Šta je novo?

Upgrade konfiguracije...

vladoje

Slavan
Učlanjen(a)
04.10.2004
Poena
309
Htio bih da upgrade-ujem racunar pa se nalazim u dilemi. Imam sledecu konfiguraciju:sempron s754 2500, 2x256mb ddr, x550 256mb pcie. Uglavnom racunar koristim za internet, Office, gledanje sat tv preko skystar2 kartice i povremeno igranje. Budzet mi je nekih 290 evra. Imam par opcija u glavi:

- Asrock 775dual-Vsta + e6300 pa kasnije dodavanje bolje graficke i ddr2 memorije ( Ovako bih sacekao pojavu jeftinijih dx10 kartica)

-Budzenje sadasnje konfiguracije sa 7600gt i modulom od 1gb ram-a (bi li u ovom slucaju moj procesor predstavljao usko grlo za igranje novijih igrica?

Interesuje me sta od ovoga predstavlja najbolje rjesenje za namjenu koju sam naveo.

Hvala unaprijed. Pozdrav

Mislim da taj procesor nikako ne moze da ti predstavlja usko grlo, bar ne sa 7600GT tako da ti je ipak bolje resenje 7600GT + GB RAM-a. Koju plocu imas?

Ma nemoj ni da razmisljas o kupovini novog procesora. Malo overklokuj taj koji imas (koliko moze bez dizanja napona, ili uz minimalno podizanje napona) i slobodno uzmi 7600GT + RAM. Klikni na "Moja masina" ispod mog avatara pa cjes videti da ja imam overklokovani Sempron 2800+, 1 GB RAM-a i X1950Pro (koja je dosta jaca od 7600GT) pa sasvim lepo igram NFS Carbon na 1280x1024 na max detalja i 4xAA; Far Cry leti na 1280x1024 na najvisim setovanjima i sa 6xAA/8xAF...da ne nabrajam dalje.

Ok sa 7600gt i 1gb, mislim da ce mi masina dobro raditi posao sto se tice igranja na 1024x768 i kod novijih igara. Ne koristim komp puno za igranje osim za povremeno cs source, bf2142, rfactor sto ce se promjeniti kad izadje Crysis. Takodje tu je i prelazak na Vistu....Sa ovim resenjem cu definitivno boost-ovati performanse ali me interesuje koliko mi se dugorocno isplati sad da ulazem u ddr 7600gt i cjedim stari sempron u odnosu na opciju sa e6300 koja ce me za neko vrijeme ostaviti bez dobre grafe?

Kad su u pitanju DX10 igrice nemoj da racunas da cjes se naigrati ako ne pazaris 2GB RAM-a i 8xxx grafiku (odnosno AMD-ATI ekvivalenta), a ako uz to uzmes u obzir da cje vecjina igara i dalje biti napravljene za DX9 u narednih godinu dana onda mislim da nema potrebe da se preterano brines o tome. Racunar u danasnje vreme ne mozes nikako da planiras za daleku buducjnost (a godinu dana u IT-u je jaaako daleka buducjnost) kao sto je to bio slucaj sa recimo Socket A platformom.
Uostalom nekao kaze jos neko svoje misljenje, da ne ispadne da si poslusao samo mene :d

Ok ja takodje pratim sta se desava u IT svijetu i razumijem se dosta oko kompa, samo sam htio da cujem jos necije misljenje tako da ce to biti to, a masinu cu da komplet mjenjam kad se stvari iskristalisu po pitanju dx10 kartica i po pitanju masovnog prelaska na Vistu sto jos nije na vidiku....

Hvala na savjetu. Pozdrav.

Ja sam do pre 3 meseca imao a64 2800+, msi k8n, 512 corsaira i 5600 ultra. Taj komp sam dao tati a ja sam uzeo P4 i 7600gt. Mislim da ti je najpametnije da se strpis i nista ne kupujes jos jedno 2, 3 meseca, stari komp prodas i kupis nov. Bio sam veliki obozavalac AMD-a jos od k6-2 na 450MHz, ali veruj da je intel prava stvar.

Ja sam do pre 3 meseca imao a64 2800+, msi k8n, 512 corsaira i 5600 ultra. Taj komp sam dao tati a ja sam uzeo P4 i 7600gt. Mislim da ti je najpametnije da se strpis i nista ne kupujes jos jedno 2, 3 meseca, stari komp prodas i kupis nov. Bio sam veliki obozavalac AMD-a jos od k6-2 na 450MHz, ali veruj da je intel prava stvar.
Ako dobro kontam ti si sa FX5600 :S: prešao na 7600GT, naravno da si osetio ogromno ubrzanje, al' to svakako nije zbog procesora već zbog mnooogo jače grafičke, štaviše ti si prešao na sporiji, a u najboljem slučaju jednako brz procesor. Intel jeste prava stvar, ali samo ako se uzme C2D.

Ako dobro kontam ti si sa FX5600 :S: prešao na 7600GT, naravno da si osetio ogromno ubrzanje, al' to svakako nije zbog procesora već zbog mnooogo jače grafičke, štaviše ti si prešao na sporiji, a u najboljem slučaju jednako brz procesor. Intel jeste prava stvar, ali samo ako se uzme C2D.

Sto ce reci da mi ti preporucujes varijantu C2D i AsRock?

Sto ce reci da mi ti preporucujes varijantu C2D i AsRock?
Ne baš, samo sam komentarioso to što Luckies misli da je njegov Pentim bolji od Athlona koji je imao.

Što se tvoje konfe tiče slažem se s onim što je napisao eatmyshorts, taj Sempron je sasvim dovoljno jak da isprati 7600GT, još ako ga klokneš prava milina. Takođe dok ne izađe E4300 i ne padne mu cena što će biti za par meseci po meni se ne isplati prelaziti na C2D pogotovo ako imaš relativno OK proc kao što je kod tebe slučaj.

Poslednja izmena:
Sad ispade da 7600gt nema nidje u PG da se kupi ispod 200 i kusur evra, dok sam nasao leadtek 7300gt extreme za 100 evra ali sa 128 mb memorije, pa mi je to malo pokvarilo ovu varijantu sa grafickom i ramom.....

Pre nego sto sam presao na p4 imao sam mesecak dana msi 7600gs, a dok mi nije stigla gt imao sam na reversu 7600gs na p4(CPU sam platio 62 eura i naravno da cu ga uskoro zameniti za c2d, sto mi je i bio cilj upgrade-a ali necu da bacam toliko ca$ha kad ce ti isti procesori kostati dosta manje za mesec, dva a ovaj cu, sa 1,5 godinu garancije sigurno dobro uvaljati). Mogu ti reci da je bilo dosta razlike izmedju Intela i AMD-a i to u korist intela (ne zbog razlike u pcie i agp karticama), a i sa intelom je mnogo veca stabilnost sistema i mozes komp ostaviti ukljucen i po nekoliko dana a da se ne `slogira`, zakuca ili slicno, sto je meni prioritet, a ne 2% vise performansi sistema.
Preporuka za 7600gt definitivno stoji, pa polako... iskopaces vec nesto.

Poslednja izmena:
Sad ispade da 7600gt nema nidje u PG da se kupi ispod 200 i kusur evra, dok sam nasao leadtek 7300gt extreme za 100 evra ali sa 128 mb memorije, pa mi je to malo pokvarilo ovu varijantu sa grafickom i ramom.....
Nemoj nikako da daješ 200e za 7600GT, ona jeste svakako brža od 7300GT DDR3, al' ne vredi 100e više :S: Ako budeš mogao da nabaviš nešto iz Beograda preporuka za Gainward 7600GS DDR3 GLH, košta ~120e, a ima performanse 7600GT,

Pre nego sto sam presao na p4 imao sam mesecak dana msi 7600gs, a dok mi nije stigla gt imao sam na reversu 7600gs na p4(CPU sam platio 62 eura i naravno da cu ga uskoro zameniti za c2d, sto mi je i bio cilj upgrade-a ali necu da bacam toliko ca$ha kad ce ti isti procesori kostati dosta manje za mesec, dva a ovaj cu, sa 1,5 godinu garancije sigurno dobro uvaljati). Mogu ti reci da je bilo dosta razlike izmedju Intela i AMD-a i to u korist intela (ne zbog razlike u pcie i agp karticama), a i sa intelom je mnogo veca stabilnost sistema i mozes komp ostaviti ukljucen i po nekoliko dana a da se ne `slogira`, zakuca ili slicno, sto je meni prioritet, a ne 2% vise performansi sistema.

To nema veze sa Intelom i AMD-om. Verovatno je tvoj prethodni sistem imao neki manji kvar pa se zato zakucavao posle duzeg rada. Moj Sempron 2800+ overklokovan na 2.57 GHz moze da radi danima i necje se sigurno zakucati. Preko vikenda i kada sam na odmoru komp se prakticno i ne gasi.

I to je malo jaka cena, ali nije tako strasno. Mislim da u slucaju da ne mozes da nadjes 7600GT uzmi tu karticu. Mislim da je ipak dosta jaca od 7300GT.

Nasao sam gecube 1650xt za 175 evra, interesuje me kakav je tu odnos cijena performanse u odnosu na leadtek 7300gt extreme ddr 128mb.....
Ako gledamo odnos cena/performanse, ta X1650XT ti brebalo da bude 75% brža da bi bila podjednako isplativa što svakako nije, al' da sam na tvom mestu uzeo bi' nju jer ima 256MB VRAM-a što nekad može da znači, takođe ona je čak nešto malo brža od 7600GT. Brža,a jeftinija, j*b*m ti domaće tržište :d

Pogotovo cg trziste gdje su cjene u krv, vi u bg ste za nas Evropa....Uzimam onda nju i 1gb ddr rama pa sto mi bog da sa ovim sempronom onda....Ako bude *****avo mjenjam ga za neki jaci Sempron, eventualno za Athlon 2800 64 s754....To bi trebalo u potpunosti da zadovolji moje potrebe neko vrijeme sa dodatkom od 1 gb rama....

Pogotovo cg trziste gdje su cjene u krv, vi u bg ste za nas Evropa....Uzimam onda nju i 1gb ddr rama pa sto mi bog da sa ovim sempronom onda....Ako bude *****avo mjenjam ga za neki jaci Sempron, eventualno za Athlon 2800 64 s754....To bi trebalo u potpunosti da zadovolji moje potrebe neko vrijeme sa dodatkom od 1 gb rama....
Ma sasvim je OK taj Sempron, samo ga klokni i nema frke. 100% može do 2GHz, a realno i više. Ne isplati se stavljati jači Sempron, a A64 za s754 ne verujem ni da možeš više da nađeš nov :trust:

Narucio sam karticu u jednoj firmi u PG, i rekli su mi da ce stici danas ili sjutra jer je nemaju na lageru pa kad se to instalira opet stavljam Far Cry ovog puta ljudski da je odigram...A64 2800 s754 ima da se nadje za 80-tak evra al bolje da ja kloknem ovaj....

Napajanje

Oce li mi trebati jace napajanje od sadasnjeg MS Industrial 450w za ovu karticu, jer u konfiguraciji imam jos i Skystar2 karticu. Ima za 25 evra MS Industrial 550w pro i Cooler Master 430 w za 50-tak evra. Citao sam na netu da ova karta zna dosta da povuce...

Poslednja izmena:
Mislim da nece biti potrebe, kao sto sam rekao na jednom drugom thredu: MS Industrial pravi solidna napajanja sa pribliznom vatazom!

Sto se tice grafike, BestBuy ti je Gainward 7300GT GLH! Koja se klokuje izvanredno!!!

@Atila_K

Graficka jeste dobra (7300GT LGH), ali je nerealno da kazes da radi kao 7600GT... Klokove moze da postigne, ali ima manje pp i vp (12~8/5~4)! Jedino ako nisi mislio na onu Miskovu :d :d!

Oce li mi trebati jace napajanje od sadasnjeg MS Industrial 450w za ovu karticu, jer u konfiguraciji imam jos i Skystar2 karticu. Ima za 25 evra MS Industrial 550w pro i Cooler Master 430 w za 50-tak evra. Citao sam na netu da ova karta zna dosta da povuce...
Ako već uzimaš novo napajanje uzmi nešto što valja što znači taj Cooler Master. Samo da znaš da taj MS Industrial nema ni blizu 550W kao što tvoj nema ni 400W. Čak i ovaj CM nema stalno 430W već je to samo u peaku, bila je skoro tema o tome na forumu.
@Atila_K

Graficka jeste dobra (7300GT LGH), ali je nerealno da kazes da radi kao 7600GT... Klokove moze da postigne, ali ima manje pp i vp (12~8/5~4)! Jedino ako nisi mislio na onu Miskovu :d :d!
A da pročitaš ti ponovo taj deo moje poruke :)
Gainward 7600GS DDR3 GLH, košta ~120e, a ima performanse 7600GT,
;)

Poslednja izmena:
Sto se procesora tice, klokuj taj Sempron, ja sa Sempronom 64 2500+, za svaki dan 100% stabilno teram na 2488mhz, i to zato sto memorija ne moze vise da istera, a ne procesor, a sa 2506mhz sam prebacio na SuperPI tabeli (imam bolji rezultat za nesto malo) Intel Smithfield koji radi na 3799mhz, pa ti vidi, a pogotvu moze i Luckies da pogleda, posto je njegov procesor iha-ha slabiji od tog Intela.

Poslednja izmena:
Hvala na predlozima, ono sto me sad interesuje je da li taj CM 430 extreme power moze da obezbjedi stabilan rad konfiguraciji u potpisu ili da se trazi sta jace. Ja sam u Pg i cini mi se da je sreca da se i ovaj CM mogao naci, posto su kod nas kinezi, MS industrial i Codegen zastupljeni u 95% sljucajeva. CM bih uzeo bez obzira sto je skuplji od MS industrial 550w pro, ukoliko je jaci...Za X1650XT Ati preporucuje napajanje sa 30A na 12V za full loaded system, dok moje sadasnje napajanje ima 20A na +12V....

Poslednja izmena:
@Atila_K
Moj previd, izvini :(!

@vladoje
Naravno da moze, CM sada trenutno ima najbolji odnos cena/kvalitet... Ali i MS Industrial pravi solidna napajanja!

Nazad
Vrh Dno