Šta je novo?

Upgrade zvucnika, slusam a ne cujem

PPC

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2019
Poena
505
Moja oprema  
Mobilni telefon
uzmi brate Xiaomi, veruj mi
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Svrbe me neki novci pa sam hteo da upgradujem 5.1 sistem sa novim AVR i setom zvucnika. Fiksirao sam par modela po "best buy" preporukama (Triangle Borea BR08, Q Acoustics 3050i, Wharfdale Diamond 12.3) i obisao da ih cujem uzivo i svi su... nista posebno. Nemoguce da je do radnje, pojacala, neslaganja, sobe... obisao sam tri radnje. Trenutno imam prilicno konfekcijski Jamo S506 HCS3 i Onkyo 646 dok su po radnjama koristili dosta skuplja pojacala i iskreno nista to nije bilo drugacije od mog setupa, nista nije bilo ocigledno bolje. Istina u svoj sistem sam ulozio dosta vremena u kalibraciju REW-om mada je po radnjama placement blizu savrsen, kod mene nije pa otuda i potreba za kalibracijom, hocu reci ovo bi trebalo da se anulira. Ni jedan od ovih sistema zvucnika me nije "odusevio" dovoljno da na kraju odresim kesu. Iskreno jedan od ovih kompleta mi je cak zvucao i nijansu losije.

Jel gadjam pogresan cenovni rang? Sa 300 na 1300 za zvucnike trebala bi biti neka razlika? Jesu li zvucnici opali sa kvalitetom u ovo pandemijsko vreme supply chain zafrkancija? Da li je efekat navike u pitanju (trenutni sistem imam ~5 godina)? Jesu li godine i melanholija? :D

Vidi,to sto ti imas je poprilicno OK setup,po mom misljenju ako bi zeleo da nesto svira primetno bolje,tu bi morao da utuces par hiljada evra razlike. Ja bih da sam na tvom mestu samo isao na prosirenje zvucnika zbog samog dozivljaja,recimo ili varijanta 5.1.2 za Atmos ili full 7.2 ako neces zvucnike u plafonu.Sve je ovo poprilicno skup sport....Kako si ti realno sada zadovoljan sa svojim setup-om? Merkao sam taj Jamo komplet,samo ga nigde nisam mogao naci.

Prilicno ok, da, kako se ispostavilo dosta bolji nego sto sam mislio. Ima svoje mane, naravno, ali nista ovaj konfekcijski "mid range" segment ne nudi bolje.

Doduse djavo mi nije dao mira, preslusao sam sve zivo do "par hiljada evra" ranga i... nadjoh sta trazim, Elac DBR-62. Uzeo sam 4 komada i ovo je prvi (i jedini) zvucnik koji je dao bolji zvuk a da ne kosta bubreg. Sve ovo ostalo sto sam slusao do 1500e kompleti je "more of the same" u poredjenju sa Jamom, jedino se DBR-62 izdvojio. Taj nivo razlike tek sam cuo na zvucnicima koji su ~1000e komad. Sad cekam da mi uvoznik Elaca javi da li moze da se naruci jedan DBR-62 za centar ili cu morati da kupim centar iz kompleta koji je kao i svi vodoravno orjentisan i samim tim prilicno los dizajn.

Jamo ispade, ono, apsolutni sampion entry levela. Kad sam ih kupio pre toga sam furao Z5500, neku Technics ProLogic staru liniju i zvuce bolje od oba, prilicno. Blizu su zvuku Z5500, imaju dosta bass-a ali nisu samo bass kao Z5500. Naravno mnogo su bolji u mid rangu od Z5500 ali isto su prilicno "bright" kao Z5500, malo zamaraju na visim frekvencijama ali i to kad se slusaju na >75dB, do tad su bas solidni. Za cenu, bez premca.

Nisi ih nasao jer je stariji model, discontinued su bili kad sam ih ja uzeo 2014., pusticu ih u nekom trenutku na oglase sigurno ovde na formumu pa prati. Dok se ne snadjem za stalke sluze mi kao isti za Elac. :D

Vrh Dno