Šta je novo?

Upgrade dilema

= IGY =

Slavan
Učlanjen(a)
31.07.2006
Poena
465
Imam komp iz potpisa.

Menjam maticnu i procesor, dilema je kao i uvek AMD vs Intel. :)

CPU AM3+ AMD FX-8350 = 18.640 din
Gigabyte GA-970A-UD3 = 8.389 din

To me u Emmiu kosta ~237€

---------------------------------

CPU LGA1150 Intel® Core™ i5-4670 = 20.849 din
Neka Z87 ploca = ~ 11.000 din

~279€ sto znaci da je razlika nekih ~40€.

Postavlja se pitanje sta je pametnije? :)
Razmisljam i da li moje napajanje moze da izdrzi FX-8350 jer vise trosi, trenutno radi bez problema sa ovom konfiguracijom koja mi je u potpisu.

Poslednja izmena:
S obzirom da ti to napajanje vec gura 955 na 3.6Ghz, cak i ako imas primerak od 95w nebi trebalo da ima frke sa 8350 na def klokovima. Ako ti je 955 od 125w to bi ti vise manje doslo na istu potrosnju kao i sad.
Btw ja bi isao na intel varijantu posto je razlika u ceni svega nepunih 30€.

A zasto ne razmislis o fx8320 umesto fx8350? Bukvalno isti procesori, fx8320 se samo mozda malo slabije overklokuje od 8350 (recimo 200Mhz pod vodom, npr 8350 4,8Ghz a 8320 4,6Ghz sto i nije toliko bitno). A 8320 je jeftiniji oko 4k din, znaci u odnosu na Intel opciju bi mogao da ustedis skoro 80e.

Ako imas pare i usteda ti nista ne znaci idi na Intel opciju, ja bih zbog ustede isao na fx8320, overklokovao na 4,3-4,5Ghz i ne bih razmisljao o precesoru jos 3 godine. Ili cak da ga iz biosa ''pretvoris'' u fx8350 tako sto ces na default naponu da odvrnes na 4Ghz, zato sam i rekao da su to isti procesori. I na 4Ghz da radi ne vidim neki problem u realnom radu + ce manje da se greje i manje da trosi.

Poslednja izmena:
^^

Svidja mi se ova ideja!

Naravno pod uslovom da ta fora sa dizanjem na 4GHz bez diranja napona i ostalog prolazi a ne da moram da vijam neki poseban primerak posto nisam bas pratio overklok pricu ovih procesora. :)

A i nisu maticne za Intela bas toliko jeftine.
Moj Phenom x4 955 je 125 max TDP, to znaci da bi trebalo da dodjem na isto sa ovim FX-8320 nadam se?

Jos jedno pitanje (s obzirom da u tom slucaju dosta bih stvarno ustedeo i mislim da nije tolika razlika u korist Intela kolika je usteda u pitanju) koju plocu za taj FX-8320?
Da li je taj Gigabyte GA-970A-UD3 dobar ili da vijam nesto drugo?

Poslednja izmena:
Pa sacekaj onda jos neki komentar ili pitaj u amd fx temi ali koliko znam fx8320 na default naponu ide na 4Ghz i bas iz tog razloga se ne isplati dati skoro 4k din vise za 8350 :) A max oc dometi su im tu negde + 100, 200Mhz mozda u korist ovog skupljeg.

Za plocu nemam pojma, uglavnom neka Asus ili Gigabyte od 90+ jura..

Ja bih recimo isao na amd jer bih uz ustedu i jos malo dodatih para mogao da kupim ssd koji mi bas treba.

Ti imas ssd i sad je na tebi da procenis da li ces da ustedis malo sa amd opcijom ili ides na najnoviji Intel.. ali u svakom slucaju koju god opciju da izaberes imaces odlican procesor.

Zavisi sta radis sa kompom, tj. da li ti je bitno da ima sto vise jezgara (AMD) ili da bude sto brzi u single thread operacijama i da bolje barata sa memorijom (Intel)

Na osnovu mojih licnih potreba, meni je bolja varijanta sa FX-8350, sto i imam, samo bih ti preporucio da uzmes neku "jacu" ASUS ili AsRock plocu.

A koliko sam pratio, FX-8320 ne moze da dostigne starijeg brata bez dizanja napona, dok ja recimo vozim 4.4GHz sa smanjenim naponom u vazdusnim hladnjenjem.

Morace tu neka 990 ploca sa 8+2 naponskim. Kao sto rece hsv vidi u amd fx temi neka od 90€ bi trebala da ti radi posao samo vidi koja je nabolji izbor.
U sustini ces opet doci na istu potrosnji pogotovu sto ces odraditi opet priblizno isti oc kao i do sad od nekih 400-500Mhz, verovatno ces za malo prebaciti dosadasnju potrosnju.

Morace tu neka 990 ploca sa 8+2 naponskim. Kao sto rece hsv vidi u amd fx temi neka od 90€ bi trebala da ti radi posao samo vidi koja je nabolji izbor.
U sustini ces opet doci na istu potrosnji pogotovu sto ces odraditi opet priblizno isti oc kao i do sad od nekih 400-500Mhz, verovatno ces za malo prebaciti dosadasnju potrosnju.

Zasto ne GA-970A-UD3?
Ima 8+2 naponsku a koliko sam shvatio izmedju 970 i 990 je razlika u grafici?

Nisam vise toliko u materiji, jednostavno imam druge okupacije, pa me interesuje koju plocu+cpu , kao zamenu za moje komponente
bi bio valjan upgrade ?

Nazad
Vrh Dno