Šta je novo?

Upgrade Grafike

_AI

Slavan
Učlanjen(a)
23.10.2005
Poena
301
Moja konfiguracija je prilicno skromna:

ASUS A7V266-C
AMD Athlon XP1700+
1.48 GHz
256 Mb Ram
GeForce4 MX 440

E sad, planiram da odradim mali upgrade grafike, a kupicu i jos barem 512 Mb RAM pa me zanimaju saveti i iskustva u vezi AGP karti trenutno; razmisljam o nekoj 6600 maximum 6600GT ali me zanimaju sve varijante; kakva kartica bi najvise odgovarala ovoj masini?
Napominjem da me ne zanima overklok!

koju god od te dve usko grlo ce biti CPU
mozda pre 6600 ili neka 5900 polovna
ili recimo neki 9600XT
ili 9550
a mozda i GF4 ti 4200, mada je to stara kartica, a visak novca da ode na neki HDD ili DVD-RW

"evo prosto ja nisam pametan"*

*Radovan III

Poslednja izmena:
KIBLA`s je napisao(la):
koju god od te dve usko grlo ce biti CPU
mozda pre 6600 ili neka 5900 polovna
ili recimo neki 9600XT
ili 9550
a mozda i GF4 ti 4200, mada je to stara kartica, a visak novca da ode na neki HDD ili DVD-RW

"evo prosto ja nisam pametan"*

*Radovan III

Dodatni hdd sigurno mi ne treba, gore sam naveo samo ono sto je relevantno inace pc je kompletan.
Molim argumentovane odgovore - zasto ova a ne neka druga karta, itd...

Poslednja izmena:
Mozes uzeti neki obicni 6600, silent ako volis tisinu. Kada bolje razmislim, mozda polovan 9800pro nije losa ideja, jeste da je mali overkill zbog procesora ali mislim da ces biti zadovoljan... poz.

_AI je napisao(la):
Molim argumentovane odgovore - zasto ova a ne neka druga karta, itd...
pa ova iz razloga sto je brza, skuplja i malo ce CPU tvoj da je koci
a ova druga zato sto je jeftinija i malo primernija tvojoj masini:p

kao sto rece The_Grunf 9800pro/xt bi lepo legao ali je cena polovne 9800pro/xt ista kao i cena 6600GT polovne, dobro nije bas ista ali malo je jeftinije 10-15e

Poslednja izmena:
Uzmi slobodno 6600 ili 6600gt, nece raditi maximum BRZO nego MeGa brzo.

Poslednja izmena:
Cpu ti je usko grlo.Ako u skorije vreme planiras neki upgrade sistema i prelazak na pci-e onda stedi kintu i ne kupuj nista.6600 ili 6600gt ili 9800pro ili xt sve su to dobre karte i brze ali opet kazem, razmisli dobro, jer od tih karti neces izvuci maximum bilo koju da uzmes.Via 266 cipset nikad nije bio sampion brzine, a i xp1700 je tu negde.Moj savet ti je da ipak jos malo razmislis jer pci-e karte su sve brze i sve jeftinije, a upgradeom masine ces svakako vise dobiti nego samo grafikom.

atti je napisao(la):
Cpu ti je usko grlo.Ako u skorije vreme planiras neki upgrade sistema i prelazak na pci-e onda stedi kintu i ne kupuj nista.6600 ili 6600gt ili 9800pro ili xt sve su to dobre karte i brze ali opet kazem, razmisli dobro, jer od tih karti neces izvuci maximum bilo koju da uzmes.Via 266 cipset nikad nije bio sampion brzine, a i xp1700 je tu negde.Moj savet ti je da ipak jos malo razmislis jer pci-e karte su sve brze i sve jeftinije, a upgradeom masine ces svakako vise dobiti nego samo grafikom.

Da u pravi si u vezi svega, totalni apgrejd je svakako mnogo bolje resenje, ali je velika razlika u novcu. Prelazak na PCI-e povlaci novu plocu, nova ploca - novi procesor (+ memorija i novo napajanje koje bi guralo sve to) sve zajedno to bi izaslo 300 - 400 EUR. A nisam siguran da su 64 bitni procesori trenutno isplativi. Da pljunem toliku lovu samo da bi odigrao najnoviju igru (jer zato mi i treba graficka)... Sa druge strane da cekam jos pola godine da malo pojeftine stvari...
Tough choice.

Nece je iskoristiti do kraja, bolje 6600 + neki oc i to je to...

@AI... koje napajanje imas? Ako je neki divljak od 300-350w, ja se licno ne bih usudio da na to stavljam neki 6600, ili 6600GT (sad ce verovatno da se javljaju ljudi koji teraju 7900GTX u SLI na JNC-u od 235w, ali...).
Ako imas neki brend od barem 300w, onda slobodno uzimaj 6600GT, i nema glava da te boli.

Stormbringer_bg je napisao(la):
(sad ce verovatno da se javljaju ljudi koji teraju 7900GTX u SLI na JNC-u od 235w, ali...)

LOL

:d

Stormbringer_bg je napisao(la):
@AI... koje napajanje imas? Ako je neki divljak od 300-350w, ja se licno ne bih usudio da na to stavljam neki 6600, ili 6600GT (sad ce verovatno da se javljaju ljudi koji teraju 7900GTX u SLI na JNC-u od 235w, ali...).
Ako imas neki brend od barem 300w, onda slobodno uzimaj 6600GT, i nema glava da te boli.
mozda imaju 2 JNCa po 235w u SLI ;)

9800Pro

9800Pro... + 512Mb RAMa i masina ce da ti poleti.:smoke:

voodoo_nbgd je napisao(la):
A što ne X1600Pro? Em su isti, em isto koštaju, em se X1600Pro daleko manje greje...
"Isti" su u 3DMark-u ali u igrama je 6600GT "bolji" za ~10%. Plus što bi nama (GF6100) pametnije rešenje bila nV jer to onda ostaje i onaj VGA izlaz na ploči u funkciji!!!

Iako bih da sam na tvom mestu prodao taj racunar i kupio nov, evo par saveta ako zelis da zadrzis postojecu konfiguraciju.

Kupi 6600GT i dobro ATX 2.0 napajanje. Obrazlozenje:
Zasto 6600GT: Zato sto je to trenutno najbolja kartica za AGP (odnos cena/performanse).
Zasto dobro ATX 2.0 napajanje: Zato sto ce ti racunar raditi stabilno, graficka i ostale komponente ti nece riknuti i zato sto ce ti omoguciti da u buducnosti nadogradjujes racunar.
Sto se RAM-a, definitivno ubaci josh jedan modul od 512 i to je to.

freezer je napisao(la):
Lepo uzmi polovan 9800 pro da osetish 256 bit-a,6600 je slabiji od 9800 pro,
nebuloze,
cinjenica je da 9800 ima 256 bit-a ali to je ne vadi

Poslednja izmena:
freezer je napisao(la):
polovan 9800 pro moze da se nadje za 80-90e,a sta drugo valjano da covek pazari za te pare,a da nije nebuloza ...kako ti kazes ???
90€ je već mnogo za tu karticu, nova 6600 ima ispod te cifre sa 3g garancije.
Ja nikada ne bih kupoio 3g staru grafičku, "u kesici" kada imam novu full pack sa višegodišnjom garancijom za, u najmanju ruku, iste pare! ,)
Zato ne mogu da shvatim ovaj narod ovde...

freezer je napisao(la):
polovan 9800 pro moze da se nadje za 80-90e,a sta drugo valjano da covek pazari za te pare,a da nije nebuloza ...kako ti kazes ???

6600 128 mb nov sa garancijom.

@superstar

pricaju o onome sto su videli i zapamtili , a PRETPOSTAVLJAJU da je to bolje/ispaltivije, od ovog novog jer im je to sve nesto jeftino i nepoznato.

Poslednja izmena:
ukoliko u dogledno vreme planiras prelazak na NF3 i neki sempron najbolje je da uzmes 6600GT. To odlicna kartica sa aspekta performanse/cena i polovna kosta oko 90-100E, kada u nekoj blicoj buducnosti predjes na recimo MSI NF3 NEO V2 i seprona 2600 ili 2800 6600GT ima da poleti a i nece nesto puno doplata da te kosta u odnosu na stari sistem oko 50E. Naravno ukoliko kasnije planiras prelazak na PCI-E kupi 6600 obican ili 9800pro, ja bih izabrao ono sto je jeftinije, starije igre 1-2 i vise god rade bolje na 9800pro dok novije rade bolje na 6600.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno