Šta je novo?

Uporedjivanje Spi 1M rezova

Misko

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
02.10.2000
Poena
769
Ovaj tred pokrecem da bi smo mogli izmedju sebe da utvrdimo ko ima bolje ocerske i tvikerske vestine u Spi 1M testu jer je moguce uporedjivanje razlicitih taktova preko perfomance koeficijenta, recimo da Team Japan ima najbolje tvikerske sposobnosti na svetu kad se poredi klok za klok (znaci ako i tebi i njima proc radi 300x7 npr. nema sanse da dobijes bolji rez, drzali su Spi WR-e nekoliko godina za redom, cini mi se 6+) i oni imaju perf broj oko ~50250 (kyosen tacnije), Coolaler i OPB su trenutno jedini koji idu ispod 50000, a to je ili jako jako jako opak tvik ili je fake, da ne ulazim sad u to posto nije dokazano za sad, da li varaju ili mozda ipak znaju nesto sto ostatak sveta ne zna. Formula je mhz x vreme, uzecu primer naseg tima od juce (nikolas61, staxm, Dekara, Misko) vreme 12.297 x mhz 4118.74 = perfomanse broj 50648 sto je sasvim ok za 965 cipset, npr. Kakaroth ima jos bolji perf br 50519 (i trenutno je najbolji na benchu koliko vidim), sto je najverovatnije zbog 975X ploce koja je tata u Spi 1M test-u (da ne bude zabune u 32M moze ko ume sa 965 da bude bolji), Monteboj ima perf br 10.672x4763.8=50839 sto znaci da mu os nije dovoljno natvikovan (OC teacheru sta kazes bese ne znam nista o tvikovanju os-a i moram mnogo da ucim a? :), salim se mozda ti je ram mogao biti jos zetegnjutiji mozda je do ploce mozda do os-a ima milion stavki). Nebitno poenta ovog treda je da vidimo gde smo kad bi bili klok na klok isti, ko je bolji u stelovanju ram-a os-a i ploca i naravno ko ima najbolje tvikove.

Jos jedna napomena je da treba sve da delimo jedni izmedju drugih, ja kad budem imao vremena napisacu sve tvikove os-a koje koristim, i sve ostale tvikove bazirane na Xp os-u. 2003 ili 2k ili x64 su u nekim slucajevima bolji (npr 2k je dobar za 8M itd ) ali da ne bismo komplikovali uporedjivacemo se u XP-u jer ga vecina koristi.

p.s. uporedjivanje je moguce samo ako su proci u istoj kategoriji.

Poslednja izmena:
Ajde mi pojasni koliko RAM utice na rezultat? Koliko sam ja shvatio, C2D drzi sve u cacheu, i ne koristi RAM za racunanje? Da li gresim?

Ovaj tred pokrecem da bi smo mogli izmedju sebe da utvrdimo ko ima bolje ocerske i tvikerske vestine u Spi 1M testu jer je moguce uporedjivanje razlicitih taktova preko perfomance koeficijenta, recimo da Team Japan ima najbolje tvikerske sposobnosti na svetu kad se poredi klok za klok (znaci ako i tebi i njima proc radi 300x7 npr. nema sanse da dobijes bolji rez, drzali su Spi WR-e nekoliko godina za redom, cini mi se 6+) i oni imaju perf broj oko ~50250, Coolaler i OPB su trenutno jedini koji idu ispod 50000, a to je ili jako jako jako opak tvik ili je fake, da ne ulazim posto nije dokazano za sad da li varaju ili su provalili nesto sto ostatak sveta ne zna. Formula je mhz x vreme, uzecu primer naseg tima od juce (Nikolas61, Staxm, Dekara, Misko) vreme 12.297 x mhz 4118.74 = perfomanse broj 50648 sto je sasvim ok za 965 cipset, npr. Kakaroth na 975X ima jos bolji perf br 50519 (i trenutno je najbolji na benchu), sto je najverovatnije zbog 975X ploce koja je tata u Spi 1M test-u (da ne bude zabune u 32M moze ko ume sa 965 da bude bolji), Monteboj ima perf br 10.672x4763.8=50839 sto znaci da mu os nije dovoljno natvikovan (OC teacheru sta kazes bese ne znam nista o tvikovanju os-a i moram mnogo da ucim a? :), salim se mozda ti je ram mogao biti jos zetegnjutiji mozda je do ploce mozda do os-a ima milion stavki). Nebitno poenta ovog treda je da vidimo gde smo kad bi bili klok na klok isti, ko je bolji u stelovanju ram-a os-a i ploca i naravno ko ima najbolje tvikove.

Jos jedna napomena je da treba sve da delimo jedni izmedju drugih, ja kad budem imao vremena napisacu sve tvikove os-a koje koristim, i sve ostale tvikove bazirane na Xp os-u. 2003 ili 2k ili x64 su u nekim slucajevima bolji (npr 2k je dobar za 8M itd ) ali da ne bismo komplikovali uporedjivacemo se u XP-u jer ga vecina koristi.

Veoma je diskutabilno koliko se generalno ta formula moze koristiti.
OC teacher sumnja da nijedan CPU ne moze linearno da skalira posebno kad se ima u vidu da se radne temperature mogu razlikovati i do 80° ili ti i 0,5V

Veoma je diskutabilno koliko se generalno ta formula moze koristiti.
OC teacher sumnja da nijedan CPU ne moze linearno da skalira posebno kad se ima u vidu da se radne temperature mogu razlikovati i do 80° ili ti i 0,5V

Kakve veze ima temp sa rezovima? ovu formulu je prikazao moding tim xtremesystems-a, recimo da je za sad dosta validna, poenta mog postavljanja je da mi jaci ocerii podelimo sve sto znamo izmedju sebe u vezi tvikova, i da vidimo otprilike (ja bih rekao 100%) ko bi gde bio kada bi proc bili isti klok za klok.

Poslednja izmena:
Inace za sad izgleda da je Space pokidao sve. Videcu jos moguce da gresim za sad da vidimo sta ostali misle.

Ajde mi pojasni koliko RAM utice na rezultat? Koliko sam ja shvatio, C2D drzi sve u cacheu, i ne koristi RAM za racunanje? Da li gresim?

ytice ako imas klok 4000mhz-a i imas sa letencama 5-6-6 rez od 13sec, a sa latencama 3-2-2-1 12.5sec, perf broj ce ti biti manji sto znaci da utice.

Jel u ovaj thread vazi za sve na Benchu ili samo za vlasnike/korisnike C2D?

Mislio sam da kad dodjem gajbi izvrtim SPi na mom ubogom Sempiju i nF3 cipsetu, pa da dam moj "performance koeficijent"... A ako ne moze, OK je i to...

Jel u ovaj thread vazi za sve na Benchu ili samo za vlasnike/korisnike C2D?

Mislio sam da kad dodjem gajbi izvrtim SPi na mom ubogom Sempiju i nF3 cipsetu, pa da dam moj "performance koeficijent"... A ako ne moze, OK je i to...

Ma nemoze se generalno koristiti formula a posebno ne za AMD sisteme.
Znam iz iskustva da recimo AMD Opteroni zbog memoriskog kontrolera na minus temperaturama znatno losije racunaja nego na + temperaturama to ne mora da znaci da je slucaj kod C2D ali ipak generalizacija sa ovom formulom za razne platforme sigurno nije moguca.

OK, bolje da pitam na vreme nego da se ebavam dva sata bzvz :).

Space je radio SPI na 975X ploci za 2x512MB memorijom

to tek ima logike. Spejs aj stavi i setovanja za ram koja si koristio, jer imas pefromance broj koji je ubica, skoro pa da izazoves sumnju :).

Poslednja izmena:
Nevezano za to da li je ova formula 100% merodavna ili ne i od cega sve zavisi ovaj thread mozemo iskoristiti da malo razmenimo misljenja i iskustva vezana za tweak-ovanje sistema za sto bolji rez u spi-ju.
A kad smo vec kod toga, gledam ovaj Space-ov rezultat od 12.468s na 447,44x9 fsb-u i latencama 4-4-4-4 i po ovoj formuli ispada 50208 sto je extra rez, a to se moze videti i po millyons-ovom rezu na istom fsb-u i rezom od 15.547s nesto malo drugacijim mem tajminzima 3-4-4-12 a njegov perf broj je 50509.

Edit:
Sad vidim da je 975x ploca u pitanju, ali opet odlican rez.

Poslednja izmena:
to tek ima logike. Spejs aj stavi i setovanja za ram koja si koristio, jer imas pefromance broj koji je ubica, skoro pa da izazoves sumnju :).

Da me ubijes ne mogu da se setim,ali najbolji Sp 1m koji sam postavio išao je sa 1:1 odnosom,tajminzi su isli na 3-4-3-4, a što je najzanimljivje to nije toliko bitno..Naime mogao sam na istom kloku memorije da postignem i bolji rezultat,ali sa labavim tajminzima(4-4-3-4-)ali primarnim,a sve se svodilo na sekundarno zatezanje tajminga(ali na zalost za to nije bilo dovoljno napona).Što će reći sve se svodi na memoriski protok,za koji je 975x jednostavno majka.Najbitnije je da tajming tRD bude što manji,a ostali manje vise zavise,ili ti ne zavise od performansi.Primera radi tRD kada je postavljen na 5,sa primarnim tajminzima na 5-5-5-15 imaju veći memoriski protok od setovanja gde je tRD 6,sa primarnim tajminzima na 3-4-3-4,a sve naravno na istom kloku.Evo kako izgleda memoriski protok kad se lepo setuju sekundarni tajminzi.

http://www.benchmark.co.yu/forum/attachment.php?attachmentid=17231
Evo jos jednog primera kako dolazi mem protok do izražaja(geekbench program 975X vs P965),pogledajte post 58
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=110746&page=3&highlight=geekbench
e sad pogledajte i montijev 25 post
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=110746&highlight=geekbench
Takođe NuclearMc je dobar pokazatelj koliko mem protok utice na konačan skor.
P.S.Naravno ovo važi samo za 975X čipset.

Prilozi

• DDR 766MHz 975X.jpg
    DDR 766MHz 975X.jpg
    125.1 KB · Pregleda: 51
  • DDR 800 975X.jpg
    DDR 800 975X.jpg
    236.6 KB · Pregleda: 57
  • DR 833MHz 975X.jpg
    DR 833MHz 975X.jpg
    236.6 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena:
Ma nemoze se generalno koristiti formula a posebno ne za AMD sisteme.
Znam iz iskustva da recimo AMD Opteroni zbog memoriskog kontrolera na minus temperaturama znatno losije racunaja nego na + temperaturama to ne mora da znaci da je slucaj kod C2D ali ipak generalizacija sa ovom formulom za razne platforme sigurno nije moguca.

Mislim da nema veze na C2D ali postoji logika da si u pravu, probacemo air vs. DI sve isto samo promenjeno hladjenje, po 5 runova pa average da bi bili sigurni.

Poslednja izmena:
Mislim da nema veze na C2D ali postoji logika da si u pravu, probacemo air vs. DI sve isto samo promenjeno hladjenje, po 5 runova pa average da bi razbili to.

Mislim da hladan i mnogo zagrejan cpu imaju zasigurno razicite rezutate,videćes sa DI.Primera radi ja sam na 3.6GHz na ledenoj vodi imao bolji skor u poređenju na box kuler klok za klok,ista setovanja,vise od 10 pokusaja i uvek isto(nijanse su male,ali primetne).

Pa svi koji su se zabavljali SuperPI-em 1M znaju da memorijska setovanja igraju ogromnu ulogu... Mislim na AMD64 platformi je to bilo od najvece vaznosti... Ja se secam da sam provalio (vazi za A64, *** nisam napredovao :) ) cak iz A tweekera za memoriju uticalo ukljucivanje ECC nesto, nisam vise siguran bese to prosle zime....

E sad ocigledno je da SPI voli dobro podesenu memoriju, i naravno brz procesor....
Jednom prilikom mi neko rece fokusirajse na mem tweeakove tu lezi sustina... E sad kako to ide na C2D nisam probao, ali ako uticu memorijska setovanja onda i mem tweeakovi moraju da pomognu...

Nazad
Vrh Dno