Šta je novo?

Uporedjivanje Excel tabela i uklanjanje duplikata

Rale45

Čuven
Učlanjen(a)
24.10.2004
Poena
620
Dakle, imam dve excel tabele iste strukture (spiskovi) u kojima se nalazi vise kolona (ime i prezime, e-mail, jmbg i jos par kolona sa nekim tekstom). Drugi spisak u sebi sadrzi prvi.

Treba mi neki program koji ce da uporedi ta dva spiska i da napravi treci spisak u kome se nalazi "razlika" ova dva spiska, a koji ce da zadrzi identicnu strukturu kao i ona dva spiska.

Probao sam neki 4TOPS i DiffEngineX, ali nisam dobio zadovoljavajuce rezultate.

Moze li neka preporuka koji program bi mogao to da odradi?

Ne treba ti program, to radis u excelu.

Mozda ima brzi, prirodniji nacin od ovog sto cu ti opisati, ali ja sam toliko puta radio slicne stvari, da mi se ovo pokazalo kao vrlo efikasno i pre svega fleksibilno resenje.

napravi formu trece tabele i koristi formule vlookup ili eventualno kombinaciju Index(match,match) ako ti vlookup ne sluzi.

Ukratko proces bi ti bio sledeci:

1. napravis temp tabelu u koju kopiras celu indeks kolonu iz druge tabele (one koja je veca)
2. radis vlookup sa vrednostima te kolone i trazis u prvoj tabeli
3. tamo gde dobijes n/A, znaci da imas podatke u drugoj koji ne postoje u prvoj

konacno napravis trecu tabelu c, u koju ces da vuces podatke iz tabela A i B, opet pomocu vlookup funkcije koja ce da koristi vrednosti za koje si u temp tabeli dobio n/A.

Ovo ti je sturo, ali probaj pa javi cim zapnes

Poz

Iskreno da ti kazem, uopste se nisam snasao sa tom vlookup funkcijom. :)

Ajd polako :) da probamo

1. neka ti jedna kolona bude indeks (jmbg je dobar kandidat). Sve sto radis radis u odnosu na nju. Zbog prirode vlookup funkcije, najlakse ti je ako tu kolonu stavis da bude prva u svim tabelama.

2. Kada si to sredio, u obe tabele, otvoris trecu koja ce ti sluziti samo privremeno. Prekopiras jmbg kolonu iz one tabele koja je veca u tu trecu, kao prvu kolonu.

3. U drugoj koloni, u prvoj celiji gde imas neki jmbg kucas formulu u formi:
=vlookup(A2, @druga(manjatabela) kolone od A do A, 1, FALSE)
*prvi arrgument ti je jmbg koji zelis da nadjes, znaci ta celija pored te u kojoj kucas formulu)
**drugi argument je raspon u kome se trazi - ti trazis u jmbg koloni druge (manje) tabele, znaci izaberes za raspon jmbg kolonu druge tabele
***treci arg je kolona koju zelis da ti vrati, posto trazis u rasponu od 1 kolone, 1 je jedini izbor
**** stavi false, da ne bi izbacivao i slicne rezultate)

4. Jednostavno razvuces tu formulu do kraja (do poslednjeg JMBG-a).
znaci jos jednom formula bi imala oblik
=+VLOOKUP(A2;Sheet2!A:A;1;FALSE)

5. Kada razvuces, dobices u nekim poljima jmbg au onim u kojima nije nasao dobices N/A

4. Filtriras to N/A (filter po drugoj koloni) i selektujes listu jmbg-ova, za koje je rezultat funkcije n/a

5. Tu listu kopiras u tabelu u kojoj ces naci podatke za te jmbg-ove kojih dakle nema u obe tabele.

Ako se snadjes sa ovim delom, drugi je boza. Pa javi da ne kucam dzabe, ako ne ide :)

Poz

Nazad
Vrh Dno