Šta je novo?

"Upgrade" sa Win8 na Win7

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kupio sam novu spravu koja je dosla sa Win8pro i koji ne mogu da smislim i zelim Win7pro. Pricao sam sa podrskom u MS-u i kazu da je OK i da samo instaliram Win7 i pozovem ih za aktivaciju. Problem nastaje kod instalacije Win7, tj. nisam jos pokusao jer "pripremam" teren za tu akciju, a i prilicno sam zauzet poslom ovih dana.

Spravica je ASUS UX32vd koji u sebi ima 24GB ssd i 500 GB hdd.
SSD je podeljen na 2 dela (6 + 16). Prvi deo od 6 GB je namenjen za nekakav brzi start (posto sprava ima 6GB RAM-a, tu hibernacija smesti sadrzaj memorije), a druga partcija od 16GB je predvidjena za HDD cache. Hdd je podeljen na vise particija.

Dakle:
SSD: 6 + 16GB (vrv NTFS)
HDD: 300MB UEFI + 900MB (recovery) + SYSTEM (180GB) + DATA (~280GB) + restore (20GB)

Particiona tabela je GPT.

Ja bih da maknem sve suvisno (recovery, restore, system i data) i da instaliram Win7 i eventualno Linux. Negde sam na netu naleteo da Win7 nece da se instalira na GPT. Ja mogu da maknem sve sa hdd-a i formatiram po zelji ali nisam siguran da li cu izgubiti mogucnost hibernacije na ssd kao i kesiranje hdd-a na ssd. Masina ce se koristiti za programiranje i razvoj aplikacija, tako da predlozi "uguraj win7 na ssd) nece proci jer jednostavno nema mesta za sve alate koji bi svi da ubace ponesto u windows folder.

Napravio sam sa Acronisom Image celog sistema (ssd i hdd) i nadam se da mogu da ga vratim.
Pitanje je da li da ostavim UEFI i recovery (900mb), a da ostatak obrisem ili da obrisem sve i krenem od pocekta? U BIOS-u postoji nekakav CSM koji mogu da ukljucim ili iskljucim. Kakav uticaj CSM ima na win7? Ima li neko iskustva kako se ponasaju danasnji laptopovi sa UEFI i GPT? Da li su zakljucani za specificni OS? Sta proizvodjaci ubacuju u UEFI?

Nisam windows instalirao 6 godina i za ovo vreme se mnogo toga promenilo. Googlao sam dosta i nigde nisam nasao na pouzda tutorial kako izvesti downgrade na ovom modelu. Ima jedan tutorial ali u pitanju je sprava sa 32gb SSD-om i ceo w7 stavljaju na ssd.

Baci pogled na ovaj tutorijal How To Downgrade To Windows 7

The Compatibility Support Module (CSM) uključi
Secure BOOT i Fast BIOS isključi pa polako

Nazad
Vrh Dno