Šta je novo?

upgrade, neke nedoumice :)

• Začetnik teme Začetnik teme DusaN
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DusaN

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
875
vreme za upgrade

prvo, da li sada uzimate novu masinu ili sacekati malo, mada opet, koliko cekati... tako mogu stalno da cekam jos malo, pa nikad da nista ne uzmem 🙂 uglavnom uzeo bih masinu u narednih 15-20 dana

verovatno najvaznije, amd ili intel?
jedino u slucaju da uzmem nekiod e2xxx procesora overklok ce dolaziti u obzir, ali planiram da ne uzimam njih, tako da oc nije toliko bitna stavka

4gb rama bi islo u oba slucaja
koja grafika?
8800gts 320 sada, ili nesto od novih 2900pro/gt ili slicno iz nvidie ako izadju uskoro, ili odmah ici na nesto jace?

amd varijanta
recimo nesto tipa 5600/6000+ i neka nf570 ploca bi bilo osnova
koja ploca, jel GA m57sli-s4 ok?
kasnije ce biti moguce dodati bilo koji am2+/am3/ili vec kako, procesor jel tako? znaci cak i negde kraj 2008/ i bar prva polovina 2009?

intel varijanta
verovatno neki e6750, ili da idem odmah na q6600? razlika u evrima i nije bas mala, a da li je opravdana, bar sada?
koja ploca, da li neka p35, ili nforce 650/680? koja ploca?
trebalo bi da moze kasnije da se ubode neki penryn (45nm) a sledeci intel cpu ce zahtevati novu plocu/socket?

eto, to bi bilo to, svaki savet ili ideja je dobrodosla

prvo nam ti kazi za sta ces da koristis komp i koliko si para spreman da izdvojis i sta ti je potrebano od komponenata.

Ali recimo ovakava konfa bi za mene bila san snova.

E6750
Ga-p35-ds3 ( ako imas kintu onda ds4)
4x1GB 800mhz
8800GTS 320
WD AAKS 320GB
Corsair 520W
CM centurion 534
DVD_RW Nec 7173S

to je oko 980E

ako nemas toliku kintu uzmi neki slabiji procesor E2180 i TT 500W napajanje tako si ustedeo 130E.

malo si promasio temu, al nije vazno

pare nisam pomenuo, postao sam spreman da izdvojim koliko je potrebno, naravno to ne znaci da cu da bacam pare na ono sto mi nije potrebno 🙂 niti imam nameru da menjam nesto svaka dva tri meseca
klasicna kucna masina za zabavu, igre/filmovi/muzika/internet/office... (i neke stvari za posao, doduse za to mi ne treba nesto ekstra 🙂 )
psu, kuciste, hdd, dvd... su nebitni u celoj prici za sada

generalno, bitno je da sada uzmem nesto sto je ok, i da jedno ~9-12 meseci budem koliko toliko miran i da tada mogu da dodam jaci cpu, vise memorije i jacu grafiku

sto sam promasio temu???

OK ali ako ti treba klasicna masina za zabavi mozes da prodjes mnogo jeftinije. Evo nesto ovako:

E2160
ga-p35-ds3
2x1Gb
8800GTS 320
TT 500W
WD AAKS 320GB
CM Elite(samo uz njega dobijas i napajanje ali mozes opusteno da ga prodas za 20E)
DVD-rw nec 7173

oko je oko 710E

ali ovo je daleko od prosecne multimedijalne konfiguracije, ovo je jako dobra( i potpuna) masina.

1. 4 GB Ram-a extra stvar u svakom slučaju.
2. 8800GTS 320Mb ako ni zbog čega - kompaktibilnost iako je 2900xt bolja.
3. AMD i GA nf570, jeste Intel bolji kao procesor ali ubi ga u igrama AMD, za sve ostalo nam je dobar i P3 ili K7.
4. Intel će sigurno promeniti socket sa novom generacijom procesora.

1. jeste dobra stavr ali samo ako imas vistu. XP ne moze da adresira toliko memorije a zna se kakva je vista jos uvek
2. pa ta grafa kosta 260E a x2900xt je dosta skuplja ali je i brza
3. odakle ti takve stvari, to koji je procesor brzi zavisi od toga koje procesore poredis, ne mozes da generalizujes stvari ali recimo da je x2 3800+ u rangu sa 2160.
4. pa rekli su da nece, zato su i izbacili p35 kome je najvaznija odlika(ralika u odnosu na 965p) podrzavanje novih procesora.

1. jeste dobra stavr ali samo ako imas vistu. XP ne moze da adresira toliko memorije a zna se kakva je vista jos uvek
2. pa ta grafa kosta 260E a x2900xt je dosta skuplja ali je i brza
3. odakle ti takve stvari, to koji je procesor brzi zavisi od toga koje procesore poredis, ne mozes da generalizujes stvari ali recimo da je x2 3800+ u rangu sa 2160.
4. pa rekli su da nece, zato su i izbacili p35 kome je najvaznija odlika(ralika u odnosu na 965p) podrzavanje novih procesora.

1 - ne moze ni Vista ako nije 64 bit 😉
2 - u svakom slucaju GTS, ako ne znash zashto pogledaj rezove...
3 - C2D u svakom pogledu jede x2 i sve ostalo shto nije Intel 😀
4 - p35 je bolji pre svega zbog memorijskog protoka ...

:wave:

Pa nema shta mnogo da se prica, u principu si sam sebi dao odgovore.

Shto se tice ploce - naravno P35 i to Gigabyte DQ6 ili DS 4 ako je kinta problem

Procesor - Quad 6600, oseticesh razliku u svakom sl, pogotovo u tek nadolazecim naslovima.

Memorija - 4 Gigabajta iskljucivo i samo ako cesh koristiti 64-bitni OS, u suprotnom preko 3 giga ne treba ici jer OS nece movi da ih adresira...

Grafika - 8800 GTS 320 mb

Ostalo po zelji...

joj, ajmo ovako, bez da vredjam, ali realno, ipek ste vas trojica koja ste nesto pisali ovde, od 'skoro' na forumu, a niti ste neki od poznatijih clanova pa da vam verujem na rec.

recimo, zasto bas p35 a ne nf680 ako uzmem 8800gts? posto p35 ne podrzava sli, tako da necu moci da dodam jos jedan gts na primer. vidim vec ima x38 ploca po cenovnicima, kakva je situacija sa njima...

a pogotovu na ona pitanja oko dugorocnosti onoga sto nabavim sada, posto kao sto sam rekao, planiram da mi, uz dodavanje novog cpu, grafike i/ili vise memorije, ova masina traje par godina
pa onda mozda da li bas sada treba q6600, il moze i e6750 pa negde sredinom sledece godine da uzmem nekog quadcore penryna
i takve stvari

posto pretpostavljam da ima jos ljudi koji imaju neko slicno misljenje ovom, pa bi im bio interesantan ovaj topik
a na kraju krajeva, ovo je i dalje forum, pa treba da diskutujemo, ne samo ja ili bilo ko da pita, sta da kupim i onda vas deset kupi ovo, ono... 🙂

a inace naravno da znam da mi za 4gb treba 64bit windows 🙂

eto toliko, ovo je mozda vise i bila tema za diskutovanje, ili bar trebalo da bude

Da pripomognem malo 😛.
Koliko vidim ostala je dilema koja ploca i koji cpu. Obzirom da lutas izmedju odlicnih "value" resenja E2x00 i Q6x00 varijanti cenim da nisi najbolje definisao potrebe pa je tesko nesto konretno predloziti 🙂, zato cu malo vise da filozofiram 😀.
Sto se tice intela imas 3 platforme(chipset-a) koje mogu biti interesantne:
1. P35 - Najjeftinija ali odlicna, podrzava buduce 45nm procove, sasvim solidan izbor ploca...
2. 680i - Skuplje, ima smisla jedino ako hoces da furas SLI ali nisam siguran da li podrzava 45nm...
3. X38 - Tek se pojavio, ploce su jos uvek preskupe(200e+), nema puno smisla ici na X38 sa ddr2...

Sto se tice procesora, greh je C2D ne klokovati 😀. Da li ima potrebe za Q proc tesko je reci ali treba da znas da ako budes isao na tu varijantu trebace ti nesto kvalitetnija ploca(tacnije, kvalitetnija naponska jedinica) u odnosu na plocu koja ce da gura dualcore i nesto bolje hladjenje. Obzirom da ce uskoro da se pojavi 45nm mislim da nije bas nesto isplativo ici na tu varijantu ali Q svakako ima svojih prednosti.

joj, ajmo ovako, bez da vredjam, ali realno, ipek ste vas trojica koja ste nesto pisali ovde, od 'skoro' na forumu, a niti ste neki od poznatijih clanova pa da vam verujem na rec.

recimo, zasto bas p35 a ne nf680 ako uzmem 8800gts? posto p35 ne podrzava sli, tako da necu moci da dodam jos jedan gts na primer. vidim vec ima x38 ploca po cenovnicima, kakva je situacija sa njima...

a pogotovu na ona pitanja oko dugorocnosti onoga sto nabavim sada, posto kao sto sam rekao, planiram da mi, uz dodavanje novog cpu, grafike i/ili vise memorije, ova masina traje par godina
pa onda mozda da li bas sada treba q6600, il moze i e6750 pa negde sredinom sledece godine da uzmem nekog quadcore penryna
i takve stvari

posto pretpostavljam da ima jos ljudi koji imaju neko slicno misljenje ovom, pa bi im bio interesantan ovaj topik
a na kraju krajeva, ovo je i dalje forum, pa treba da diskutujemo, ne samo ja ili bilo ko da pita, sta da kupim i onda vas deset kupi ovo, ono... 🙂

a inace naravno da znam da mi za 4gb treba 64bit windows 🙂

eto toliko, ovo je mozda vise i bila tema za diskutovanje, ili bar trebalo da bude

Shta znaci biti poznat ? Nositi VIP titulu ?
Ako je tako onda lepo postavi pitanje u VIP sobi kojoj imash pristup i tamo leci komplekse...

Eto i Dekara covek nije VIP pa zna mnooooogo, ali bash mnogo, i preporucio ti je isto shto i mi pre.

Jedino ako ne znash nishta o hardveru pa si cekao odgovor shta znaci P35, 680i, x38 i slicno ali si onda i tako trebao da formulishesh pitanje !!!

🙂
nisam mislio vip ili nesto, nego kao, ima ljudi koji ipak imaju neki autoritet ovde (vip ili ne, nebitno), a opet ima ih jos vise koji ga nemaju, ne bitno koliko postova na napucaju 🙂 na tako nesto sam mislio

pretpostavljam da ni ti ne bi uzeo zdravo za gotova nesto od nekoga bez da malo objasni zasto, sta i kako...

no nebitno, odoh da lecim komplekse 🙂

jao bre ljudi pobogu 🙂
ali ajde, zar nije logicno, neka zdrava logika, ako nekom nesto preporucite da kazete zasto bas to, ne nesto drugo?

evo recimo, zasto q6600 sada, ako ce tek biti iskoristiv u stvarima koje ce doci (kada?)
zar ne bi bilo bolje e6750 na primer, pa onda kad to sto koristi vise od 2 jezgra dodje, uzeti neki quadcore penryn?
ili na primer, ako vez uzimam 8800gts, zar ne bi mozda i650/680 bio bolji izbor od intela, pogotovu ako mozda resim kasnije (malo verovatno) da dodam jos jednu graficku. Intel cipsetovi ne podrzavaju sli jos uvek, jel tako?

ili bas zasto intel a ne amd, performanse na defaultu su uporedive, ili nisu?
a i gledajuci sada, ta neka amd kombinacija je vise long tearm sto bi rekli 🙂 mocice da se ubodu svi am2+(am3 ili vec koja je oznaka) procesori, a i cini mi se da ce biti duze aktuelni nego inteli za 775. sledeci intel cpu posle penryna ce zahtevati novi socket?

ovako, u nekoj intel varijanti sam planirao
e6750
asus p5k-deluxe
4gb
neki 8800gts 320 ili eventualno 2900pro/gt ako izadju do trenutka kad budem uzimao komp, i ako im je cena/performanse uporediva)
za, protiv? zasto?

Poslednja izmena:
evo recimo, zasto q6600 sada, ako ce tek biti iskoristiv u stvarimo koje ce doci, (kada?)
zar ne bi bilo bolje e6750 na primer, pa onda kad to sto koriste vise od 2 jezgra dodje, uzeti neki quadcore penryn?
ili naprimer, ako vez uzimam 8800gts, zar ne bi mozda i650/680 bio bolji izbor od intela, pogotovu ako mozda resim kasnije (malo verovatno) da dodam jos jednu graficku. Intel cipsetovi ne podrzavaju sli jos uvek, jel tako?

Pa o tome se i radi, jednostavno se moras opredeliti. Moras se opredeliti hoces li koristiti SLI ili ne. Glupo je sada da dajes 20-50e vise za plocu sa SLI podrskom a da nisi siguran da li ce ti to trebati. Sto se tice Q procesora pun je net raznih testova quad vs. dualcore pa vidi sta donosi Quad i da li ti to treba. Takodje imas krs testova intel vs. amd
Problem je sto nemas jasno definisane potrebe pa ne moze da ti se preporuci nista konkretno.
Sto se tice konkretne konfiguracije ja ne bi isao na tako skupu plocu pored DFI Blood Iron-a i Abit IP-35 pro. Naravno obrati paznju i na features koje dobijas uz ove ploce.

opet ja 🙂
abit p35-pro
ok features ima, ok cena, a layout je najbolji koliko vidim, kad se stavi graficka, cak i neka sa dualslot hladjenjem, ne gubi se ni jedan od pci/pcie slotova
probao neko, jel valja?

edit, i vezano za pcie slotove, jel u x16 moze da se stavi, i da radi, recimo x1 kartica?

Poslednja izmena:
opet ja 🙂
abit p35-pro
ok features ima, ok cena, a layout je najbolji koliko vidim, kad se stavi graficka, cak i neka sa dualslot hladjenjem, ne gubi se ni jedan od pci/pcie slotova
probao neko, jel valja?

edit, i vezano za pcie slotove, jel u x16 moze da se stavi, i da radi, recimo x1 kartica?

Vip, a ne koristi search 😉 .

Nazad
Vrh Dno