Šta je novo?

Uporedni test 2.5" hard diskova

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Tržište notebook računara je sve veće, pa više nije retkost i da korisnik "pojača" svog prenosnika sa novim hard diskom. Sa ciljem da prikažemo nove tehnologije u proizvodnji "malih" hard diskova i odmerimo koliki je napredak ostvaren u performansama, testirali smo čak 11 modela 2.5“ hard diskova od pet proizvođača...

Više o tome...

Uh, ovaj test mi je taman legao. Bas sam hteo da uzmem veci hard za laptop, i onda ovo... Odlican test, taman sve sto treba.

Sledeći će isto biti zanimljiv... Videćemo kako se 3.5" diskovi mogu uporediti sa 2.5". Manji test, pošto nema razloga da neko za desktop kupuje 2.5", ali čisto da zna da li u neku recimo small form factor mašinu može da ubaci i mali disk, a da ne izgubi na performansama...

ali čisto da zna da li u neku recimo small form factor mašinu može da ubaci i mali disk, a da ne izgubi na performansama...

kao npr. ortak sto je imao u masini upravo sledece...trxe javi se :wave:

EDIT : da, bila je desktop masina ;)

Prilozi

• img_8142.jpg
    img_8142.jpg
    117.1 KB · Pregleda: 77
  • img_8145.jpg
    img_8145.jpg
    114.1 KB · Pregleda: 80
  • img_8182.jpg
    img_8182.jpg
    115.4 KB · Pregleda: 100
  • img_8183.jpg
    img_8183.jpg
    104.1 KB · Pregleda: 82
Poslednja izmena:
Ja imam u Mac-u WD Scorpio od 250 GB koji je prikazan u ovom testu. Disk je osetno brzi od prethodnika koji je imao kapacitet od 160 GB (Fujitsu). Ipak, da WD kada su 2.5" diskovi u pitanju mora jos da uci pokazuju povecane vibracije, grejanje i buka u odnosu na Fujitsu.

2.5" disk bez premca (ako izuzmemo Raptor koji se previse greje za notebook) je Hitachi 7k200 i sada 7k320. 7k200 je koliko vidim bio u testu, ali je oznacen onom 45eterfer5346tergds oznakom, a ne marketinskom oznakom po kojoj je i poznat na trzistu.

Poslednja izmena:
Pravi test u pravo vreme, obzirom da je sve veca potraznja za prenosnim racunarima ali i jurenja boljih performansi i kapaciteta na istim. Odlican test, sve pohvale. U mom notebook-u ce se uskoro naci WD 320ca.

Poslednja izmena:
Sacekaj test koji izlazi za par dana - pokazace tacno koliko je 3.5" brži od 2.5" uz nekoliko zanimljivih analiza...

Posto nisam uspeo na netu da nadjem gde i imaju kod nas i po kojoj cenu da se uzmu ovaj hitachi (editor choice) i wd (high recommanded) pa ako neko zna bio bih mu zahvalan da mi posalje na pp.

Pozz

Autori se jesu potrudili i test je korektan ali... vlasniku notebook racunara bas i nisu pomogli u izboru jer pored brzine u milisekundama koja obicnom korisniku ne znaci bas mnogo nema podataka o realnom radu a to je najvaznije. Pod tim mislim koliko dugo je laptop radio u istom rezimu npr sa razlicitim hard diskovima do gasenja. koliko se realno greje i vibrira, "skljoca" i sl. Jedno iritirajuce skljocanje moze da baci u zasenak sirovu brzinu. Od laptopa niko nece da pravi server...
Potrosnja struje je za laptop najbitnija i ja joj licno dajem prioritet nad brzinom. Testu nedostaje temeljnosti korisnickog tipa sto mogu da razumem s obzirom na vreme potrebno za takav test. Testiranje 2,5 incnog diska na desktop racunaru zaista smatram gubljenjem vremena. Moglo se to vreme bolje iskoristiti na laptopu.
Meni licno je ovaj WD na 5400 obrtaja apsolutni pobednik jer se verovatno manje greje, manje buke pravi a i manje struje trosi (to sve smo sve mogli dobiti nesto malo kvalitetnijim testom).

pozdrav

ha. evo i mog testa-a imao sam u jednom trenutko 7 razlicitih laptopova i 7 razlicitih harddiskova... link - ukratko: nemojte kupovati Hitachi 7200rpm 200GB jet WD 320 GB 5200rpm ima gotovo iste performanse tako da je ovo danas najbolja kupovina 2,5" HDa (jos nisam video 500GB Hitachi diskove...)

inace testovi u Digitalu su prilicno LAME i dok ne pogledaju kao to majstori rade (www.heise.de/ct - nema ljutish byMax ali tabele u Digitalu su EXTREMNO nepregledne!)...

Ne pise Max za Digital... :)
A i da pise, ne verujem da bi radio test diskova. :)

Vrh Dno