Šta je novo?

Upgrade ili sve nanovo:)

whiplasher

Slavan
Učlanjen(a)
14.09.2007
Poena
435
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600x + NZXT Kraken X63
Matična ploča
MSI Mag B550 Tomahawk
RAM
G.Skill 32GB Trident Z RGB DDR4 3200MHz CL16
GPU
Powercolor Red Devil 6700 XT oc
Storage
Samsung 850 Evo 250gb + Patriot Burst 480gb + Storage hdd-s
PSU
Evga GQ 850W
Kućište
Coolermaster Mastercase 5 pro + Tempered glass
Monitor
AOC Q32E2N
Miš & tastatura
Anne Pro 2 lubed + foam, Logitech MX518 Hero, G500, ROG Spatha X, ROG Keris, ROG Gladius III Wireless, Asus Tuf M3
Ostale periferije
APC Line-R 1200
Mobilni telefon
S23 plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam konfu iz potpisa
E6750 @ 3.6Ghz
Asus P5K
2gb Ultra Geil
8800GTS 320
640 black i 640 blue wd
500W Enermax liberty

Komp mi u zadnje vijeme sluzi za filmove i surf. Mada bi ponekad volio odigrati nesto, a ova moja stara grafa (konfa) mi ne omogucava to.
Imam oko 600-650evra (trenutno) pa ne znam sta mi je najpametnije da radim.
Prvo sam ciljao na i5 2400, naravno sa plocom za njega uz 4gb ddr3. Za grafiku sam se (za sada) odlucio, bice Leadtek GTX 560 a sve bi napajalo neko bolje PSU od 700-750W (gigabyte superb power 720W recimo)
Medjutim, pricam sa covjekom koji bi mi to i nabavio (clan je i ovdje na benchu) i kaze mi kako nemam potrebu za i5, da bi mi i X4 965 odlicno uradio posao.
Onda kontam da uzmem taj X4 965 sa Asus M4A87TD plocom.
Al sve je to jos nekako u vazduhu, ne mogu da smilsim sta bi bilo najbolje uraditi.
Pa ako neko od vas ima nekih prijedloga, neka napise, bicu mu veoma zahvalan.
Znaci imam 600e + dosadasnju konfu da sklepam nesto solidno.

Poslednja izmena:
Pojacaj samo grafiku recimo 6870 ili GTX 560 i teraj jos neko vreme a posle grafu zadrzi a promeni MB i CPU da bude manji finansijski stres (ako je lova uopste u pitanju ?).
A sta to nemozes da teras sa tim kompjuterom ?
Imam ne tako blagi utisak da te svrbi da potrosis sve pare na novi komp tako da je X4 965 sa Asus M4A87TD sasvim dobar izbor,grafu sam ti vec predlozio a ostale delove ces vec sam da sklepas po svome.

Poslednja izmena:
Ne vara te utisak:)
Znas kako, vec 3 god (od kako sam se skinuo sa WOW-a) ne igram nista. A volio bih zaigrati ove nove naslove, a moja grafa to ne moze da gura.
E sad, znam da je tu najveca kocnica GPU, zao sam i skontao recimo GTX560. Ali ne znam hoce li mi proc i ddr2 praviti problem?
I moram li mijenjati napajanje? Ovaj Enermax 500W je nekako na granici, ako ne i ispod potrebnog...

Prilichno sam siguran 99,99% da ce PSU izdrzati ali jedino bez klokovanja,ne znam da je ddr2 pravila neke probleme a terace ti sve te nove stvari i starija mashina na umerenim podeshavanjima.

Ja sam iz Republike Srpske, ovdje je tesko naci i nov proc, a kamoli taj quad polovan:)
Ako ne bi morao mijenjati napajanje to bi bilo super, jer ne znam koliko trose ove nove grafe (GTX 560) al vjerujem da nije mnogo veci potrosac od GTS320, il se varam?

kexkex @ Tu i jeste problem, ja sam sve, osim umjeren:)

Nije mi lova toliko poblem, imam 600e za to. Ako ce mi E6750 i ddr2 sputavati grafu da uradi maksimum, onda bi mijenjao sve. Taj GTX560 sam nasao nov za nekih 228evra, jel ima nesto bolje od nje u tom cjenovnom rangu? (mada oduvjek preferiram nVidia)

Poslednja izmena:
Nzm sto se toliko zalis ja sa mojom 8800gtx picim sve sto hocu da igram ( mislim za tu svrhu isprobavanja mi je i vise nego dovoljna)

Ovaj GTX 560 ti je pravi izbor, ja bi uz njega dodao jos samo 2gb memorije, sandy bridge je skup a AMD 965 mislim da nema smisla sada uzimati jer uskoro stize buldozer (ostavi pare pa sacekaj njega...btw i sandy bi morao malo da padne dole). Napajanje je po meni ok za sve ovo nema potrebe da uzimas jace. Bas ako te mnogo svrbe te pare cast se jednim SSD To bi ti sve ukupno bilo 350e a ostatak ostavi za jesen/zimu pa onda uzmi novu plocu i proc. Mislim da je ovo ******* trenutak da menjas plocu i proc jer u igrama realno neces osetti neku znacajnu razliku a potrosices dosta.:wave:

OK ljudi, hvala puno svima.
Onda cu ostaviti ovu sve, dodati 2gb rama i GTX560.

8800GTS 320mb nije dovoljan za igre ?!?!?!! ( verovatno na max 1920X1080) U svakom slucaju mislim da je bacanje love budzenje sa bilo cim jacim od ATI6850. Cak ne bih dodavao ni RAM, pitanje je da li ce moci toliki OC sa jos (od drugog proizvodjaca ) memorije. Napajanje je usvakom slucaju dobro.

Ovo sto kaze Ateluv bolje sacekaj jos malo Buldozer glupo je dati velike pare a da se posle mesec-dva lupas po glavi sto si bio nestrpljiv i pazario "matoru" odlazecu kofiguraciju.

Ma da ja tu nista ne bih menjao, komp je vidi se sastavljen iskusno da sluzi duzi niz godina (sto je i odradio) znaci cekanje fix-a za SB i uzimanje tog 2400 a usput ima da se vidi i kakav je buldozer. Cena grafikama ce u medjuvremenu svakako da padne malo.:smoke:

Pazi, to su baš fini novci za neku konfu...

Išao bih na tu preporuku - Phenom X4 965, ASUS M4A87TD, Geforce 560 (ne znam koliko je taj Leadtek dobar, tako da ga ne mogu preporučiti), za sad ti je sasvim dovoljno 4gb RAM-a (više od toga ti neće doneti vidljivu korist), i uzmi kombinaciju SSD + storage HDD. Onda ti ostaje i dovoljno "resursa" za kvalitetno napajanje, i limariju po meri (moj favorit je Phantom black).

Graficku (GTX 560) i napajanje (600-700 W) mozes da kupis odmah to ces posle da prebacis u novu mashinu a za CPU i MB sacekaj malo da se razbistri situacija (stize novo a i cene bi trebalo da padnu).

ja tu vidim ram kao najslabiju kariku... taj liberty ce gurati kartice do 200e sigurno.

8800GTS 320mb nije dovoljan za igre ?!?!?!! ( verovatno na max 1920X1080) U svakom slucaju mislim da je bacanje love budzenje sa bilo cim jacim od ATI6850. Cak ne bih dodavao ni RAM, pitanje je da li ce moci toliki OC sa jos (od drugog proizvodjaca ) memorije. Napajanje je usvakom slucaju dobro.

Pa i nije. Recimo GTA4 ne mogu nikako da igram. Kriza se vuce, al jedva. Probam veceras ovaj neki NFS HP i on steka cim ima vise auta ko mene. Skidam COD Black Ops, pa cu da probam. ***, pregazilo je vrijeme:) Konfu sam sastavio jos tamo neke 2006-te mislim, posluzila je jako dobro.

Al od te neke 2006-te, 2007-me, nisam uopste pratio desavanja, pa niti znam sta je aktuelno, ni sta je dobro, a sta lose. Ali zahvaljujuci vama, sada mi je jasno. Hvala jos jedanput.
Skinucu sve nove igre koje bi igrao, pa cu da probam. Ako ne bude moglo, uzecu grafu, a za ostatak cu cekati. Nije da mi se bacaju pare, niti ih imam viska. Sta vise, moram i mis i tastaturu mijenjati, prosuo sam multivitu:) Radio sam na poslu ultrazvucno ciscenje, ali nije pomoglo...

Poslednja izmena:
Moj prijatelj ima C2D [email protected] i MSI GTX460 Hawk i kriza mu radi u 1080p ali se ne razbija bas od brzine ipak i sa 25-30fps na 23' monitoru izgleda zaista impresivno.... Za GTA4 ako nemas 4 jezgra nevredi bilo kakvu graficku da imas....
Preporuka promeni graficku i dodaj jos 2GB memorije, neka 6850 ili GTX460 (koje su oko 3 puta brze od tvoje stare 8800gts 320) su prava mera gledajuci ostatak konfiguracije, nemoras ni napajanje da menjas... Sto se intel x4 procesora tice i njegove nabavke ovo je ipak 21 vek a i RS nije toliko daleko sigurno imas nekog da ti donese ili sam prodavac poslje postom, mislim da i pojedine kurirske sluzbe rade na teritoriji RS, naprimer City ili AKS express, u svakom slucaju PostExpress (drzavni) sigurno radi....

Nije RS daleko, samo mi je cimanje da ganjam polovan Q9... Nisam bas dobar s vremenom:)
Svejedno sam mislio komponente u Srbiji uzimati (vjerovatno preko posrednika), dosta je jeftinije nego kod nas.
Meni je kriza na 1440*900 radila na nekih 25-30fps sa med grafikom. Cinjenica je da se sve nove igre guse na ovoj 320-ci, jer igrivost na 20-25fps i nije nesto.
Vidjecu jos koji dan, skidam kuci par igara, pa cu da vidim kako ce se ponasati na trenutnoj konfi.

Poslednja izmena:
GTS 8800 320mb je odavno prevazidjena, ona jedva (ali jedva) gura Warhead na gamer u dx9, tako da definitivno imas potrebu za novom grafikom (po meni trenutno najbolji izbor gtx560 + ozbiljan overklok potencijal sa njom do gtx570). Sto se proc.-a tice jedino ti nece zavrsiti posao u gta4 sve ostalo ce raditi bez problema. Ako mislis da vredi menjati plocu i proc zbog gta4........ne znam sta da kazem onda. Q6600 ili q9550(ne daj boze) su matori i prilicno skupi cak i polovni, tako da definitivno treba sacekati jesen/zimu sto se proc-a i MB tice. E da mislim da ces pogresiti ako promenis Enermax 500w....dobro je to napajanje, gurace i narednu konfiguraciju...osim ako ne planiras neki dual gpu ili crossfire/sli.

Ma ne, ja sam GTA IV spomenuo onako, cak nisam ni ljubtelj GTA serijala.
Ok, jasno mi je sad, GTX560 + 2gbram. Posle nekad MB i CPU.

Ako naletis na neki mega povoljan Q9000 procesor kupi ga slobodno jer su im performanse u rangu i5 750 i Phenom X4 900. (775 platforma jeste stara ali pojedini procesori sa nje i dalje kidaju) Mada kao sto rekoh na toj masini ne bih nista menjao.(sacekas do leta i ko gospodin sve u fullu zamenis):D

Tako ce na kraju i biti:)

Ajde da ozivim malo temu:)
U medjuvremenu od zadnjeg posta, crkla mi je ploca. Pa sam uzeo Asus P7P55 LX i i5 760, 2x2gb hyperx 1600, gtx460 768. Napajanje sam zadrzao isto, Enermax 500W liberty. Proc sam digao na 3.3 i to sve fino radi. Prolaze sve testovi, Kriza 2 itd... Danas bi trebalo da umjesto gtx460 ubacim Ati 6870. Ima li potrebe da ovo napajanje mijenjam ili ne?
Ako ima, koje mi napajanje preporucujete (necu Thermaltake i Chiftec iz licnih razloga:)
Ovdje u mom gradu, mogu naci Seasonic bronze M620W i Colermaster Realpower 620W za isto para....

Ubacio sam 6870 Inzinjerski primjerak (hvala Sreka:), radi sve ok. Za sada neka stoji ovo napajanje.

Ubaci jos 2gb rama i to je to.Nikakvo budzenje, neisplativo je.Posle uzmi SB kad se malo unormali.

Ubaci jos 2gb rama i to je to.Nikakvo budzenje, neisplativo je.Posle uzmi SB kad se malo unormali.

Iskreno da ti kazem, ne mislim budziti nista skoro:)
i5 760, fino se kloka. Na stock kuleru +3.3
Ploca Asus P7P55 LX
4gb ddr3 1600Mhz
6870 1gb
Mozda nekad uzmem SSD ako budem imao love i jace napajanje. Do veceras sam imao na par dana gtx 460 ali je ovaj 6870 mnogoooo bolji....

Vrh Dno