Šta je novo?

Upgrade, ima li smisla?

• Začetnik teme Začetnik teme wiz011
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

wiz011

Guest
Učlanjen(a)
18.12.2004
Poena
440
Dakle, konfiguracija iz potpisa, da li biste - i šta biste - vi uradili kao upgrade? Napominjem dve stvari:

1) Ja nisam nikakav hard gejmer, tako da neka super-huper grafička karta nije neophodna (ali bi svakako bilo dobro da se stavi neka što bolja).

2) Meni treba backup komp (na kome se za sada ništa ne bi radilo, bio bi tu za svaki slučaj samo ako glavni otkaže), a tu ima više mogućnosti:

a) Kupiti novu AGP grafičku i 2 GB DDR memorije, a od postojeće grafičke i memorije i nešto dokupljenog materijala sastaviti backup komp.

b) Kupiti totalno novi komp a ovaj postojeći ostaviti kao backup. Meni se ovo čini kao preskupo rešenje, no ako neko ima konkretan povoljan savet, i to nije a priori isključeno.

c) Kupiti neki od onih kompova iz supermarketa za backup. Deluje mi kao grozno loše rešenje.

Okvirno, moj plan je da kupim novu grafičku, 2 GB DDR-a i X-Fi Extreme Music zvučnu karticu. No, nisam siguran koliko u vreme PCI-e ima smisla kupiti AGP i u vreme DDR2 i DDR3 kupiti običan DDR (koji je i skuplji čini mi se).

Koliki bi bio realan dobitak sa novom pločom i nekim dvojezgarnim CPU? Ima li smisla ipak ići na to? Postojeći komp je ekstremno stabilan i pouzdan, tako da me to demotiviše da se upuštam u eksperimente tipa novi CPU i ploča.

Znam da je previše pitanja, ali ja sam se sasvim pogubio u varijantama i treba mi nekakav brain storming, sve ideje su dobrodošle. Krajnji cilj je ipak da se izvuče maksimum za neku sumu novca.

Pogledaj cene pa razmisli koliko ti se isplati nadogradnja

Sempron LE 1100 ~25€
Biostar GF7050-M2,Gigabyte GA-M61SME-S2 ~40€
HDD 160GB ~40€
1GB DDR2 667 ~15€
DVD-RW ~25€
kuciste ~20€
tastatura i mis ~5€
170€

C2D 2160 ili Athlon X2 4200+ ~55€
ploca ~45€
HDD 160GB ~40€
2x1GB DDR2 ~ 30€
ATI 3650 ~60€
kuciste ~35€
DVD rezac ~25
tastatura i mis ~10€
300€

Tja, ispada da se ne isplati. Zaboravio sam da napišem da planiram i veći HDD. Kad se uzme da 2 GB DDR-a treba da platim oko 80-120 evra, onda nov komp (računam ovaj drugi) izađe tek nekoliko desetina evra skuplji (zbog uštede na DDR2).

Drugim rečima, mogu odmah i da kupim HDD i zvučnu, pa da to posle strpam u novu konfu, ali AGP grafiku i DDR izgleda stvarno nema smisla kupovati.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno