Šta je novo?

Hardver Upgrade procesora - racunar za posao

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

petarster

Slavan
Učlanjen(a)
05.09.2005
Poena
330
Pozdrav ovo je moja trenutna konfiguracija, radim graficki dizajn koristim Figmu, i desava se da jako dugo otvara kada je neki malo veci fajl, da li bi mozda zamena procesora ubrzala ovo? razmisljao sam o 5800X, on je oko 200e na kp, ne znam kolika bi bila razlika u odnosu na ovaj koji trenutno imam procesor, i sta bi ste vi predlozili za upgrade.

Processor: AMD Ryzen 7 2700 AM4
Motherboard: Gigabyte B450 S2H
RAM: Kingston 40 gb
GPU: AMD Radeon RX 580
SSD: Kingston SSDNow 480GB, 2.5", SATA III, A400

0-02-05-c9e4bb3709e1c265cb8c6059278248358f24efcf9d4fb1abe42576551ef480fc_ee23d002fd14da71.jpg

5700X
em hladniji em, trebalo bi, jeftiniji

5800x je 8-17% brzi od 5700x .. ali ga je teze ( skuplje) ohladiti, tako da moj glas ide za 5700x.
Ono sto OBAVEZNO trebas da dodas osim procesora je NVME disk, sa njim ces osetiti ubrzanje cele masine.

Moguće da nije i do procesora, već do običnog sata diska koji sam po sebi nije nešto (ok je generalno, ali učitavanje malih paralelnih fajlova na njemu nije idealno). Tu bi verovatno više odgovarao i brži nvme disk (što brže to bolje). Neće se cela mašina ubrzati kao što ghost reče, možda nešto malo u realnom radu, ali za ono što tebi treba postoji izgledna šansa da bi ti odgovarao nvme definitivno.

Ali ima tu još stvari koje moraš da odradiš da bi utvrdio šta je problem i kako da komp radi što brže. Memoriji da digneš frekvenciju koliko može (2666mhz izgleda da je maks za te stick-ove), iznad je već upitno, da ažuriraš bios ako želiš novije procesore 5xxx serije, da proveriš je l' Figma zaista gasira procesor pri otvaranju fajlova, da li koristi i GPU pride i da li je zapravo do procesora, itd.

Ovako napamet gde imaš bottleneck će ti reći samo neko ko baš koristi iste/slične stvari kao i ti (softver i hardver). A šansa za to nije velika. :)

Moje mišljenje je da se izbaci SSD i HDD iz mašine, i ubaci jedan NVME recimo Kingston KC3000 od 1 TB. Neće moći u fullu da radi, ali će poslužiti za kasniju nadogradnju.

Ovo sa Ramom mi liči više na onu "što više, što bolje". Bolje da ubaciš dva štapa od 16 GB 3600 Mhz.

Procesor svakaklo treba da se menja. Neki iz serije 5 bi bio baš optimum (5600, 5600x)

Moj glas za ryzen 7 5700x. znacajna razlika u odnosu na procesor koji trenutno imas.

Izgleda da startup Figme zaista malo optereti cpu, evo kako izgleda start Figme sa 10-ak fajlova sa puno stranica. Neki brzi NVME definitivno ako nemas vec, a kao sto rekose iznad, 5700x je prava mera :)

Prilozi

• figma-1.jpg
    figma-1.jpg
    411.8 KB · Pregleda: 25
Hajde da ne zbunjujemo kolegu , da ponovim preporuku za 5700X, cooler neki ARCTIC FreezerA35/ DEEP COOL AG400 (nisu skupi),
dodaj NVME Kingston KC3000 1Tb kao sistemski i bilo bi lepo da podignes svez windows i pripadajuce programe.
Nisi naveo kuciste , pa ukoliko nije dobro porvetreno .. dodaj neki ventilator

Ploca ima 2 slota za memoriju, i 40GB nije bas najsretnije resenje.
petarster nema SSD i HDD, vec samo 1 SSD.
Na tom SSD-u se nalazi OS, Figma, fajlovi koje koristi Figma kao i sve drugo. Mozda je upravo to problem, sve je na jednom mestu.

@petarster
Nisi napisao koliko je zauzece prostora na A400. Da li su ugaseni system restore, pagefile i hibernacija?
Meni deluje da kupovina samo novog procesora ne bi resila problem.
Ja bih na sadasnjem SSD-u ostavio samo operativni sistem, kao i sve ono sto se aktivno ne koristi. Na novi HDD/SSD/NVME prebacio bih sve drugo, sve programe koje imas/koristis, Figmu i sve fajlove koje koristi. Ako ne dodje do poboljsanja, tada bih uzeo i novi procesor.
Mozda i memoriju da sredis prodajom 8GB i kupovinom novih 32GB.

Hvala svima na odgovorima, ono sta mene muci je da li bih dobio sa tim upgradom procesora to ubrzanje koje mi treba, ili kao sto ste naveli ovde bi zahtevalo mozda malo veci upgrade, memorija, nov SSD, mozda i ploca. Ne bih da odradim upgrade procesora ako ce da donese npr 15%-20% ubrzanja, moje pitanje je zapravo da li mi se isplati upgrade samo procesora, ili da sacekaj jos malo i odradim kompletan upgrade. Koliko sam vas razumeo ovde, ipak bih trebao malo veci upgrade za neko znacajno ubrzanje?

Pogledaj prvo sam iz task manager-a šta je najviše opterećeno tokom otvaranja tih fajlova, pa kreni od toga. Apgrejd koji ti je savetovan je odličan i uz navedeni ćeš neretko skočiti i 2x u performansama.

Niko ti neće reći tačno da uradiš ovo ili ono, jer se ne zna šta ti je bottleneck u ovoj situaciji (makar niko nije 100% napisao do sada).

Ovako probacu da dam malo konteksta, pokusao sam da odradim print screen kada se desava problem u figmi, i sada mi lici da je mozda do SSD-a problem.

Figma krene da koci kada hocu recimo neki veliki vektorski element da povecam. Gde ima puno leyera.
Ali mi je to manji problem dok otvori, veci mi je problem kada povecavam recimo taj vektor, tu zapuca bukvalno 2 minuta.

Ovo je SSD kada krene da otvara fajl:
0d68e2b0-42a7-4f84-a144-5bd1c101199d.jpg

Ovo je kada krene da zapucava kada otvorim taj fajl
d2e5f392-cd98-4fb6-9fb7-0e12b526d0b5.jpg

Zanimljivo je da ne zapuca ceo program vec samo taj fajl u kojem to radim. Druge fajlove normalno koristim.

Jos da dodam da sistem nije dugo reinstaliran, odradjen je skoro upgrade sa win 10 na win 11 bez reinstalacije, mozda bi i to pomoglo ?

To je problem sa svim velikim i kontiunalnim fajlovima, nema ili nema dovoljno RAM keša na disku, Kada se prepuni onda samo čitanje ili pisanje ide direktno sa diska i zaobilazi mnogo brži keš. Ako još i sam program nije optimizovan da koristi keš u memoriji onda disk ode na 100%, Jedino rešenje je brži disk. Onda ček i kada ode na 100% to traje kraće.

Na tvom mestu, ja bih krenuo od trenutno najjeftinije opcije, SSD. Uzmi kc3000 1TB disk, em je drastično brži, em je taj A400 šampion nepouzdanosti pa rizikuješ da izgubiš sav svoj rad (ako ga nemaš negde bekapovanog).

Sledeće šta bih pokušao je recimo 2x32GB ram, trenutno su stvarno niske cene i za rad sa velikim fajlovima može da bude od značaja (burazer radi montažu pa mi kaže da mu treba tona rama). Još možeš sada za (relativno) malo para kupiti značajno brži ram.

Na kraju, možeš zameniti i procesor ako ti pomenuto ne donese dovoljno ubrzanje, i ja mislim da je 5700X najbolji izbor.

Iz do sada priloženog, skoro je sigurno da si u problemu sa diskom, kao što su kolege već sugerisale, ali ja bih ipak prvo krenuo od RAM-a. Ne samo zbog ukupne količine, već prvenstveno zbog toga što imaš module različite veličine.
Ako sam dobro shvatio (na osnovu slika koje si zakačio), koristiš 32+8GB RAM-a, što u teoriji znači da se dual channel koristi samo do količine od 16GB (manji modul x2)... svako iskorišćenje preko toga znači single channel režim rada, tako da si uštinut za brzinu memorije (to je teorija, dok je u praksi nešto drugačije, ali poenta stoji).
Prva sledeća stavka je NVMe disk (poželjno je da rešiš obe stavke istovremeno), a tek na treće mesto bih stavio zamenu procesora.

Poslednja izmena:
Figma ne trazi optimizaciju RAM-a u smislu dualchannel/ latencija itd. Bitnija je kolicina. Potrosio sam malo vremena da proucim aplikaciju :)
Figma je web orijentisana aplikacija i generalno NE VOLI velike fajlove... sto znaci da sve preko 2GB pretstavlja problem.
U svakom slucaju za sada po meni nije potrebna promena ili dodavanje memorije... eventualno kasnije zameniti 8GB za 32GB .
Mnogo veci ucinak ce imati procesor (50% brzi od postojeceg).. a jos veci NVME ( svi smo predlozili KINGSTONE KC3000 1 TB ) i naravno
SVEZ sistem .
Kolega obidji malo forum.figma.com , ima dosta korisnih saveta.

Nazad
Vrh Dno