Šta je novo?

Upgrade Win7 OEM na notebook-u sa Win8? Za i protiv.

owim

Slavan
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poena
395
Pozdrav svima!

Dvoumim sam da stavim Win8 na svoj AMD E-350 notebook (1,6GHz dual core, 4GB RAM).

- Da li će Win8 raditi brzo kao i Win7 ili čak i brže?
- Imam fabrički Win7 OEM (licencirani), stavio bih Win8 sa slobodnog tržišta. Koliko je to pametno?
- Da li Win8 i Linux dual boot radi ok kao i Win7/Linux dual boot?
- Da li za Win8 ostaje i dalje ona obavezna prva particija od 200MB koja se pojavila sa Win7?
- Koje su potencijalne opasnosti? (Npr, nedostatak drajvera, imam APU sa ATI grafikom, ona je zatvorenog koda, itd...)

Za kraj, da li biste vi to uradili?

Napominjem da do sada nisam koristio Win8, već samo čitao o njemu i kratko video RC ili developer ver. Uradio bih to u decembru, Win8 i Linux Mint 14 Nadia (izlazi u dec.).

Hvala! ;)

1. Verovatno da
2. Nije pametno. Organski sam protiv crackovanog OS, antivirusnog sw, firewalla i svega slicnog. Verovatno mozes da odradis kupovinu licence legalne za 15$, a taman tolko i vredi upgrade.
3. Najnoviji ubuntu bi trebao da radi.
4. Da
5. Proveris na sajtu proizvodjaca notebooka da li su izdati driveri za w8, uglavnom jesu, pa ce sve raditi OK. W8 takodje ima vise ugradjenih drivera od w7, pa ce neke stvari da rade out of the box.
6. uradio, cackao 2 sata, dao drugaru oko sat vremena da i on proba i vratio image sa w7. savetujem i tebi da napravis image pre operacije (acronis ili stagod). Necu nikad vise sto se mene tice...

Pozdrav svima!

Dvoumim sam da stavim Win8 na svoj AMD E-350 notebook (1,6GHz dual core, 4GB RAM).

- Da li će Win8 raditi brzo kao i Win7 ili čak i brže?
- Imam fabrički Win7 OEM (licencirani), stavio bih Win8 sa slobodnog tržišta. Koliko je to pametno?
- Da li Win8 i Linux dual boot radi ok kao i Win7/Linux dual boot?
- Da li za Win8 ostaje i dalje ona obavezna prva particija od 200MB koja se pojavila sa Win7?
- Koje su potencijalne opasnosti? (Npr, nedostatak drajvera, imam APU sa ATI grafikom, ona je zatvorenog koda, itd...)

Za kraj, da li biste vi to uradili?

Napominjem da do sada nisam koristio Win8, već samo čitao o njemu i kratko video RC ili developer ver. Uradio bih to u decembru, Win8 i Linux Mint 14 Nadia (izlazi u dec.).

Hvala! ;)

I ja ne vidim nijedan razlog za upgrade, osim ako stvarno nisi odusevljen metro izgledom. Moj savet je da skines trial verziju W8, VirtualBox, i da instaliras W8 na virtuelnoj masini. Tako ces sam sebi odgovoriti na ovo pitanje, jer mozda ti se i svidi (individualna stvar).

Sa prethodnim odgovorima se slazem u svemu, osim u sledecem:

Ona nije bila obavezna ni sa W7, sa W8 nisam probao, ali verujem da je isti slucaj kao i sa W7. Ta particija se kreira ako ti je HDD neformatiran (nema particije). Ja tu particiju nemam jer sam rucno kreirao particije.

Hvala vam na komentarima! :)

Evo i mišljenja jednog dobrog teksta iz britanskog Gardrijana na ovu temu:

However, the world is changing to include touch operation, mobility, low-power devices such as tablets and downloading software from app stores. Windows 8 (which includes a version that runs on ARM processors) is designed to support all these trends. Windows 7 isn't.

Finally, Microsoft says it is "all in" on Windows 8. It comes with Bing apps, Xbox music and movies, and works well with Skype. It downloads apps from the Windows store and these are "sandboxed" for greater reliability and security. It integrates with SkyDrive, and the free SkyDrive versions of the Microsoft Office apps such as Word and Excel. For business users, it works with Office 365 (which includes Lync and SharePoint) and Microsoft's Azure cloud computing service.

In sum, Microsoft is well on the way to delivering an integrated system in which everything just works. This has been a long-term project that surfaced under software architect Ray Ozzie's slogan: "Three screens and a cloud." The three screens are the PC, the mobile phone and the TV (via the Xbox 360). Have a look at Xbox SmartGlass to see a bit more of the unfolding vision.

Windows 7 is an excellent operating system but Windows 8 is the start of a new ecosystem in which Microsoft combines its software, services and devices so that everything works better together. At least, that's the idea. Windows 8 is a lot more than an operating system upgrade and that's a good reason for giving it a try.

Ceo članak je ovde.

However, the world is changing to include touch operation, mobility, low-power devices such as tablets and downloading software from app stores. Windows 8 (which includes a version that runs on ARM processors) is designed to support all these trends. Windows 7 isn't.
Tacno, ali kakvu korist desktop user ima od ovoga?

Finally, Microsoft says it is "all in" on Windows 8. It comes with Bing apps, Xbox music and movies, and works well with Skype. It downloads apps from the Windows store and these are "sandboxed" for greater reliability and security. It integrates with SkyDrive, and the free SkyDrive versions of the Microsoft Office apps such as Word and Excel. For business users, it works with Office 365 (which includes Lync and SharePoint) and Microsoft's Azure cloud computing service.
Big deal. :D

In sum, Microsoft is well on the way to delivering an integrated system in which everything just works. This has been a long-term project that surfaced under software architect Ray Ozzie's slogan: "Three screens and a cloud." The three screens are the PC, the mobile phone and the TV (via the Xbox 360). Have a look at Xbox SmartGlass to see a bit more of the unfolding vision.
Mogu samo da kazem: WTF??

Windows 7 is an excellent operating system but Windows 8 is the start of a new ecosystem in which Microsoft combines its software, services and devices so that everything works better together. At least, that's the idea. Windows 8 is a lot more than an operating system upgrade and that's a good reason for giving it a try.
WTF^2

Ok, ubedili ste me, ostajem na sedmici! :) Hvala! Probacu osmicu u VM, ali to nije kao da je koristim svaki dan.

Eventualno, sigurna opcija je da uradiš triple boot, Windows 7, Windows 8 i Linux Mint 14 Nadia.

Triple boot bi trebalo da radi, zar ne ? Ostali, šta vi mislite o ovome ?

Inače, da, najverovatnije je da ćemo do januara videti Start meni ponovo u Windows-u 8, od Microsofta zvanično. Takođe danas se pojavila vest da će dobar deo DirectX 11.1 specifikacije biti urađen i za Windows 7. Zajedno sa svim tim skupa, Windows 8 će biti bolji nego što je to sada.

Poslednja izmena:

Pogresno si boldovao, trebalo je zapravo samo: At least, that's the idea.

Takođe danas se pojavila vest da će dobar deo DirectX 11.1 specifikacije biti urađen i za Windows 7.

Bilo je samo pitanje vremena kada ce se ovo desiti. M$ jeste jak, ali toliku bahatost ne mogu cak ni oni sebi da priuste. Plus je sedmica previse ispeglana da bi je tek tako poslali u istoriju, mada bi oni najradije svake godine izbacivali novi sistem, lepo im utice na cash flow.

Da su kojim slucajem prekinuli kompatibllnost sa starim aplikacijama u x86 verziji kao u slucaju Win RT ovaj Windows ne bi valjao nista. Ono sto Windows cini korisnim jeste baza aplikacija, Photoshop, AutoCAD, igrice... da to sve ima Google ChromeOS bio bi bolji sistem od bilo kog windowsa. A ti to sve imas i na sedmici tako da ovaj novi zaista ne treba. Osim ako ti SkyDrive nije bitna stavka, u tom slucaju preporuka.

Metro aplikacije su beskorisne i verovatno najgore aplikacije za bilo koji sistem danas. Ono sto imas u Chrome-u u webstore su bolje aplikacije od ovih MSovih. Sto znaci da Metro start screen sluzi iskljucivo kao search i za pokretanje precica.

Ubuntu Unity je majka za ovo jer ne skaces sa ekrana na ekran vec je sve dostupno na jednom ekranu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno