Šta je novo?

Upgrade konfiguracije, da li, i koji procesor?

TamindzaNS

Cenjen
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poena
154
Tamo se negde pocetkom 2011. pojavio se Sandy Bridge, po mom skromnom misljenju, poslednja revolucionarna generacija procesora. Kao veliki fan Intela, uvazavajuci rezultate na grafikonima, kao i cinjenicu da se tada za razuman novac, sto je vrlo retko u Intelovoj praksi, mogao kupiti vrhunski komad siliona, nisam mogao odoleti iskusenju da razbijem "prasicu" i cim se pojavio, nabavim sebi jedan. Za one koji ne pamte, i7 2600K je bio do 250 evra, sto je cena koju bi, posmatrajuci performance po novcanoj jedinici, mogao i danas opravdati. Finansijske mogucnosti su mi tada ipak bile nesto skromnije, pa sam se odlucio na i5 2500K, uparen sa Gigabyte PH67UD3-B3 (H67, znam K je otkljucan mnozilac, a H67 ne podrzava njegovo podizanje), i memorijom koja je do danasnjih dana postepeno narasla sa 4 na 16GB.

Lepih su bili ovih 5 godina, mogao sam uz skromna ulaganja imati koliko toliko up-to-date racunar. U medjuvremenu, naredjase se generacije, od Ivy Bridge-a, preko Haswella, Broadwella, za koji su mnogi culi, a malo ko ga je video, pa do zvezde ove teme, Skylake-a. U medjuvremenu, odomacise se mnogi standardi koje moja vremesna masina ne poznaje, poput USB 3.0 (3.1), M.2, DDR4, a prostor za upgrade postase sve tesnji (naglasavam da NE IGRAM igrice), a valja i spremno docekati VR-evolucuju. Stoga se bacih u misli oko upgrade-a, i uz Asus Z170-P i 2x8GB Kingston Savage DDR4 2400 u uzi izbor su usli i5 6600K i i7 6700K.

U prvom planu su performanse, uracunao bih i overclock potencijal, koji ce podmazat moj CM 212. Sledeca najbitnija stvar su moderniji interfejsi i mogucnost upgradea (ostaju 2 slota za 32GB, kad dodje vreme, M.2 interfejs)...

Ono oko cega bih se konsultovao sa vama, vredi li raditi ovaj upgrade? Kostalo bi me oko 200E u varijanti sa 6600K, i 300E sa 6700K. Vredi li 6700K (njegova HT, dodatna 2MB kesa i turbo 300MHz vise) 100E u odnosu na i5-icu?

I najvaznije, kolike mogu ocekivati benefite u performansama, neko poredjenje idle 6600K/6700K, OC 6600K/6700K vs idle 2500K, neke okvirne brojke?

Hvala na savetima!

Poslednja izmena:
Ma samo zameni plocu I uzivaj. Imas kod madjara AsRock Z77 Pro3 za 83e, hladnjak vec imas dobar, otcepi ga na 4.3-4.4ghz I vozi.

Ma samo zameni plocu I uzivaj. Imas kod madjara AsRock Z77 Pro3 za 83e, hladnjak vec imas dobar, otcepi ga na 4.3-4.4ghz I vozi.

mlogo bre za toliko golu i matoru plojku...ja sam glibabajtov ekvivalent (ga z77 d3h) platio 3800din na kp pre koji dan,ali stoji da sam neko vreme lovio aktivno po oglasima...

uglavnom,za web dev skajlejk se donekle isplati,ali samo u kombinaciji sa namunjenim DDR4,sto 2400mhz nije.moj najiskreniji savet je da nalovis zXX plocu,ocepis taj 2500k (moj radi na 4,4ghz sa maltene andervoltom na stock kuleru) i vidis dal ce da zadovolji,ako ne onda skjlejk ali obavezno sa namunjenim 3000+ mhz RAM-om.

Vrh Dno