Šta je novo?

upomoc :)

Midgard

Čuven
Učlanjen(a)
13.08.2002
Poena
649
kompjuter iz potpisa,od kad sam ubacio graficku ( u drajverima sam stavio "preserve maximum performance" umesto "adaptive" ) posle duzeg igranja ( oko 2+ sata ) samo se restartuje,nema bsod,za 2 dana,3x se restartovao,da napomenem samo da se za ovih par meseci nije gasio uopste,skoro par nedelja je bio upaljen i ni jedan restart,nikada,tek sa ubacivanjem graficke pre 2 dana.
Procesor je @ 3.8 24/7,mem. sa 1600 na 1800.da li je moguce da je napajanje "slabo" ? :trust:

Pa nije isključeno...
Ja bih za početak testirao ponašanje sistema kada je grafička maksimalno opterećena, uz praćenje temperature grafike. Pusti FurMark da radi neko vreme i vidi da li se dešava restart.

Pretpostavljam da si iskljucio opciju "Automatically restart" u windowsu?

Nije nemoguce da je napajanje. Ako imas vise HDD-ova, mozda mozes da iskljucis sve osim sistemskog (da malo rasteretis napajanje), pa da vidis kako se ponasa u tom slucaju. Takodje, probaj i sa CPU-om na defaultu posto bi i to trebalo da smanji potrosnju.

Pre nvidie gtx295 da li si imao Nvidia ili Ati karticu ? U sustini taj Corsair bi trebalo da je sasvim dovoljan za tvoju masinu mada me u ovom momentu vise interesuje koju gresku ti windows prijavljuje u event logs, tj. koji error, event ID i task category. Isto me zanima koju voltazu si namestio u biosu za northbridge i CPU NB VID.

Takodje prime95 ili linx + furmark obavezno.

Napajanje ti je vise nego dovoljno ... Ako sumnjas u isto ,instaliraj OCCT , idi na power supply test (kida kolko optereti masinu , ne preporucujem ti da odlazis dalje od 5metara od kompa za vreme testa:D) i pusti par minuta. On (OCCT) sam loguje voltaze/temperature u folder i pravi SS istih... Proveri kako sve to izgleda , mada opet ponavljam duboko sumnjam da je do napajanja.
Potom (ili pre ovog koraka) uzmi lepo skini sa guru3d driver checker. Uninstall svoje drajvere za Nvidia-u , restart , ocisti sa programcetom i atijeve i nvidia drajvere. Pre toga naravno pretpostavljam da ces skinuti najnovije drajvere , instaliraj ih.
Ko sto mancha rece , iskljuci auto restart ako ti je ukljucen. Potom uzmi Zatim se naoruzaj sa HwMon/Gpu-Z,Cpu-Z , prime-95/LinX, i narafno FurMark-om. Pokreni prime/fur i sa hwmon(ili sta vec ti je omiljeno) gledaj temperature/voltaze... Ako se ne restartuje/BSOD posle izvesnog vremena (po meni vise nego dovoljno 30-45min , mnogi se nece sloziti) a ti si zadovoljan sa volt/temp. ili si resio problem , ili imas klasicni slucaj gremlina :D

svez je windows7 stavljen,tako da nema problema sa drajverima,spustio sam cpu na 3.7,kad upalim asus pc probe odjednom mi izbaci warning i pise cpu voltage 44.5 a everest za Motherboard 225c :smoke: ( stavljen je vec zadnji bios za plocu ) pokrenuo sam OCCT i prekinuo posle par min jer mi rastu temperature abnormalno za sve.gde se gasi automatsko restartovanje i sta i gde da pogledam u event logu ?

Prilozi

• 2010-02-04-16h49-CPU1.png
    2010-02-04-16h49-CPU1.png
    30.4 KB · Pregleda: 38
  • 2010-02-04-16h49-CPU2.png
    2010-02-04-16h49-CPU2.png
    30.4 KB · Pregleda: 35
  • 2010-02-04-16h49-CPU3.png
    2010-02-04-16h49-CPU3.png
    30.4 KB · Pregleda: 34
  • 2010-02-04-16h49-CPU4.png
    2010-02-04-16h49-CPU4.png
    30.4 KB · Pregleda: 32
  • 2010-02-04-16h49-GPU1.png
    2010-02-04-16h49-GPU1.png
    29.1 KB · Pregleda: 34
Poslednja izmena:
moram dupli post,max 5 slika moze u attach :)

edit: dodao sam furmark (stability test)

Prilozi

• 2010-02-04-16h49-GPU2.png
    2010-02-04-16h49-GPU2.png
    29.2 KB · Pregleda: 34
  • 2010-02-04-16h49-Volt3.png
    2010-02-04-16h49-Volt3.png
    25.7 KB · Pregleda: 30
  • 2010-02-04-16h49-Volt5.png
    2010-02-04-16h49-Volt5.png
    26.1 KB · Pregleda: 35
  • test.jpg
    test.jpg
    193.9 KB · Pregleda: 52
  • furmark_000001.jpg
    furmark_000001.jpg
    99.2 KB · Pregleda: 44
Poslednja izmena:
Pa sudeći po ovome tebi se i CPU i GPU pregrevaju...

da,samo mi nije jasno kako,tj cpu mi je bio oko 40-45 redovno i to vent na 1300rpm,sad je na skoro 2000 a temperatura procesora skocila :trust: + temp. graficke bi sigurno otisla preko 100c da nisam prekinuo u oba testa (furmark i occt)

Poslednja izmena:
Meni je isto cudno zasto taj WD640AAKS je toliko topao (40 stepeni).:zgran: Ja imam isto taj hdd i sada mu je temperatura 31 stepen a samo jedanput je everest prijavio da je 34 stepena i to kada su radijatori bili nenormalno vreli.

Na koju stranu je taj tvoj Xigmatek okrenut da duva ?

na "gore"

e da,radijatori su mi vreli skoro 24/7 :smoke:

x4iy4z.jpg

Poslednja izmena:
Interesuje me da li postoji mogucnost da taj kuler namestis da duva prema zadnjem delu kucista a ne na gore ? Nisam detaljno upucen da li je to kod Xigmatek kulera izvodljivo kao sto je to prakticno moguce sa Cooler Master Hyper 212.

Mislim da sa standarnim kacenjem ne moze. E sad,ne znam da li ima da se nabavi neki kit koji to omogucava (kao ovaj moj za TRUE)

ja koliko znam nije moguce jer se kaci na shnalu/na postojeci tray na ploci koji je pravougaon i moze ili da duva na gore ili na dole :( jel moguce da je od momenta kad sam ubacio 295 skocile sve temp. ili se tripujem da je do toga ?

Onda mozes da pokusas da nakrcas to kuciste sa ventovima, da napravis neku zescu promaju.

Očigledno ti hlađenje nije adekvatno za postavljeni zadatak, tj. možda su temperature ok u redovnom korišćenju, ali ne kada se računar optereti malo više.
Ako ti je kućište zatvoreno, nije nemoguće da grafika primetno podiže ambijentalnu temperaturu.

otvoreno je kuciste vec par dana,btw kad otvorim prozor u sobi npr temp. padnu za nekih 10ak stepeni,ali cim zatvorim desava se neverovatna promena :D

da li je ok da stavim ovo na hdd ili ima nesto bolje ?
http://www.nix.ru/autocatalog/coolers_scythe/79229_2248_draft.jpg

evo temperatura sad sa otvorenim prozorom nekih 5min :wall:

Prilozi

• dsadsaf.jpg
    dsadsaf.jpg
    101.7 KB · Pregleda: 48
Kolika ti je sobna temperatura kada ne otvaras prozor ?

nasao sam problem :smoke: samo ne znam odakle ovoliko prasine,jedino sto mi pada na pamet je sto stoji na podu,otvoreno kuciste :smash:

otkacio sam bukvalno sve i krenuo da cistim sve po kucistu,evo samo preview sta sam nasao ispod i nove temperature :D

Prilozi

• failll.jpg
    failll.jpg
    182.8 KB · Pregleda: 60
  • fix.jpg
    fix.jpg
    155.6 KB · Pregleda: 46
Poslednja izmena:
^Au...***...pa...to...je...strasno mnogo prasine.:p Nikada moj CM 212 nija imao ni priblizno toliko prasine.:smoke: Epa sada zatvori komp i nabaci mu mrezice za zastitu od prasine na otvorima za kulere koji uvlace vazduh.:)

nemam ni jedan kuler sem jednog sto izbacuje iza :) jel postoji neka "maska" da stavim preko kulera za cpu tj neki vid filtera ?

nemam ni jedan kuler sem jednog sto izbacuje iza :) jel postoji neka "maska" da stavim preko kulera za cpu tj neki vid filtera ?

Tu se nista takvo ne stavlja da se ne pokarabasi nesto.:p

Tebi trebaju filteri za prasinu koji se stavljaju na svim otvorima na kucistu predvidjenim za kulere a stranici kucista mozes da nalepis filter za aspirator. Ja sam to uradio na mom kucistu pre nekoliko meseci, radi odlican posao i veruj mi da je od cisto bele boje sada postao potpuno siv.:p

Prilozi

• chieftecfilterzaprasinu-1.jpg
    chieftecfilterzaprasinu-1.jpg
    20.3 KB · Pregleda: 32
  • artikal_2046.jpg
    artikal_2046.jpg
    18.3 KB · Pregleda: 29
Ja to nebih radio da sam na tvom mestu jer ce ti se filter koji bi stavio na vent na cooleru samo jos brze zapusio. Pomiri se sa tim da imas dosta prasine i da ces ipak morati s vremena na vreme da ga cistis. I potrudi se kako znas i umes da okrenes taj cooler za 90 stepeni ili jednostavno promeni cooler za neki koji to moze jer ce ti hladjenje biti mnogo efikasnije.
Taj vent za zadnja strane krade vazduh vent. na cooleru u jednom delu i strujanje vazduha ti je skroz haoticno. To ako bi resio imao bi efekat vazdusnog tunela tj. vazduh bi se kretao u istom smeru i hladjenje bi ti bilo daleko efikasnije a verujem da bi okrenut cooler skupljao i malo manje prasine nego kad vuce vazduh odozdo.

:) ovaj drugi,jel odgovara za 12cm ? i za sta sluzi prvi? ne vidim rupice nigde za srafove :p gde si uzeo filter za aspirator i koliko je kostalo ? oce li mi pomoci nesto ako stavim kuciste na sto ? :wave:

edit: kasnim sa postom :) kad bi stavio ovaj sa zadnje strane,da stoji preko cpu hladnjaka,da vuce na gore,da li bi imalo efekta ?

Poslednja izmena:
:) ovaj drugi,jel odgovara za 12cm ? i za sta sluzi prvi? ne vidim rupice nigde za srafove :p gde si uzeo filter za aspirator i koliko je kostalo ? oce li mi pomoci nesto ako stavim kuciste na sto ? :wave:

edit: kasnim sa postom :) kad bi stavio ovaj sa zadnje strane,da stoji preko cpu hladnjaka,da vuce na gore,da li bi imalo efekta ?

Mozda bi trebalo da ipak odustanes od tih malih filtera za vazduh. Ovo sto kaze [SAJ]ber Kurajber mi deluje uverljivo. Zaboga miloga, ne razmisljaj vise o tome da stavljas bilo sta preko cpu hladnjaka da ne napravis neko novo cudo.

Filter za aspirator sam nasao u jednoj radnji koja prodaje belu tehniku. Potrazi u takvim radnjama da li to imaju.

Ne da deluje uverljivo nego znam sta pricam. Ako se hladnjak zapusio sa onolikim prostorom izmedju rebara zamisli koliko ce se brzo zapusiti ta mrezica.
Isto tako apsolutno stojim iza onoga o polozaju coolera i strujanju vazduha.
Stani bre, ti imas mesta na vrhu kucista da stavis ventilator? Mracna je slika pa sam to prevideo inace bih ti rekao da to uradis odmah. To ti je mnogo bolja stvar.
I da, pomoglo bi ti protiv prasine da dignes kuciste na sto.

Vrh Dno