Šta je novo?

Upotreba auto hladnjaka za vodeno

Sharpshooter

Slavan
Učlanjen(a)
03.12.2007
Poruke
1,789
Poena
350
Već se duže vreme nosim mišlju da iskoristim jedan poveći auto hladnjak (60x40 cm) kako bi napravio pasivno vodeno hlađenje, nešto tipa Zalman resorator 1. Naravno napravio bi postolje na kome bi stajao po mogućnosti uspravno pored kompa.

Ono što me zanima je da li je neko napravio nešto slično u kućnoj radinosti i da li takav hladnjak može pasivno da hladi neki quad i 2 grafike u CF?

:wave:
 

Prilozi

  • zalres1v2.jpg
    zalres1v2.jpg
    19.5 KB · Pregleda: 97
Ovako ja sam se zadnjih 3 godine igrao sa home made vodenim hladjenjem,
sto se tice hladnjaka, mislim da je malo robusan i grub kao i da razmena toplote nece bas da ti ide u korist, moj predlog je da pogledas hanjake od motora ne auto, oni su manji i sace je mnogo sitnije tako da ce ti razmena toplote biti bolja.

predlog za razmatranje,

ja sam pravio hladnjake od klima, posto sam se bavio rashladnom tehnikom imao sam na raspolaganju pokvarene kucne klime (spli system ili ti toplotna pumpa) ako si u mogucnosti da nadjes negde pokvarenu klimu (unutrasnju jedinicu) ona ima idealno resenje za tebe. sace od klima je pravljeno kvalitetno (od bakra sa aluminijumskim saccem-listicima, bakar ima bolji koficijent razmene toplote) i pedatno je odradjeno. Nadji neku klimu uzmi bosek i iseci velicinu koja ti treba malo ces se zezati sa kolenima ali vredi. (Cak mislim da hladnjak od klime ima bolju razmenu toplote od kupovnih hladanjaka za komp)

Srecan Rad

ako treba pomoc slobodno pisi na PM
 
Poslednja izmena:
lako chesh ti za hladnjak, pitanje je gde chesh nachi pumpu koja che da ti gura vodu kroz sve to...
a dosta nas je koristilo radijatore kabine, pa chak i po 3 komada sam vidio... manji radijator i silent fan topla preporuka ;)

EDIT:
moj predlog je da pogledas hanjake od motora

da li ti znash koliko koshta polovan hladnjak za motor? a za tu gustinu che definitivno da mu treba neki fen..

naravno tu sam i ja da pomognem, imash moju temu o home-made vodenom...
 
Poslednja izmena:
lako chesh ti za hladnjak, pitanje je gde chesh nachi pumpu koja che da ti gura vodu kroz sve to...
a dosta nas je koristilo radijatore kabine, pa chak i po 3 komada sam vidio... manji radijator i silent fan topla preporuka ;)


Da ne ulazim u teoriju trermodinamike, zakon spojenih sudova i povrsine rashladnih tela, (sistem sa slike (je samo za CPU) nema pumpu za vodu niti vent nego radi na pricipu prenosa toplote sa CPU na hladnjak (1 prenos) i hladnjak na okolni vazduh (2 prenos) u nasim uslovima tesko ce raditi posto je temp preko leta ogromna (jedino ako nema neku extra klimu kuci gde mu je temp treko leta 22C.

Pa sigurno nisam mislio da kupi novi nego da ode na neki otpad i pogleda mozda se nadje nesto za sitne pare, vidis da ovi na motorima padaju ko muve tako da sigurno ima.

elem mozda ja nisam dobro shvatio ako je mislio da oce hladnjak bez ventilatora , mislim da nema sanse da to radi kako treba a pogotovo ako hoce i CPU i GPU da ladi
 
Poslednja izmena:
Probaj sa sacem koji se koristi za zagrevanje kabine u kolima, prakticnije izgleda.
 
Imam i hladnjak za grejanje kabine skinut sa nekog BMW-a, ali mi deluje mnogo mali. Inače vodeno u kompu već imam, a rekoh kada već imam ova dva hladnjaka od kola zašto ih ne bi iskoristio.

Trenutno u kompu imam CoolerMaster Aquagate Max koji sam kupio polovan za neke ok pare. Do sada sam na njega dodao grafičku (4870 + EK full cover) i treba da zamenim CPU blok ovih dana (kupljen EK supreme za male pare). Sve u svemu ovakvo vodeno završava posao, ali uvek ima mesta za poboljšanja.

Znači koji hladnjak je bolji:
1) Regularni hladnjak motora (60x40) ili
2) Hladnjak za grejanje kabine koji je malo veći od dualnog regularno hladnjaka za komp, ali je 2 x deblji i ima mnogo gušća rebarca.
 
ja jednva nalazim vremena da jedem.a zavidim ljudima koji mogu i ovakve ideje da realizuju
 
Pa što se mene tiče nema tu mnogo cimanja. Ili montiram taj manji hladnjak za grejanje kabine umesto trenutnog dualnog radijatora na vrh kućišta, a ovaj postojeći ili sklonim ili prebacim sa van kućišta sa zadnje strane da visi na podužim šrafovima.

Neko je pomenuo radijator od klima uređaja, kolikih je dimenzija on i na koju foru se montira?

I da pumpa ostaje u sistemu, samo me zanima da li postoji neki radijator koji bi ako se montira van kućišta mogao bez ventilatora da hladi sistem.

Da ne bi pokretao novu temu interesuje me takođe koja je najtiša pumpa koja može da se kupi na tržištu?
 
http://www.million-dollar-pc.com/systems-2008/silverstone/tj07-blackpitty/silverstone-tj07.htm

ne znam ni shta je ni od chega je ali je veliko ili ti 9x12cm

pDW99720.jpg
 
Poslednja izmena:
A jesu li radijatori za kola i motore su skroz od bakra? Koliko znam ne smeju da se mesaju metali(Al,Cu)?
 
Poslednja izmena:
Da ako planiraš da 10 godina voziš isto vodeno.

Bio sam gledao da napravim "bong cooler" pa stalno pricaju da ne sme da se mesaju metali...
Ne znam dal ima neka razlika posto bong-om voda se hladi vazduhom a ovde je slabo u dodiru sa vazduhom(koliko sam ja upoznat sa vodenim hladjenjem).
 
Poslednja izmena:
pa koristio bong ili ne svedno vodu hladish vazduhom :D samo je pitanje na koji nacin ovamo koristis hladnjake koji odvode toplotu sa bakarnih cevi dok ovamo prskas preko bonga u kadu pri cemu hladish vodu medjutim i tu ti treba malo hladnijeg vazduha tj malo ventilatora (kako sam ja shvatio)
a sto se tice mesanja metala mislim da ima neki aditiv koji se dodaje da bi se smanjilo to djelovanje zaboravih reakciju kako se zove :D
 
Taj aditiv se već nalazi u ovim unapred pripremljenim tečnostima za vodeno. Samo treba pročitati nalepnice ili pogledati na sajtu proizvođača.
 
Nazad
Vrh Dno