Šta je novo?

upgrade konf

DusaN

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
825
posle nekih 6 godina doslo vreme da menjam verni q6600 :) plan je da menjam sve osim grafike, nvidia gtx760

najzahtevnija stvar ce biti igranje, tu je intel i dalje bolji?

nesto ovako sam mislio
cpu: I5 4570
mobo: gigabyte Z87X-UD3H
ram: 2x8GB nekog 1600 DDR3 (kingston hyperx verovatno)
ssd: samsung 840evo 250gb
hdd: seagate 2tb st2000dm001
napajanje: thermaltake sps-730m, 730W
grafika, kuciste, ostali hw... bi ostalo ovo sto sada koristim

neki saveti, nesto promeniti?

I5 4570 + Gigabyte Z87X-UD3H je negde oko 35000din. Za iste pare, mozda 500din vise mozes da uzmes i7 4770 i neku B85 plocu, recimo MSI B85-G41. Na duze staze vise ce ti znaciti jaci procesor, a i pride nema potrebe ici na z87 plocu sa non-K procesorom. Izmedju Z87 i B85 sem OC neka druga bitna razlika ni nepostoji, a taj 4570 nepodrzava OC pa zato i ovaj predlog.

Poslednja izmena:
Ako je procesor bez K onda ne vredi uzimati z87 plocu... Takodje mislim da je 16gb rama malo previse ali od viska glava ne boli :)
Sto se tice intel vs amd trenutno je intel bolji u gejmingu ali ako hoces da se osiguras za buducnost onda je svakako bolje da uzmes amd fx 83xx...
I da koje kuciste planiras da uzmes? I koji je budzet za kuciste? :D
Edit: Preteko me subaru300hp :)

z87 ploce sam gledao zbog pcie slotova, osim grafike, trebaju mi i 2 pcie x1, za zvuk i tv tuner
h87 ili b85 koliko sam video uglavnom imaju pci slotove koji mi ne trebaju, a ostali pcie su previse blizu ovog za grafiku, pa ili su blokirani grafikom, ili su odmah uz nju, malo je na z87 bolji raspored
a uz ssd i hdd koje bih uzeo, imam optiku i 3 hdd koja bih i dalje koristio, z87 imaju i vise sata portova, kad sve prikacim, hteo bih da mi ostane jedan/dva sata porta prazna višak, za svaki slučaj

ili ima neka h87/b85 ploca koja ima vise sata portova i bolji raspored pcie slotova (moze i bez da ima obicne pci :) ) doduse pretpostavljam da bi joj tada cena bila kao i nekoj z87

kuciste vec imam, chieftec, neki bigtower, to ionako stoji pod stolom :)

ili da idem na K i5, ali verovatno necu overklokovati, sta ce mi
I7 ako mi bas bude trebao, mogu i kasnije da ubodem u z87?

Poslednja izmena:
Pa pazi ta ploca nema bas nesto bolji raspored spram ove koju sam ti preporucio MSI B85-G41. Pogledaj slike sam i videces da ti dodje skoro na isto.
Imas na njoj 6 sata, sto ti ostavlja jos 2 viska taman koliko ti treba.
A sa tvojom logikom najbolje je onda da pazaris tu z87 plocu sa i7 i 2x4Gb rama sad i posle somo bocnes jos 2x4Gb nego da menjas procesor. Mnogo lakse i prostije, a isti novac ces utrositi u oba slucaja.

po meni,intel ima znacajnu prednost samo u igrama koje svakako 760 i na fx-u izbaca u enormnim kolicinama,dok amd ima u ovim optimizovanim za njega poput krajzisa plus sto ce zbog konzola takvih sigurno biti jos vise.razlika je jos veca da je ukljucen i stream u pricu.plus sto za tih nekih 35-40 hiljada moze da se uzme fx 83xx i vrhunska 990fx ploca,pa sto se tice duzih staza i eventualnog apgrejda covek je miran.

ali opet,intel je u prednosti za toliko specijalizovanih zadataka,pa ako bi se taj pc koristio za bilo sta jos sem gejminga,obavezno pogledati kolika je razlika tu,i po meni to treba da presudi.

u slucaju amd, nece biti nekih problema posto je nv grafika?
tipa taj neki fx 8x i 990fx ploca + ova nv gtx760?

masina je inace za sve, igranje je naravno najzahtevnije
net, muzika, filmovi, za posao od kuce... i ukljucena je 24/7, posto je i kao neki kucni fajl i print server

@subaru
na raspored slotova sam mislio, u ovom GA slucaju, koristio bih poslednji pcie x16 slot, on radi kao max x4, ne deli pcie linije sa druga dva pcie x16 (pcie v2.0 je). u mom slucaju bi radio kao x1, tu bih stavio zvucnu, asus xonax stx, prakticnija mi je ona nego ove na ploci, pozadi zakacim i zvucnike i sluske, klik sta hocu da bude aktivno, lakse mi nego da mi napred budu ubodene sluske, a i (ovo je verovatno sad neki placebo) rekao bi da je bolji zvuk, ne mozda kvalitetniji, bar da ja to mogu da cujem, nego zbog pojacala, ne moram da drzim sluske na max volume da bih lepo sve cuo. a i sama zvucna je topla, bolje da stoji dalje od grafike. a tv tjuner bi isao u drugi pcie x1 ispod grafike, tjuner je low profile karta i ne greje se pa ce biti ok do grafike, a nece njoj blokirati vazduh previse

na h87 ili b85 bi sve 3 kartice bile jedna do druge, plus sto bi u slucaju ovog b85 koji si preporucio, posto x16 slotovi dele bandwith, grafika onda radila x8. to nesto gledam da izbegnem, tj, koliko se, ako se i uopste, gubi nesto time?

Hm, za takav raspored je mrsav izbor. Uz tu koju si pomenuo jedino da mogu da se setim je http://www.msi.com/product/mb/Z87-G55.html koja je 3000din jeftinija valjda.
Posto sam sracunao da ti treba za kombo koji planiras 4570+z87-ud3h+16Gb ram 50000 imas par opcija za upgrade, ako ti odgovara ova z87-g55.
1) MSI Z87-g55 -13000
2) i7 4770 - 28000
3) i5 4570 -18000
4) i5 4670k - 23000
5) kingston 2x4- 8000
6) 2x8Gb -16000

1+2+5 = 49000 posle dokupis ram ako i kad bude trebao
1+3+6 = 47000
1+4+6 = 52000 klokujes i5, ali malo probija budzet
1+3+5 = 39000 prodas tvoju 760 i kupis za 33000 MSI 770 Lightning LE ili MSI 770 Gaming dok ih jos ima

Sto se tice amd feat nvidia, nemas frku za to radi sve to ko sat zajedno. Kombo fx8xxx, neka Gigabyte 990 i gtx 760 ima super da ti radi.

Edit: Zadnji kombo sa gtx 770 bi ti bio najjaci trenutno od svih ponudjenih, nece biti potrebno vise od 8gb rama jos neko duze vreme.

Poslednja izmena:
da, tako nesto, ili mozda neka 1+4+5 kombinacija? uzmem sada 8gb, ako bude trebalo jos uvek mogu da dodam. nego sada imam 8gb, pa kao radim upgrade, onda gledao da sve bude vece, bolje... :)

u amd slucaju, fx8320 + gigabyte 990fx-ud3 je OK? ili bolje ici na fx8350?

a inace, sta god uzeo, intel ili amd, kada bude bila sledeca generacija, ako bude bilo potrebno da menjam cpu, morace da se menja i ploca?

Moze i taj kombo 1+4+5.

Ok je fx8320+990fx-ud3 i odma ga dignes na takt fx8350 bez diranja vlotaze i vozi. Racunaj da ce ti trebati odma i neki aftermarket kuler tipa CM 212 EVO, jel su fabricki prebucni. Ja sam posle kupovine phenoma sutra dan otisao u prodavnicu po neki kuler koliko me buka iritirala, a nije se nista popravilo stanje ni sa fx serijom

Za amd ce morati sigurno, isfurali su na tom podnoziju maximum koliko su mogli, sledi novo.
A intel bi trebao da podrzi i sledecu generaciju po dosadasnjim iskustvima, svako podnozije obicno izgura i sledecu generaciju.

intel i5 4570k+ z87 +16gb + gtx760

Miran si. i7 za gaming nema svrhe uzimati. Mani se amd fx i kojecega daleko je to od intela jos uvek.

Da mi je samo znati gde si nashao 4570 za 18000

Vrh Dno