Šta je novo?

Upgrade

Čkalja

Cenjen
Učlanjen(a)
14.11.2016
Poena
145
Pozdrav svima,

Sta bi prestavljalo solidan upgrade nakon i7-860?
Ne bih da izgubim previse u performansama, overclockovan je trenutno minimalno samo, na nekih 3.3 Ghz....
Celog zivota bio na Intelu, sad se nesto razmisljam o prelasku na AMD....konkretno bih pazario nesto poput FX-8350 ili slicno.....Ryzen se jednostavno ne uklapa u budzet, zelim neki manji upgrade, Ryzen bi isao u neku masinu za narednih 5+ godina, sada mi treba neko prelazno resenje pa zbog toga razmisljam da predjem sa Intela na AMD prvi put....

Trenutno je tu 12 GB RAM-a, ali gledam i to da dopunim do maksimalnih 16 na ploci GA-P55-UD5....

Hvala unapred

Mislim da ti se FX ne isplati u ovom trenutku. Jeste on bolji od tvog navedenog u određenim programima (igrama možda i nije, valjalo bi proveriti), ali menjanje platforme zarad ne nekog primetnog dobitka u realnom radu i nije baš pametna investicija (osim ako ne nađeš ploču i procesor nešto jeftino - tada ništa nije teško).

Ako nemaš ssd, uzmi isti (imaš već za 4000 din Kingston A400 120GB naprimer), prekloniraj sistem na novi ssd i videćeš veće ubrzanje u realnom radu nego sa drugom (FX) platformom.

Pa i mislio sam da moze da se nadje nesto jeftino, a opet ne mora da znaci....po internetu su razlicita misljenja, neki kazu bolji je fx, neki kazu da moze 860 jos da gura.....

SSD planiram i to verovatno 860 EVO , mozda od 250 , a mozda cak i od 500 GB....i upravo to i zelim (da kloniram postojeci Windows....)

SSD kupi sad svakako (mozda i napajanje ako je staro i loseg kvaliteta), ali RAM samo ako primecujes da ti fali i da bas zbog nedostatka 4GB imas problema u radu (ne isplati se ulagati u DDR3 kad ces svakako "morati" da promenis platformu).

Napajanje je chieftecovo od 650W , moram samo da ga ocistim malo , osetio sam da se malo greje pre neki dan, inace sljaka super....

E to i mene buni, svakako cu jednog dana prelaziti na DDR4 verovatno....nije bas da osecam da mi fali RAM, ali eto, razmisljam da zategnem konfiguraciju koliko god moze da podnese....

Nisam hteo da ga opterecujem toliko, iako ima LC-CC-120 na sebi :D mislim da mi je to jedna od najboljih kupovina ikada bukvalno :D

Vecina novijih SSD-ova radi na SATA III standardu, a moja ploca to ne podrzava i zbog toga sam razmisljao o promeni....tesko je naci plocu koja ima 1156 Socket i SATA III (ako uopste postoji....)

Da li postoji neki realan upgrade koji ne bi kostao previse novca? Kad kazem previse , mozda do nekih 300e da budu ploca i cpu.....drugar je prodavao u junu 3770k i plocu za 120e jer je promenio platformu skroz, ali ja sam tad morao da dajem pare na drugu stvar i eto....

Poslednja izmena:
I7 2600k sa maticnom i odradis OC na 4.2ghz to ti je best buy za igre za male pare. Jedini problem tih starijih konfi je starost i tesko se nalaze dobre ploce a i to sto nadjes svi traze mnogo para...
2600k sa dobrom maticnom mozes naci za 150e i ako prodas taj tvoj sa maticnom tipa 60e dodajes samo 90e. I7 2600k ti je sasvim dovoljan za sve igre a i usparas dosta para, stekaj pare i posle predji na ddr4...
maticne trazi tipa:
p8z68, p8z77, u sustini samo da budu Z ili P oznaka. B i H ploce ne podrzavaju OC procesora a iskreno klokovanjem 2600k dobijas mnogo :)
Naravno i i5 2500k je odlican i njega mozes pazariti da premostis taj period do kupovine ddr4 platforme...Odradice ti odlican posao i i5 2500k

EDIT: gledam sad likovi traze 130e za i7 2600k :) Strasno kakvih ljudi ima! Taj cpu NE KUPUJ IZNAD 100e jer ne vredi te pare :)

Poslednja izmena:
Odradi OC cpu 3.8GHz i uzivaj. Ili ako mozes bez doplate (ne vredi da dajes vise od 20-30e) da zamenis za fx 83** uz normalnu plocu (jer i ta tvoja nije low end). A i opet posle cekati. Cimati se i placati za matore i7 nema veceg smisla, jer uz njih obicno uvaljuju krs maticne.

Poslednja izmena:
Hvala na konkretnim sugestijama Nemanja :D mnogo znaci sve to :D

Ono sto sam nasao sad kao zamenu za svoju plocu je ovo jer ova sa oglasa koliko sam uspeo da vidim ima Sata3 (zbog SSD-a)....

Nasao sam vec RAM koji cu da zbudzim do kraja , stize mi danas/sutra....bice masina od 16gb....SSD bi mogao da mi stigne max do kraja avgustra, ali realnije tamo oko 20.

Sata 3 ti ne treba u sustini. On utice samo na seq upis/citanje. A to koristis jedino kad neke vece fajlove premestas i ako imas solidan ssd da i izvan slc cache drzi se takvihh brzina. A obican rad sistema ne ogranicava nikako, jer 4k read/write ne dostize ni ogranicenja sata1, a kamoli sata2
I taj sata3 na toj ploci je kroz poseban cip realizovan, to vrlo cesto zna da pravi probleme u radu ssd.

Poslednja izmena:
Hvala na korisnim informacijama, onda nemam potrebe ni da menjam plocu sto znaci manje troskova :)

Budzenje ram-a do kraja, ssd i eventualno jos neki minimalan clock i to je to :)

Prestao sam u jednom trenutku zaista da pratim sve oko komponenata i slicno, jednog momenta crkla graficka pa sam bio uzeo samo prelazno resenje i sve kao ma napravicu novu konfiguraciju i uvek odu pare za nesto drugo, trece i nikako......nisam siguran sta bi bio minimalan upgrade...

Kada bih pravio skroz novu masinu isao bih na Ryzen-a....pa kud puklo da puklo ;)

Za novu masinu cekaj polagodine/godinu minimum. Ima ozbiljnih indikacija, da ce cena ram, a i ssd pasti prilicno, moguce i gpu da ce izgubiti u ceni dosta. Ove cene sad su prenaduvane mnogo.

Pa vidi, najbolje je sto su rekli da nista ne menjas, samo odradi OC i ubaci ssd i stekaj pare za DDR4 platformu... Ja sam prezadovoljan ovim ryzenom, ja sam presao sa 2600k na r5 1600. Sve ukupno sam doplatio 220e, jer sam ja moju masinu prodao za cca 200e. Steta sto je ddr4 ram ovako skup...

Za GPU su cene stvarno haoticne...SSD je po meni i solidno povoljan, ram onako....ma ja sam zaludjenik po nekim pitanjiima kupovine tehike,kada budem menjao platformu komplet taj iznos ce biti od 4 cifre gotovo sigurno...

Ja ne znam koliko cu moci sutra da dobijem za ovu moju sa u buducnosti 16gb ram-a, ovom plocom i to, gpu bih takodje verovatno prodao tad....

@Censored, 1. kinezi ove\naredne godine startuju sa masovnom proizvodnjom nand\dram na svojim veoma krupnim fabrikama (guglaj firme XMC/YMTC, Innotron, JHICC), a koliko su ozbiljni pokazuju ovi podaci https://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1333427
Vise informacija: https://www.dramexchange.com/WeeklyResearch/Post/2/4861.html
https://digitimes.com/news/a20180416PD208.html
https://digitimes.com/news/a20180417PD202.html i imas tamo povezanih vesti jos
2. uz to kinezu su zatrazili da samsung i hynix spuste cene https://www.koreatimes.co.kr/www/tech/2018/05/133_249714.html
3. kinezi su zabranili prodaju Micron proizvoda (dram, ssd) na svojoj teritoriji http://www.umc.com/English/news/2018/20180703.asp
4. samsung je najavio povecanje troskova na prosirenje proizvodnje nand https://www.digitimes.com/news/a20180713PB200.html
5. wd krajem 2019 jos jednu fabriku prebacuje na proizvodnju nand proizvoda (ostaje mu samo 2 fabrike za hdd) https://www.theregister.co.uk/2018/07/17/western_digital_petaling_jaya_malaysia/

Poslednja izmena:
Mislim da to sto Kinezi rade nece skoro vratiti DRAM cene na nivo od pretprosle godine, jer:

China-based firms are forecast to account for 10.6% of the global total of semiconductor capex this year

The indigenous memory technology in China remains three to five years behind that of the Korean companies. Lagging in competition by one generation often implies at least a 30 percent cost disadvantage.

Ako i dodje do pada cene ove godine, gotovo sigurno ce biti simbolican.

@Censored, Taj njihov zaostatak nije toliko bitan, jer ispunjavaju volju partije i imace zagarantovano svoj udeo u domacem trzistu. A perspektiva gubitka kineskog trzista osetno tuce po dzepu drugim proizvodjacima. Te kineske fabrike nisu male, i ako uspeju da pokriju samo 50% unutrasnje potraznje - to je i vise nego ozbiljan uticaj na globalno trziste.
Uz to imamo usporavanje/stabilizaciju mobile trzista, koje je i bilo zadnjih godina glavni pokretac povisene potraznje za nand/dram.

Poceli su oni pre par godina.. Fabrike su vec gotove. Sada je samo pitanje vremena kada ce podeseti pogone i pustiti u rad punom parom.

Poslednja izmena:
Sve je to lepo, ali opet ne vidim da ce zbog toga cene drasticno pasti u skorije vreme.

https://www.digitimes.com/news/a20180725PD213.html

The global DRAM market is expected to reach a peak of US$104 billion in 2018, before contracting by 1.8% and 2.6%, respectively, in 2019 and 2020, according to an industry estimate.

In China, Jin Hua's 12-inch fab is expected to enter trial production of 20 or 30nm DRAM chips in September.

Drugari,

Naisao sam na super ponudu jednog od clanova ovde sa foruma za pristojne novce, u pitanju je i7 4770K + MSI Z87-G45 ploca....da li bi to bio pristojan upgrade za mene, za neko prelazno resenje? Naravno zadrzao bih svoje memorije i ostalo, samo bih dokupio ssd , a svoju maticnu i cpu stavio na dobos....

Ako moze misljenje, bio bih izuzetno zahvalan, uklapa mi se maticna odlicno jer ima 5.1 sistem , a to imam i na ovoj sada

Sto pre odgovor od bilo koga ako moze....

Procesor je definitivno bolji od tvog trenutnog, i to prilicno, ali su MSI ploce malo meh... Sve se svodi na cenu, pa uporedi sa cenama novih i modernijih komponenti slicnih karakteristika na koje imas 36 meseci garancije.

Koja je cena? I ceo zivot imam msi ploce i nikad nikakav problem nisam imao sa njima! Nista ne fali MSi plocama

Garant košta kao i5-8400/H310/jeftinija B360 ili R5 1600/A320/jeftinija B350, što ponudu ne čini isplativom čak i ako mora da se DDR3 zameni za DDR4.

EDIT: hah, košta i više znači. Ne, ne isplati se. Kupiš lepo nove stvari sa garancijom od 3-5-10 godina.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno