Šta je novo?

UPS - potrebne ideje kako dobiti klasični šuko izlaz umjesto C13/C14?

joriq

Čuven
Učlanjen(a)
04.01.2004
Poena
795
Ovo pitanje me je mučilo odavno, ali tada nisam našao dobro rješenje, a sada samo da se kajem što se nisam više iscimao... Naime, imam kvalitetan UPS
apc-back-ups-rs-1200va.jpg
Ali sa ovim C13/C14 izlazima
apc-ups-rs-1200va.jpg

Želio sam da na UPS nakačim i TV, štampač (surge protection), zvučnike, ruter... jer ima snage

I kako to Marfi kaže, zvekne juče grom u ili blizu kuće, a rezultat je neispravan TV (Panasonic PS50 G10 plazma, 50 inča), Logitech z5500 zvučnici, Logitech G15 tastatura, diNovo Mini tastatura, Logi MX1000 miš, matična ostala i bez drugog mrežnog porta (prvi stradao zbog grmljavine prije neku godinu), ruter...

Pitanje: kako na UPS nakačiti novi TV i ostale uređaje, da me to ne košta ponovo par hiljada eura? :wall:
Našao sam ovo, ali nema uzemljenje, ne znam jel to valja ičemu onda?
http://www.aliexpress.com/item/Chen..._1&btsid=fadc424c-2df9-4276-973e-209793f2c231

Žrtvuj jedan standardni C13/C14 kabl (što ide od UPS-a do računara), odseci ženski kraj i namontiraj standardni razdelnik (kutija sa utičnicama) kao od produžnog kabla. Možeš da staviš i sa prekidačem samo nemoj da stavljaš sa prenaponskom zaštitom. Daleko jeftinije i bolje rešenje nego da kupuješ bilo kakve "adaptere".

nisam baš vičan tim uradi sam varijantama, samo ne kontam da se ta varijanta ne može kupiti već spremna... Vjerovatno si u pravu da je to bolje od adaptera, ali ja već poručio, kad je bal, nek je maskembal, pretpostavljaš koliko sam ispizdio zbog ove havarije...

Ima da se kupi kod nas

ups.jpg

Па ту мора да се "ради" а вероватно је мислио на готове адаптере или каблове.

Зашто не са заштитом? Ја сам бар два продужна преправио и ставио им женске утикаче (ако су то женски) а служе да на UPS закачим модеме, рутере, телефон, стону лампу и сличне слабије потрошаче.

За штампач (или бар ласерски) се не препоручује да иде на UPS.

Moje post je bio odgovor @vix -u, da ne mora da žrtvuje kabel nego kupi utikač i napravi ga.

A moze i:
Uzmes produzni, ne utaknes ga nigde.
Uzmes C13M - Suko utikac kabl
Utaknes C13M u UPS, Suko utikac u produzni.
--> Sve ostale uticnice na produznom su sad na UPSu

Ili, nabavis jedan C13M- suko uticnica i spojis produzni na njega

@joriq, imas to sto si kupio i kod nas...

Tastatura ti je skroz crkla ili radi bar nesto, imam i ja vednu crknutu pa mozda moze da se iskombinuje nesto :p

Послато са HUAWEI Y300-0100 уз помоћ Тапатока

...pretpostavljaš koliko sam ispizdio zbog ove havarije...

Samo jedna napomena - UPS ne može, i ne treba da bude jedini uređaj koji štiti od prenapona. Pravilno izvedena prenaponska zaštita treba da sadrži sve neophodne stepene zaštite, a osnovni preduslov za funkcionisanje je dobro uzemljenje (poznat problem u CG). Neki minimum što bih ja ugradio je Eaton SPC-S-20/280/4 ili sličnu zaštitu tipa C. Vrlo poželjno je imati i B tip na ulazu, mada B ili B+C zaštite nisu nimalo jeftine. UPS, neke utičnice sa finom zaštitom krajnjih potrošača i sl. dolaze na kraju, ali imaju pravu funkciju samo ukoliko je ovo stepenovanje izvedeno kako treba. Posebno se ne bih pouzdao u zaštitu ovih jeftinih offline/line interactive UPS uređaja. Online UPS su sigurno bolje rešenje, ali opet uz (ne)srazmerno veću cenu.

U ovom katalogu se može videti jednostavan prikaz principa stepenovanja prenaponskih zaštita.
http://www.hager.ba/files/download/0/5350_1/0/11BA0228_BA_4_23_31.pdf

Poslednja izmena:
Па ту мора да се "ради" а вероватно је мислио на готове адаптере или каблове.

Зашто не са заштитом? Ја сам бар два продужна преправио и ставио им женске утикаче (ако су то женски) а служе да на UPS закачим модеме, рутере, телефон, стону лампу и сличне слабије потрошаче.

За штампач (или бар ласерски) се не препоручује да иде на UPS.
ko sto rekoh, moj ups ima i izlaz za "surge protection", tacnije dva takva, na njih sam mislio da nakacim laserski stampac, znam da moze ogromnu struju da povuce i ne ide na klasicni UPS. ;)
ovo u Podgorici jesam trazio, ali nisam nasao, mada inace nase prodavnice koje drze ovaj tip robe (Quantum, ex Ital Video) po pravilu drze najvece smece koje se moze naci na trzistu, bukvalno je bolje poruciti nesto sto ima solidne ocjene na Ali Expressu, sto sam ja sinoc i uradio, nisam mogao da se strpim
Tastatura ti je skroz crkla ili radi bar nesto, imam i ja vednu crknutu pa mozda moze da se iskombinuje nesto :p

Послато са HUAWEI Y300-0100 уз помоћ Тапатока
G15 v1? Radi ona djelimicno: rade G tasteri, backlight, ekran, samo glavni tasteri ne reaguju, PC pri butovanju prijavljuje da nema tastature... Inace, imao sam dvije g15, kad se prva pohabala (otkaze down taster, ostali poceli malo da koce), ja genije je poklonim drugu (ajd da je neki drug). Sad bi mi itekako valjala... Ponudicu mu da je otkupim...
Samo jedna napomena - UPS ne može, i ne treba da bude jedini uređaj koji štiti od prenapona. Pravilno izvedena prenaponska zaštita treba da sadrži sve neophodne stepene zaštite, a osnovni preduslov za funkcionisanje je dobro uzemljenje (poznat problem u CG). Neki minimum što bih ja ugradio je Eaton SPC-S-20/280/4 ili sličnu zaštitu tipa C. Vrlo poželjno je imati i B tip na ulazu, mada B ili B+C zaštite nisu nimalo jeftine. UPS, neke utičnice sa finom zaštitom krajnjih potrošača i sl. dolaze na kraju, ali imaju pravu funkciju samo ukoliko je ovo stepenovanje izvedeno kako treba. Posebno se ne bih pouzdao u zaštitu ovih jeftinih offline/line interactive UPS uređaja. Online UPS su sigurno bolje rešenje, ali opet uz (ne)srazmerno veću cenu.

U ovom katalogu se može videti jednostavan prikaz principa stepenovanja prenaponskih zaštita.
http://www.hager.ba/files/download/0/5350_1/0/11BA0228_BA_4_23_31.pdf
ako ti kazem da imam tablu sa osiguracima iz doba SFRJ i da ni jedan osigurac, niti sklopka, nisu izbacili kad je udario grom, sve sam ti rekao... I to cu da rijesim u dogledno vrijeme, sam sam kriv, ponudio mi elektricar prije par godina da zamijeni cijelu tablu...

To je sasvim ok, samo treba da bude jasno da to ne eliminiše potrebu za ona prva dva stepena zaštite koja sam pomenuo.

Vrh Dno