Šta je novo?

Upgrade Geil Ultra Memorije na Hackintoshu

Proximus

Čuven
Učlanjen(a)
25.03.2002
Poena
619
imam mashinu iz potpisa...

znaci memorija je Geil 2x1GB 800MHz ULTRA zhuti bakarni hladnjaci... memoriju nikad nisam klokovao jer stvarno nemam nikakve potrebe za tim... ista radi perfektno na mojoj ploci nikakvih problema na ovoj konfiguraciji nisam dosad imao...

e sad imam 2 pitanja:

1. kapiram da memorija radi u dual channelu... razmisljao sam da dodam istu jos dva modula po 1GB iste memorije... koliki su stvarni gubitci performansi kad memorija ne radi u dual channelu znaci 4x1GB? dali da dodajem jos 2x1 ili da se odlucim za 2x2GB? napominjem da ne zelim da je klokujem!

2. gledao sam neke performance memorija u stvarnom radu na poslednjem benchmark chlanku o DDR2 memorijama, i tamo se kao zakljucak navodi da u stvarnom radu sa programima kao sto je npr photoshop slicno rade memorije od 800Mhz i one od 1066Mhz i kapiram da mi je glupo da pucam kesh za 1066 kad to u stvarnom radu necu osetiti zar ne?

koristicu je na Hackintoshu konkretno program Apple Logic Pro 8 za muzicku produkciju...

Trebalo bi da ti i 4x1GB radi u DC, tj 2x(2x1GB) :D

A takodjer bi trebalo i 2x1GB + 2x2GB da ti radi u DC. :)

najvise me zanima koja je razlika u realnim performansama 4x1GB naspram 2x2GB DualChannel unutar programa u svakidasnjem radu... ako je previse mala da ne prodajem ovu moju i uzimam 2x2... nego olaksam sebi i uzmem jos 2 iste po 1GB.. mogu za 30 i nesto sitno evra da se kupe...

mislim da mi ovom trenutku za ovaj softver nije potrebno 6GB rama:)

Kao sto su ti vec odgovorili 4x1GB radi u dual channelu. Razlika izmedju 4x1 i 2x2 je sto sa ovom drugom varijantom imas dva prazna slota.

4x1GB vs 2x2GB

Moze se desiti da u konfiguraciji sa cetiri modula imash probleme sa
latencijama (mada nisi OC, pa ne mora da znaci).

To zavisi od chipseta i da se namestiti cak i ako se desi.

Znaci 4x1 sporije (jedva primetno, ako se to zove primetno) od 2x2 sa istim latencijama modula.

mislim da ne mogu to proveriti jer nemam windows instaliran... za par dana cu dodati i windows na nekom hard disku sto mi stoji neiskoristen pa cu onda mozda i da je klokujem malo...

btw u biosu stoji sada 4-4-4-12...

planiram da uskoro uzmem OCZ Vendetta 2 cooler pa cu da dizem Q6600 koliko god bude mogao... a probacu i memoriju 900MHz i wise...

Poslednja izmena:
Stavi ih u biosu na 4-4-4-12 i 2.1V za dram voltage. To su vrednosti koje su navedene na modulima. Imam iste module i mogu da izvucem max 950MHz 5-5-5-18. Drzim ih na defaultu, FSB 400. Ne reaguju na dizanje napona, tj reaguju - no boot.

ajd da ti ja odgovorim :) 4x1gb ove memorije radi na 55515 pri 2.1v i 900mhz dok je q6600 na 3.6 (8x450). E sad , max sto sam ja izvukao iz 4x1gb je 97x pri 2.3v. Zanimljivo ali pojedinacni stapovi (2x1gb set) rade oba na 1066 pri 2.3v i 55518 setovanjima , ali kada se oba seta ubodu , dodju do windows boot screena i onda se popije jedan socan BSOD :p

Poslednja izmena:
Jedno pitanje manje-vise vezano za temu...

Jel ti memorija radi na 1T ili 2T?

Imam problem da kada su samo dve plocice ubacene (2x1gb) besprekorno radi na 1T, kada ubacim sve cetiri (4x1gb) nema teorije da prodje boot sta god ja radio... Do duse ja imam Geil Black Dragon 6400 cas4...

jok , moja ultra nece na 1t da radi nikako

Ma, bilo je ovde na forumu kukanje po Geil-u ali stvarno ne vidim zašto.

Čisto iz radoznalosti sam uzeo dva drugova Geil Black Dragon 2x1Gb PC800 CL4 koje sam mu pakovao u mašinu i zamenio za ova dva moja Gail Ultra Plus 2x1Gb PC800 CL4..... osim što jedni imaju nadžaraste hladnjake a drugi crno/zlatnu boju jedina razlika je što Ultra radi na 2.1 a Black Dragon na 2.0V.

Normalno i jedan i drugi kod mene ladno digoše mašinu setovani na 1000MHz 5-5-5-12.

Nazad
Vrh Dno