Šta je novo?

Hardver Upgrade osnove računara

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Goyakla

Čuven
Učlanjen(a)
07.03.2005
Poena
705
Kolege, treba mi savet. Trenutno su mi u računaru sledeće komponente:
ASRock A320M
Ryzen 5 1600
GSkill Aegis 3000 MHz 2x8
Nvidia 1060 6 Gb
Starije napajanje od 600W
jedan m2 ssd i jedan klasičan ssd

Od zahtevnih stvari koristim ga za gejming, tj, samo CS GO i Battlefield, single player igre odavno ne igram.
Pošto izlazi novi Battlefield trebalo bi mi značajnije unapređenje računara. S obzirom na stanje sa grafičkim kartama ona za sada ne dolazi u obzir da se menja, videćemo kako će se kretati situacija u narednom periodu.
Razmišljao sam da zamenim ploču, procesor, napajanje i eventualno ram.

Ploča ova? - Gigabyte B550M-AORUS-ELITE (mora micro atx) https://www.gigabyte.com/Motherboard/B550M-AORUS-ELITE-rev-1x#kf
Napajanje recimo ovo - Seasonic CORE GC 650W Gold https://seasonic.com/core-gc?__cf_c...msXm_7oKiSM-1635528670-0-gqNtZGzNAhCjcnBszQhR
Koji procesor? Ovo mi je najveća nedoumica. Možda Ryzen 5 5600x, ako sam dobro video ovo je neka zlatna sredina u budžet varijanti. Ili možda neki jeftiniji?
Da li menjati ram za brži, recimo neki na 3600 MHz? Da li bih dobio neko vidno unapređenje?

I na kraju pitanje da li uopšte ima smisla davati pare na ovo ako se zadržava postojeća grafička, da li ću dobiti neko konkretnije unapređenje za gejming?
Rezolucija u kojoj igram je 1080, monitor 144 hz.

Poslednja izmena:
RAM nema smisla menjati osim ako ne ideš i na veći kapacitet.

Sve ukupno nema smisla menjati, pogotovo kada se u obzir uzme namena.

Razmisli i o sledećem:
1. Malo bolja ploča ako ta ne može da ostvari maksimalni overklok.
2. Dobar kuler. Osim na temperaturama, benefite možeš videti u tišini i većem prostoru za ovekrlok.
3. Unazad mesec dana imaš dobre ponude napajanja u radnji sa A*** ; Antec brend, 700 - 750W za 7000 - 7500 Dinara.

4. Kad se ukaže prilika ugrabiš bolju grafiku i ako baš bude dobra ponuda nadogradiš procesor.

Od prilike ovo je najbolji put za nadogradnju konfiguracije koju si naveo.

Hvala na opširnom odgovoru. Donekle me svrbe pare da se ponovim ali nije baš da mi se bacaju.
Da li je Gigabyte B550M-AORUS-ELITE generalno ok kupovina kao osnova za naredne 3-4 godine? Ploča koju imam je realno đubre, ne može nikakav overklok.
Grafičku bih naravno promenio upravo ako bi se ukazala prilika, za sada bi ostala ova koja jeste. Ako bi naletela neka 1080ti mislim da je i dalje super kupovina.
Napajanje definitivno moram da menjam, a vidim baš u A**** ima Antec 700W za 7.500 din, to mi deluje kao super ponuda.

Asus TUF je bolji, ili Aorus Pro-P ili MSI Mortar...

Razmisli i o Intelu 11400, on je 100e jeftiniji a otprilike su egal u igrama...5600x se zaista ne isplati, pogotovo za igre.

1. Odluči se da li ćeš AMD ili Intel - čovek ti lepo napisao da razmisliš, a i ja ti to isto savetujem
2. Koliko para si odvojio za upgrade (ploča + procesor)?
3. Da li si napravio listu prioriteta po kojoj ćeš da uradiš upgrade?

1. Definitivno AMD
2. Ovo je uvek zeznuto pitanje, recimo 350-400 eur za ploču i cpu
3. Upgrade bi radio ovim redosledom kao u prvom postu. Najpre ploča, cpu i napajanje. Ram možda ali trenutno mi nije prioritet. Grafičku bih rado zamenio ali u ovom trenutku to nije logično, treba previše para.

Upgrade radim za naredne 3-4 godine.
Zato me i interesuje da li je ok kupovina ova Aorus b550m za 11.000 din. Znam da ima boljih, pitanje je da li ako platim 50 eur više dobijam neko opipljivo poboljšanje?

Uzmi kod nas 5600x za 310e u radnji sa A***.
Što se ploče tiče, proveri kod švercera (garancija upitna!) koliko im je Asus TUF B550M, u HU je 110e...
Ako nemaju po toj ceni, onda može Aorus Elite.

Poslednja izmena od urednika:
Ok.
S obzirom da si se odlučio za AMD, definitivno B550 čip, a što se tiče toga da li je Gigabyte Aorus B550M Elite ok za 11K, da je kupiš kod nas sa 3 godine garancije, moj odgovor je nesumnjivo, DA.
S obzirom na budžet i to da kupuješ AMD, bez sumnje od mene preporuka za Ryzen 5600G, uvek je dobro imati CPU sa integrisanim jezgrom, koje u ovom slučaju nije uopšte za bacanje.

Nazad
Vrh Dno