere) da kupim. Rastavio sam UPS i sad na bateriji pise:
standbay use: 13.5-13.8V
cycle use: 14.4-15.0V
initial current: 3.4A max
Sad budi pametan, gledao sam u radnji za skutere svi akumulatopri deklarisan su sa Ah i napon a moj nigde nema takav podatak.
Ugasiti UPS. Iskljuciti napojni kabl i potrosace. Ispod UPSa postoje 4 srafa u rupama i jedan mali za poklopac. Dva zadnja(do uticnica malo otpustita a prednje odviti 1-cm ili skroz, mali skinuti. Poklopac sa prekidacem za paljenje se skida i drze ga po dve zabice dole i gore(prvo dole skinuti). Zatim malo odvojiti gornji deo(crni) UPSa i izvuci bateriju iz lezista. Skinuti kablove, staviti novu i zatvoriti UPS. Stegnuti srafove i vratiti prednji poklopac i mali sraf. Napuniti UPS.

Sto se tice baterije pasuje 12V 7,2Ah ili 9Ah, fabricki je 9, a moze i 7(7,2) ali manja je onda autonomije(~25%), i nijedna druga ne pase unutra. Baterije su za UPS, alarmne centrale i sl.
0148765_0148765_w.jpg

Da li moze baterija jaca od 9Ah da se stavi?

ako moze da stane u ups onda da, ali neces moci da iskoristis njen kapacitet do kraja

Da, obisao sam danas par prodavnica i sve od 12Ah su sire nazalost.

Kalibracija, punjenje praznjenje, treba uraditi ili ne?

Mustek nema kalibraciju (bar koliko ja znam)... Punjenje i praznjenje je pozeljno dok se UPS ne ugasi(1-2 puta mesecno), najvaznije da se baterija ne greje-sto se kod njega desava jer se naslanja na trafo a zatvorena je u kuciste. To joj skracuje vek podosta...Tako da periodicno praznjenje ne produzava vek bateriji jer brzo propadne i bez njega.

Posle zamene baterije, ups mi vise ne pisti onako sa kratkim razmacima (odprilike svakih pola sekunde) kada je battery low, vec normalno pisti sve dok se ne isprazni skroz - iskljuci sam. Tako da ako ne gledam u program ni ne znam dal je baterija low. A drugo, ne secam se kako je bilo ranije, ali sada u Winpower manager-u kada nestane struje battery capacity je odma oko 50% iako je baterija puna 100%.
I jedno pitanje, jel postoji neka aplikacija za ovaj ups da iskljucuje kompjuter kada je baterija na recimo 5-10%? Umesto kao sto je u winpoweru da ja upisem posle koliko minuta ce se iskljuciti.

Poslednja izmena:
Deluje kao loša baterija...Nagli pad kapaciteta. Da li duže drži sa njom i je li 9ah?
Što se tiče gašenja jedina opcija je low batt signal ili zadato vreme jer mustek nema kontrolu kapaciteta, tj. ne zna da li trenutno ima 50% ili 100% kapaciteta već samo kad je baterija prazna.

A koliko "drzi" racunar na UPS-u? Ako drzi kao nekada, samo je greska u ocitavanju, ali ako je mnogo krace vreme ili skoro odmah ugasi, baterija nije adekvatna.
Neko je gore pomenuo baterije za alarm centrale, one ne mogu da rade i ne rade u UPS uredjajima! Jednostavno nisu predvidjene za to, za te rezime praznjenja,tj. opterecenja. Jedino sto fizicki odgovaraju [standardne su dimenzije].
Obrnuto je moguce i cesto kad naidje losa serija baterija za alarm centrale, stavim, tamo gde mi je kriticno, bateriju za UPS i miran sam godinama...
pozz

Baterija je od 9Ah, drzi isto kao stara dok je bila dobra.

Potreban savet ili objašnjenje:

U pitanju su dva stara UPS/Mustek od 600va i PCM od 425va/koji su bez baterije stajala više od 2,5 godine.Ovih dana sam kupio bateriju NP12-9 i rešio da probam ispravnost oba.Ali ni jedan ne radi:Mustek kada se uključi malo/10-tak sekundi/ bruji i onda prestane da daje bilo kakve znake života.PCM,kada se uključi u struju,upali zelenu sijalicu-drži je 2-3 sekunde,i onda se uz glasno škljocanje/pretpostavljam releja?/ isključi.Sa ponovnim uključivanjem,odnosno prethodnim isključivanjem,isto se ponavlja.
Da li su oba UPS za reciklažu ili ja ne radim dobro?
Ako može pomoć!!!
Hvala

Imas li cime da premeris tu novu bateriju? Mozda je ona prazna?
Ubaci je u Musteka i samo ga ukljuci u struju [trebalo bi da se cuje klik unutra] i ostavi 5-6 sati da se puni.
Onda probaj da ga ukljucis sa prekidacem na prednjoj strani.
pozz

Vrh Dno