Šta je novo?

Upgrade Macbook pro mid 2012 dual ssd i hdd

Vladm

Slavan
Učlanjen(a)
14.06.2004
Poena
304
Pozdrav drugari,
Odlucio sam da u moj Macbook pro mid 2012 ugradim Samsung Evo 850 250GB pa imam nekoliko pitanja posto sam Mac user od nedavno.
Gde ugraditi ssd? Na mesto sadasnjeg Hd-a ili na mesto optickog uredjaja pomocu optibay kadice?
Na SSD bih instalirao sistem preko USB-a, a Hd bi mi sluzio kao storage. Na Hd imam dosta podataka koje sam bekapovao. Sta se desava sa podacima sa Hd-a posle instalacije novog sistema na SSD? Moci cu da pristupim njima normalno ili je preporuka da formatiram i HD pa prebacim bekapovane podatke na njega? Ako pristupam podacima sa HD normalno, kako da obrisem sistemske fajlove sa njega koji mi ne trebaju, jer se novi sistem podize sa SSD-a?
Na koji nacin formatirati SSD pre instalacije sistema?
Nadam se da nisam ugnjavio.
Pozdrav
Vlad

Ja sam uradio tu stvar na mom Macu pre nešto više od 3 godine - i još uvek radi ko sat (samsung 830 120gb)

Uradio sam bekap sa originalnog HDD na eksterni

Pripremio USB za instalaciju

Preko oglasa (čini mi se čak odavde sa Benča) sam nabavio optibay adapter da stavim hdd umesto optičkog uređaja

Stavio SSD na mesto originalnog HDD (negde sam čitao da na nekim kombinacijama može da bude boot problem ako boot uređaj nije na tom "primarnom" mestu)

HDD stavio u taj optibay umesto optičkog

Kada sam uključio mašinu, pošto je SSD bio fabrički/prazan komp je sam ušao u recovery mode, iz tog recovery moda možeš da se uključiš na internet (bilo ethernet, bilo wifi) i onda je preko interneta svukao i instalirao OS (nije mi ni trebao USB).

Posle toga sam formatirao originalni HDD, vratio bekap, instalirao programe i to je to ..

Kažu da je savršeno moguće i preko time machine backupa, ali sam ja imao preko 300gb podataka na hddu a SSD je samo 120, tako da meni to ne bi radilo, pa sam morao ručno

Posle u system settings nađeš svoj podešavanja za User-a i možeš da mu promeniš putanju ka home folderu (onda će tamo da ti budu oni default pictures/music i ostali folderi)

Nazad
Vrh Dno