Šta je novo?

Upgrade storage-a za buducnost :D

Kasa5033

Slavan
Učlanjen(a)
02.08.2013
Poena
230
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D; EK-Quantum Momentum² ROG Crosshair X670E Hero D-RGB - Plexi
Matična ploča
ASUS ROG Crosshair X670E Hero
RAM
G.Skill Trident Z5 RGB DDR5 6000MHz CL30
GPU
Power Color Red Devil RX 6900 XT; EK-Quantum Vector Red Devil RX 6800/6900 D-RGB - Nickel + Plexi
Storage
T-Force Carder 2TB PCIe 5.0, Samsung 990 Pro 4TB PCIe 4.0, Kingston 1TB M.2, 2x Samsung 860 EVO 1TB
PSU
Corsair HX 1000
Kućište
Thermaltake Core V51; 2x 360mm rad, D5 pump; EK-Quantum fittings, ZMT tubing
Monitor
ASUS TUF VG27A, ASUS ROG MG279Q
Miš & tastatura
Logitech Pro Superlight; Razer Blackwidow V3 PRO wireless
Ostale periferije
Logitech Z623
Laptop
Lenovo Legion 5 Pro i7-14700HX, 32GB, RTX 4070 8GB, 1TB PCIe 5.0 SSD
Mobilni telefon
Samsung S23 Ultra 12GB/512GB
Steam
Kasapin5033
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dolazi vreme igara koje premasuju 50GB, te sam sad u dilemi. Posto volim da drzim relativno veliki broj igara na kompjuteru i po koju instalaciju istih jer mi se svidi ta verzija ili se tesko nalazi, i naravno filmovi i slike, kombinacija koju trenutno imam postaje polako ne adekvatna.
Trenutno imam WD Blue 1TB 32MB 7200RPM (oko 200GB slobodno) i Samsung 840 EVo 120GB ( <20GB slobodno) i sa njima imam ovakve rezultate u CrystalDiskMark-u:
HDD VS SSD.png
Imam par opcija u razmatranju:
1. Da citsim ovo sto imam i da mozda formatiram kompletno HDD jer on je u takvom stanju zadnje 4 godine, sa 200GB slobodno. Sa SSD-a ne moze nista da ide na HDD, jer mi je neophodna brzina tih igara i programa.
2. Da kupim WD Black 1TB 64MB 7200RPM, zbog garancije od 5 godina i sta znam hvale ih da su pouzdani ?
3. Da kupim WD Green 2TB 64MB ????RPM (Inteli power), ima garanciju 2 godine, sporiji je od Black, ali tu da prebacim instalacije, igre koje se i na Blue brzo uictavaju i njihove instalacije, i naravno filmove i slike, a blue i SSD da ostanu citsto za igre ?
4. Da kupim jos jedan Samsung 840 EVO 120GB, pa da pravim ili RADI 0 ili da postavim kao zaseban disk samo za win ili samo za igre ? (ali slaba vajda od toga, meni treba mesta :d )
5. Da kupim neki Seagate, ili mozda neku drugu marku koja je pouzdana i koja nudi dobre performanse ili mozda nizu cenu, ja se generalno slabo razumem u hard diskove :d
6. Da legne jos jedan WD Blue od 1TB, posto me ovaj sto imam lepo sluzio sve ove godine. Sentinel kaze da ima 100% health i 0 bad sectora i relocated secotra :D
Opcije pod 2,3,4 me ksotaju slicno, samo sta da odaberem. Primarna svrha skladistenje ogromnih igara :D

igre koje nisu open world i ne igras online sibaj na hdd,pa onda vidi jel' postojeci ssd dovoljan,ako ne koliki bi zavrsio posao.sto se tice HDD-a,posto si ocigledno hrcak (bez uvrede,samo konstatacija,ja sam jedno 70 puta gori) ja bih na tvom mestu uzeo st3000dm001.ako nemas tolike novce,uzmi st1000dm.

Tako sam i odradio kao sto si naveo. Win, programi, browser i BF4 i BC2 su na SSD-u jer je učitavanje sa hdd-a bolno dugačko, više od 8 minuta sa defrag diskom. Znaci da upecam neki neki veći hdd ? Kolike su razlike u performansama i da li je toliko bitno ?

pitas za hdd vs novi hdd ili ssd vs hdd?ne utice hdd na performanse u igrama,kod open world-a zna da zasecka kad ucitava novu oblast,i kao sto si sam rekao,ako ucitava cip celu mapu u onlajn igrama zna da potraje.na same frejmove ne utice (ako je bas bas trom eventualno moze da obori minimume,zavisi od igre).sto ce tice novog hdd-a,ako je postojeci malo sporiji (posto je skoro krcat,moja pretpostavka da pikuje oko 100tinak mb/s,najcesce je ispod) ovi sigejti su na pocetku oko 200mb/s,dakle ocekuj od 50-100 posto ubrzanja vs postojeci (dakle ako BF ucitava 8 minuta,novi bi 4,mozda bi opao br seckanja u open world igrama itd).ja sam drzao igre na dva st1000dm-a u raid0,mislim jeste brze u principu ali i dalje nije ni za porediti sa ssd-om.bas zato izbegavam da igre drzim na ssd-u (sem ono sto igram onlajn).

a pre svega toga,opasno razmotri da se ocepis za nov,veci SSD,jer si navikao na igre sa SSD-a,i kapiram da ce hdd da te izludi.tu i sam znas,gledaj odnos gigabajta i para,i kupuj najveci sto mozes.

Skladistenje prioritet, onda uzmes hdd.
Koji za desk masinu, pa ja uzimam iskljucivo crne wd bas zbog garancije a i ponajbrzi su medju hdd-ovima.
Koji konkretno, pa sto veci koji mogu da platim a da ima sto manje ploca ...
Za ssd skupljaj pare pa minimum 250-256 a ako ti se "ne zuri" ili para sporo "kapa" skupljaj za 512GB .

Najdalje sto bih mogao otići je ssd od 265GB. BF4 je jedina igra koja mi se ucitava sto godina sa hdd-a, ostale idu lagano. Kolike su brzine WD Black harda od 1TB, hteo bih njega da nabavim, baš zbog garancije :) Ako su oko 150mb/s ja bi bio srećan :) Ili da uzmem WD green za storage filmova i instalacija, a na blue za krupne igre i ovaj ssd za odredjene igre. Tek kada opadne cena nekog ssd-a od 512GB onda ću njega da uzmem.

Sad me navadi da gledam SSD :d Valja li cemu Kingston V300 od 240GB ? Ili mozda da gledam Seagate Hybrid Drive 1TB+8GB, kako se on pokazao ? :) Ili da idem na sigurno sa WD Black od 1TB :)

Poslednja izmena:
Murphy-ev zakon skladištenja: "Koliko god mest da ima, napuniće se" !!!

neces primetiti razlike izmedju v300 i bilo kojeg ssd-a u igrama.dakle strikno gledaj GB/e odnos.hibridni drajvovi za igre,pa i ne bas,igre su miks izmedju velikih i malih fajlova,a nemam pojmasto si se uhvatio black-a?zbog garancije?

Pa sta znam, i blue me lepo služi 4 godine :D Performanse kao prvog dana, nego ne znam sad kakva je situacija pa pitam, da idem na sigurno :)

NEMOJ v300.
mx100, evo, pro (iako su najbolji ali su najskuplji), pa tek onda neki sf .
Kvalitet kosta, neces naci (uglavnom) jeftino a kvalitetno, ali zato mozes naci slabo a skupo .
Zanimljivo je da su se mx100 za sada pokazali veoma dobrim a "jeftini su" (ima C svoj kontroler pa otuda).

Kazem ti uzimam samo crnce, mada bi i o crvenom razmislajo zbog cene i garancija ako mi zatreba iznenada veliki hdd. Zeleni imaju cesto problema, ni plavi nisu nesto mnogo bolji, u stvari svaka vrsta hdd ima nekih svojih problema pa kako se kome zalomi...

Pala je odluka, udomicu novi WD Blue od 1TB i zavrsiti sa tim :) Hvala na predlozima :)

То ти је добар избор, ја нисам имао ни један проблем са плавима :)

Имао сам од тера, па сам га морао продати кад сам узимао ССД, али ћу ускоро опет набацити један :)

If it isn't broke, don't fix it. U smislu, ako je ovaj radio dobar posao do sad onda samo treba da dodam jos jedan. A mora se priznati da ima dobar balans kvaliteta, cene i performansi, sweet spot sto bi rekli :)

Nazad
Vrh Dno