Šta je novo?

Upgrade za Photoshop

FilipV

Cenjen
Učlanjen(a)
07.06.2009
Poena
169
Uskoro krećem sa jednim poslićem oko obrade fotografija u photoshopu (u RAW formatu i nakon obrade, njihovo prebacivanje u JPEG). Da li mogu nešto da upgradujem iz konfiguracije iz potpisa koje bi mi donelo primetno brži i komforniji rad? Dao bih do 100 evrića za to.

Takođe me zanima koji monitor mi preporučujete koji bi bio prikladan za prikaz fotografija, pretpostavljam neki sa dobrim kontrastom i osvetljenjem do 200 evra?

Ne znam koliko ćeš se ozbiljno baviti time i da li će slike posle ići na štampu, ali za profi obradu fotografija monitor do 200 evra nije baš najsrećniji zbog prikaza boja. Najbolje je neki IPS ili čak možda neki stari CRT. Sećam se kada je jedan moj ortak obrađivao sliku na TN monitoru i kada je otišla na štampanje tek se onda videlo da pozadina uopšte nije potpuno bela kao što je on video na monitoru, već je imala svetlo sive fleke.
Opet, ako nisi previše ozbiljan onda nije ni bitno. Uzmi samo neki sa većom rezolucijom zbog mesta za palete i prikaz slika.

Za upgrade mašine, memorija i CPU, tim redosledom.

Poslednja izmena:
Najveći problem je memorija tj. nadograditi još minimum 2GB.

Bolji monitor (od 200evra) mu netreba jer ako će posle obradeda ih prebaci u jpg onda to definitivno nije nemenjeno štampi
Inače i najbolji monitor bez odgovarajuće kaliracije nije za profesionalca.

Poslednja izmena:
Još memorije - što više možeš (4 ili 8GB), 64bitni OS, CPU ako ostane para i plati nekom da ti kalibriše taj monitor koji imaš.

Do 200 EUR nećeš naći dobar monitor za obradu fotografija (oko 600EUR su modeli koje bi imalo smisla uzimati).

Ok, hvala svima na pomoći. Fotografije ne idu na štampanje, već na istock, fotoliju i tome slične sajtove. Uzeću još 2 GB rama, trenutno imam 1 štap od 2 GB koji radi na 1066Mhz, da li nova memorija koju uzmem takođe mora da radi na 1066 ili može i manje?

Što se tiče CPU, moja matična ne podržava Athlon II X3 440 ili 445, ali podržava 400 i 405, ali to još neću menjati.

Koliko košta kalibracija monitora i ko to radi? Svejedno bih uzeo neki monitor trenutno imam neki matori 19" LG, a treba mi veći, koji će verodostojnije prikazati boje i koji će biti prijatniji za rad, da li ima za 200 evra neki solidan 22-23" da mi preporučite?

@FilipV

za kalibraciju si dobio info a što se memorije tiče možeš da staviš i različitu ali je cena preskupa, oba štapa će ti verovatno raditi ali na nižoj frekvenciji npr. ako je jedna 1066 a druga 800 obe će raditi na 800 i kao druga stvar dobićeš nestabilan sistem ( a to si u radu definitvno ne treba)
ergo kupi bar još dva giga na 1066 u idealnom slučaju od istog prouzvođača

Nazad
Vrh Dno